Børn ned til 11 år ryger ulovlige cigaretter – kommuner advarer forældre

Flere kommuner i TV 2 Lorrys sendeområde har igangsat særlige indsatser.

De er farverige. Fyldt med smag af eksempelvis mango, vandmelon og jordbær, og så er de blevet en kæmpe trend på de sociale medier TikTok og Instagram.

Men mange af dem er også fyldt med nikotin, er vanedannende, ulovlige og livsfarlige.

De såkaldte Puff Bars – en særlig engangsudgave af e-cigaretter – er blevet populære blandt børn og skoleelever.

Derfor advarer flere kommuner i TV 2 Lorrys sendeområde nu om fænomenet og laver oplysningsindsatser.

Advarer forældre

Og i Frederikssund Kommune er det endda så slemt, at man har advaret forældre om brugen af Puff Bars i en mail på Aula.

"Når vi i SSP-samarbejdet er særligt opmærksomme på netop denne tendens, handler det især om måden, de unge får fat i Puff Bars. Det minder nemlig i høj grad om den måde, der bliver handlet med euforiserende stoffer. I nogle af de tilfælde, vi er bekendte med, er det en person over 18 år, der køber Puff bars online og sælger det videre via et net af sælgere",  lyder det i mailen, som Trivsel og Kriminalitetsforebyggelse i Frederikssund Kommune har sendt til forældrene, og som TV 2 Lorry også er i besiddelse af.

"Disse sælgere bruger salget til at tjene lidt penge eller finansiere deres eget forbrug. Der er eksempler på, at unge som ikke overholder aftalerne bliver truet med vold og ”bøder"", lyder det fortsat i mailen.

Fakta: Hvad er et SSP-samarbejde?

SSP er et samarbejde mellem skole, sociale myndigheder og politi, der har til formål at forebygge kriminalitet blandt børn og unge.


Kilde: Det Kriminalpræventive Råd

Mailen beskriver ligeledes, hvordan Puff Bars på ingen måde bør blive indtaget af børn.

I Frederikssund har kommunen kendskab til, at mindst 100 børn og unge ned til 11 år har brugt Puff Bars. Det kunne 24syv fortælle tidligere på sommeren.

Også DR har beskrevet, hvordan det er et problem i blandt andet Silkeborg.

TV 2 Lorry har rakt ud til SSP i Frederikssund Kommune, men de er ikke vendt tilbage.

Solgt via skumle metoder på sociale medier

Puff Bars blev i løbet af sommeren på rekordtid populære på både Instagram og TikTok.

Her begyndte salget sted som en ’sjov’ skattejagt tilgængelig for alle børn, hvor de så kunne gå på jagt efter Puff Bars.

Det fortæller Eva Fog, der er digital pædagog og ekspert i sociale medier til TV 2 Lorry.

- Det virker som en leg for de her børn og unge, og de ser ikke alvoren i det. Først kom det frem som skattejagter, hvor Puff Bars blev solgt via skumle metoder. Det har Instagram dog gjort meget for at lukke ned for, siger Eva Fog.

Hun uddyber, at det faktum, at Puff Bars er pæne og farverige og har sjove smage, appellerer til børnene.

- Men det er jo dybt problematisk. Børnene når simpelthen ikke at forstå, de begynder at ryge, siger Eva Fog til TV 2 Lorry.

Mindst seks kommuner opmærksomme

For at forstå omfanget af problemet har TV 2 Lorry spurgt samtlige 34 kommuner i vores sendeområde, om den enkelte kommune kender til, at børn ryger Puff Bars, og om der er igangsat særlige indsatser.

16 kommuner er vendt tilbage, og seks af dem svarer, at de er opmærksomme på problemet i det lokale SSP-samarbejde.

En af kommunerne er Roskilde, der i øjeblikket er i gang med opsporing for at finde ud af, hvor mange børn, der benytter sig af Puff Bars.

- Det her er opstået meget hurtigt. Derfor kender vi heller ikke endnu til omfanget, men nogle steder dukker det op, og de steder sætter vi fokus på det med dialog og oplysning. Det kan både være på skolerne og i de lokale klubber, siger Lotte Birkedal til TV 2 Lorry.

Hun er også især opmærksom på at kortlægge, hvordan salget af Puff Bars finder sted og kan godt nikke genkendende til, at det blandt andet foregår direkte på sociale medier og via en voksen mellemmand.

Kendskabet til børn og unges brug af Puff Bars i 16 kommuner

Greve: Har endnu ikke advaret imod cigaretterne, men nu, hvor ferien er slut, vil centerchefen gøre skolelederne opmærksom på det, så der kan holdes et vågent øje ude på skolerne.


Solrød: Ikke et problem.


Furesø: Ikke et problem.


Gladsaxe: Kender til, unge og børn bruger dem. Udbredelsen er dog begrænset, men kommunen følger og er opmærksom på udviklingen.


Dragør: Ikke et problem.


Rødovre: Ikke et problem.


Fredensborg: Ikke et problem.


Roskilde: Kender til problemet. Sætter fokus på det via en indsats i SSP-samarbejdet  i efteråret.


Lejre: Ikke et problem.


Hørsholm: Ikke et problem. Men før sommerferien blev kommunen varskoet af Frederikssund i SSP-regi. Derfor holder kommunen nøje øje med situationen.


Hillerød: Her kender man godt til Puff Bars, men det er ikke noget, de er stødt på blandt de helt unge.


Rudersdal: Vi er opmærksomme på problematikken om de ulovlige e-cigaretter, men vi vurderer, at det stadigvæk er meget begrænset, og derfor er der endnu ikke igangsat en særlig indsats.


Frederiksberg: Ikke et problem.


Frederikssund: Mindst 100 børn og unge bruger Puff Bars, og forældre er blevet advaret.


Allerød: Ikke et problem.


Egedal: Oplever det ikke.

Ulovlige e-cigaretter

I Danmark og resten af EU har det siden 1. april været ulovligt at sælge e-cigaretter med andre smagsvarianter end tobak eller mentol.

Dertil kommer, at mange Puff Bars indeholder nikotin, og derfor er ulovligt at sælge og markedsføre til børn og unge under 18 år.

Det er Sikkerhedsstyrelsen, der har ansvar for at sikre, at der ikke er ulovlige varer i omløb, og her kendte man ikke til Puff Bars, før 24syv gik ind i sagen tidligere på sommeren. 

Derfor begyndte styrelsen at lave særlige kontroller, og på Frederiksberg faldt man i august over en kiosk, der bugnede med blandt andet ulovlige Puff Bars.

Der venter nu Frederiksberg-kiosken et juridisk efterspil, da Sikkerhedsstyrelsen vil politianmelde ejeren for ulovligt salg, overtrædelse af tidligere forbud samt manglende registrering som e-cigaretforhandler.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik