På Amager bliver Flemmings garage fyldt op med varmt tøj og tæpper til ukrainere på flugt

Mange bække små gør en stor å, påpeger foreningen Hjælp Ukraine, der indsamler påklædning til den nødlidende ukrainske civilbefolkning.

I takt med den russiske hærs fremrykning i Ukraine skyder små, lokale indsamlinger til den krigshærgede nations befolkning op i Danmark og hovedstadsområdet.

Mens nogle – for eksempel garnbutikken Knitting for Olive – fokuserer på at samle penge ind til de store nødhjælpsorganisationer, fokuserer andre på at samle redskaber ind og få dem sendt af sted til Ukraine hurtigst muligt.

Det gælder blandt andet de to mellemfolkelige foreninger Bevar Ukraine og Hjælp Ukraine slået pjalterne sammen i en fælles indsamling af alt fra medicin, værnemidler, tæpper, dyner, madrasser, tøj og sko.

Og den slags er der mange, der er villige til at donere, fortæller Jakob Knudsen, der har stiftet Facebook-platformen Hjælp Ukraine.

- Det er gået sygt hurtigt det seneste døgn, siger han til TV 2 Lorry.

Torsdag aften skrev Jakob Knudsen et opslag på foreningens Facebookside, hvor der blandt andet blev efterspurgt privatpersoner, der ville stille deres carport eller garage til rådighed som et sted, hvor donationsvillige folk kan indlevere påklædning og andet hjælp til den nødlidende befolkning.

Artiklen fortsætter efter billedet...

Jakob Knudsen har haft travlt med at koordinere indsamlingen via sin computer det seneste døgn.
Jakob Knudsen har haft travlt med at koordinere indsamlingen via sin computer det seneste døgn.
Foto: Esben Grage / TV 2 Lorry

En af dem, der har meldt sig, er Flemming Brandt fra Amager, der nu kan se en bunke af fyldte plastiksække i carporten langsomt vokse sig større og større.

Hvorfor stiller du og din familie jeres carport til rådighed for den indsamling?

- Det gør vi, fordi vi er berørte af de billeder og fortællinger, der kommer ud af Ukraine i de her dage. Det er svært at forestille sig, at der ikke er mange mennesker, der ér, eller kommer i nød i de kommende uger og måneder, siger Flemming Brandt.

Artiklen fortsætter efter billedet...

Lige nu ser bunken af doneret påklædning, tæpper og så videre ikke ud af ret meget, men mange bække små gør i sidste ende en stor å.
Lige nu ser bunken af doneret påklædning, tæpper og så videre ikke ud af ret meget, men mange bække små gør i sidste ende en stor å.
Foto: Esben Grage / TV 2 Lorry

Dansk Røde Kors melder også om forøget velvilje fra danskerne til at sende penge i retning af nødhjælp til Ukraine.

I løbet af 36 timer har nødhjælpsorganisationen indtil videre indsamlet 3,6 millioner kroner.

Det betragter Røde Kors selv som en ”kæmpe opbakning på rekordtid”, lyder det fra organisationen fredag eftermiddag.

Selvom indsamlingen hos Bevar Ukraine og Hjælp Ukraine er af noget mindre størrelse rent økonomisk, så er arrangørerne overvældede over tilslutningen.

- Det er fuldstændig vanvittigt, hvad folk har været villige til at give til nogle mennesker, de slet ikke ved, hvem er, siger Jakob Knudsen, der dog erkender, at foreningerne fortsat står med et stort og ubesvaret spørgsmål:

Er I overhovedet sikre på, at I kan komme ind i Ukraine med lastbiler og nødhjælp?

- Nej, overhovedet ikke. Men det kan vi jo ikke vente på at finde ud af. Det kan sagtens være, at vi ender med at sende nødhjælpen til det østlige Polen, fordi der allerede er mange flygtninge der. De skal bruge tøj, sko, sengetøj og dyner, puder og luftmadrasser, siger Jakob Knudsen.

TV 2 Lorry skrev fredag om garnbutikken Knitting for Olive på Frederiksberg, der lørdag donerer hele omsætningen til ukrainsk nødhjælp. Det kan du læse mere om i artiklen her. Du kan også se et indslag fra forretningen i videoen herunder:

Både borgere, foreninger og erhversdrivende er lige nu i gang med at samle penge og nødhjælp ind til ukrainerne

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik