Borgere i hovedstaden skal hjælpe med at teste corona-vaccinens holdbarhed

Fire hospitaler i hovedstadsregionen indleder nu et stort studie, der skal kortlægge, hvor godt vacciner beskytter mod corona.

Selvom det for mange føles som om, corona-epidemien har stået på i en evighed, så er den - i hvert fald ud fra et forskningsmæssigt synspunkt - stadig på et meget tidligt stadie. 

Det samme gør sig gældende for den de nye vacciner, og derfor skal forskere på Rigshospitalet, Herlev og Gentofte Hospital samt Nordsjællands Hospital nu undersøge, hvordan de nye vacciner helt konkret virker.

- Fordi covid-19 er en så relativt ny sygdom, og fordi flere af vaccinerne er baseret på nye teknikker, ved vi ikke, hvor længe vaccinerne beskytter. Er det som med influenza, hvor det er nødvendigt med en vaccination om året, eller holder vaccinen et halvt år, to år eller måske længere? Det er uvist med covid-19 og derfor noget af det, vi vil undersøge, fortæller Susanne Dam Poulsen, overlæge ved Afdeling for Infektionssygdomme på Rigshospitalet og professor ved Københavns Universitet.

Ansatte og patienter skal give viden

For at hjælpe forskerne vil der blive målt antistoffer hos ansatte på hospitalerne samt på flere tusinde patienter i Region Hovedstaden, der har fået det eftertragtede stik.

Målingerne vil ske i blodprøver, og det er forskernes håb, de kan blive meget mere kloge på eksempelvis mutationer, og hvordan patienter med et nedsat immunforsvar, vil være dækket.

- Vi skal undersøge, om mennesker med nedsat immunforsvar danner antistoffer som raske. Vi har en hypotese om, at disse patienter måske ikke er lige så godt eller lige så længe beskyttet. Det er vigtig viden, for måske er der så brug for at gentage vaccinen, hvis man er i denne gruppe, siger Susanne Dam Poulsen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik