Kommuner om ukrainske flygtninge: "Vi står klar med åbne arme"

Krigen i Ukraine kan betyde, at et stort antal flygtninge kommer til Danmark. Rundt om i kommunerne er de klar til at tage imod dem, fortæller flere borgmestre.

Flere ukrainere flygter lige nu fra den krig, der finder sted i deres hjemland. Derfor skal vi i Danmark stå klar til at tage imod dem, der ønsker at søge tilflugt i Danmark, fortalte statsminister Mette Frederiksen (S) i går på et pressemøde. 

Og i kommunerne står de da også klar til at håndtere den mulige flygtningestrøm fra Ukraine, fortæller flere borgmestre i dag til TV 2 Lorry.

I Frederiksberg Kommune er borgmester Michael Vindfeldt (S) parat til at træde til med hjælp til de nødstedte ukrainere. Han ser med stor alvor på situationen. 

- Med overfaldet på en selvstændig stat, er vi alle sammen blevet dybt chokeret. Derfor tager vi imod flygtningene med åbne arme i Frederiksberg Kommune og hjælper dem, så meget som muligt, siger han til TV 2 Lorry. 


Selvom der endnu ikke er kommet en udmelding om hvornår og hvor mange ukrainske krigsflygtninge, der vil komme til Danmark, så vil Michael Vindfeldt allerede nu gå i gang med forberedelserne. 

- Jeg går i gang med at lave en pakke, for eksempel med indkvarterings- og undervisningsmuligheder, så flygtningene kan blive taget så godt imod som overhovedet muligt. Jeg mener det er rettidig omhu at sætte gang i arbejdet allerede nu, siger han.  

Kommuner står klar med åbne arme

Ifølge en pressemeddelelse udsendt af Kommunernes Landsforening, er organisationen allerede i dialog med staten om, hvordan kommunerne skal tage imod mulige flygtninge fra Ukraine. 

- Hvis vi kommer i en situation, hvor der kommer flygtninge til landet, er vi i kommunerne klar til at bidrage. Det kan for eksempel handle om, at flygtningene får trygge rammer, tag over hovedet og adgang til sundhedstilbud, udtaler KL’s formand Jacob Bundsgaard i pressemeddelelsen. 

Artiklen fortsætter efter billedet...

De seneste dage har mange ukrainere valgt at flygte fra deres hjem på grund af krigen. Det kan betyde, at Danmark skal tage imod krigsflygtninge.
De seneste dage har mange ukrainere valgt at flygte fra deres hjem på grund af krigen. Det kan betyde, at Danmark skal tage imod krigsflygtninge.
Foto: Carlos Barria/Reuters/Ritzau Scanpix

I Helsingør Kommune er borgmester Benedikte Kiær (K) også klar til at modtage mulige ukrainske flygtninge. 

- Det er så ulykkeligt det, der sker i øjeblikket. Kommer der flygtninge fra Ukraine til Danmark, så står vi selvfølgelig klar til at påtage os vores del af ansvaret i Helsingør Kommune. Vi er nok mange, der vil står klar med åbne arme, siger hun og fortsætter:

- Når flygtningene er her, så er det vigtigt, at vi i kommunerne hjælper dem med at blive en del af samfundet. De skal skal for eksempel ud på arbejdsmarkedet, så de kan få et liv her i landet, siger Benedikte Kiær.

Borgmesteren i Køge, Marie Stærke (S) melder også, at hendes kommune har en række tiltag klar, der skal hjælpe krigsflygtningene med at falde til i Danmark. 

- Vi har boliger til flygtningene og et center for dansk og integration, hvor de kan gå til undervisning. Derudover har vi et stort frivilligt netværk, der kan hjælpe dem, når de kommer. Vi er klar til at give dem et rart og trygt sted at være, fortæller hun. 

Ifølge Mette Blauenfeldt, der er sektionschef i Dansk Flygtningehjælp Integration, er det helt afgørende, at kommunerne får taget godt imod flygtningene og hjulpet dem ind i samfundet.

- Man skal genopbygge en hverdag for flygtningene så hurtigt, som det kan lade sig gøre. De skal etableres på en måde, så de kan leve et fornuftigt liv, siger hun og fortsætter:

- Hvis man skal sidde på et modtagecenter længe, kan det være meget nedbrydende. Derfor skal de perioder forkortes så meget som overhovedet muligt. 

Antallet kan blive en udfordring

Selvom flere kommuner melder sig klar til at modtage ukrainere på flugt, så giver usikkerheden om antallet af flygtninge bekymringer hos flere bogmestre.  

- Sidst der var en flygtningestrøm, fandt vi frem til, at vi kan bære cirka 100 flygtninge i Køge. Det tager nemlig mange kræfter og meget arbejde at tage imod flygtninge og få dem godt ind i samfundet. Derfor håber vi, at vi ikke modtager flere, end vi kan bære, siger Marie Stærke. 

Også Gentoftes borgmester, Michael Fenger (K), er urolig for, hvor mange ukrainske flygtninge kommunen egentlig ender med at skulle tage imod. 

- Det kan potentielt blive til mange flygtninge, og der kan også komme så mange, at det kan blive en udfordring i forhold til boliger, og hver der ellers skal stilles til rådighed, siger han og fortsætter:

- Vi står dog klar til at hjælpe og modtage vores del af flygtningene, der kommer til Danmark, siger Michael Fenger.  

Mette Blauenfeldt fra Dansk Flygtningehjælp kan godt forstå, at kommunerne bekymrer sig om, hvor mange krigsflygtninge fra Ukraine, der faktisk vil komme til Danmark.

- Der er de seneste år kommet meget få flygtninge til Danmark. Det betyder, at kommunerne må opruste, hvis der kommer mange flygtninge fra Ukraine.

Hun mener dog, at kommunerne bør kunne håndtere de ukrainske flygtninge - uanset hvor mange, der kommer. 

- Det kan blive en udfordring for kommunerne, men det kan lade sig gøre. Ressourcemæssigt skal de måske opskalere, men det vil kommunerne godt kunne gøre, siger hun. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik