Byrådsmedlemmer forlader partier knap et år efter valg: Skifter til Danmarksdemokraterne

Med onsdagens annoncering fra Inger Støjbergs nye parti er Danmarksdemokraterne gået fra nul kommunal indflydelse i hovedstadsområdet til at være repræsenteret i fem byråd.

Danmarksdemokraterne er nu repræsenteret med flere byrådsmedlemmer i hovedstadsområdet end partier som Alternativet og med lige så mange som Liberal Alliance. 

Det til trods for, at partiet end ikke var stiftet ved det seneste kommunalvalg i november sidste år.

Onsdag har Inger Støjberg offentliggjort en liste over partiets kandidater til det kommende folketingsvalg. Blandt dem er fem nuværende byrådsmedlemmer i Københavns omegn og særligt i Nordsjælland.

Listen tæller to nye afhoppere fra Venstre og Dansk Folkeparti hver især og en fra Konservative.

Det betyder, at Danmarksdemokraterne nu er repræsenteret i byrådet i kommunerne Hvidovre, Helsingør, Hillerød, Frederikssund og Gribskov.

Således er Charlotte Munch (tidligere V) fra Hvidovre nu en af partiets to kandidater ved et kommende folketingsvalg i Københavns Omegns storkreds, mens Charlotte Drue Aagaard (tidligere V) fra Frederikssund, Marlene Harpsøe (tidligere DF) fra Helsingør, Lars Bregnbak (tidligere K) fra Gribskov samt Lars Ole Skovgaard Larsen (tidligere DF) fra Hillerød udgør Danmarksdemokraternes fire kandidater i Nordsjællands Storkreds.

På den netop offentliggjorte liste af kandidater er også seks nuværende folketingsmedlemmer, som alle har været en del af Dansk Folkepartis folketingsgruppe, hvilket gør Danmarksdemokraterne til et større parti på Christiansborg end netop Dansk Folkeparti.

- Jeg har brugt hele sommeren på at køre landet tyndt og besøge mange af de kandidater, som har meldt sig som mulige kandidater, siger Inger Støjberg til Ritzau.

Hvidovre-kandidat afviser københavnerfjendtlighed

En af dem, hun har besøgt og overtalt til at stille op, er Charlotte Munch, der under kommunalvalget i efteråret sidste år var spidskandidat for Venstre i Hvidovre Kommune.

- Inger Støjberg står for en politisk kant, som jeg er begejstret for. Det tiltaler mig ved Danmarksdemokraterne, at der er en stor forståelse for at møde borgeren i øjenhøjde. Jeg vil kæmpe for, at afstanden mellem Christiansborg og borgerne skal blive mindre.

Hvordan har du det med at forlade et parti som Venstre med en formuleret politik og stille op for et parti uden et egentligt partiprogram?

- Du kan ikke finde en eneste politiker, der kan spejle sig 100 procent i den politik, ens parti fører. Det spændende ved det her projekt er, at politikken nu bliver til i et fællesskab.

Danmarksdemokraterne er allerede nu blevet kritiseret for at være hovedstadsfjendsk. Du stiller jo op i hovedstadsområdet. Hvordan vil du overbevise vælgere om, at en stemme på Danmarksdemokraterne ikke er en stemme imod et sted som Københavns Omegn?

- Jeg tror, at grunden til, at partiet er blevet skudt i skoene at skulle være københavnerfjendsk, er det her med udtalelsen om ’de fine saloner’. Men i bund og grund handler det om at skabe større sammenhæng mellem by og land. Jeg ser hverken partiet som københavnerfjendsk eller jydefjendsk for den sags skyld, men som samlende.

Kaprer tidligere folketingsprofil fra Helsingør

I alt har Inger Støjberg annonceret 30 folketingskandidater, hvoraf 12 stiller op på Sjælland.

Størstedelen af de nye folketingskandidater er tidligere medlemmer af Dansk Folkeparti.

En af dem er Marlene Harpsøe, der stiller op i Nordsjællands Storkreds. Det nuværende byrådsmedlem i Helsingør Kommune har tidligere repræsenteret Dansk Folkeparti i Folketinget ad to omgange fra 2007 til 2011 og igen fra 2015 til 2019.

- Da Inger Støjberg stiftede Danmarksdemokraterne, var jeg allerede nået dertil, at jeg ikke længere kunne se mig selv i Dansk Folkeparti. Det skyldtes flere års intern uro, som kom til at overskygge mit politiske arbejde. Det kan hverken vælgerne eller jeg selv være tjent med, skriver hun på Facebook om sit partiskifte.

Ifølge Danmarksdemokraterne er 13 kandidater tidligere DF'ere, mens 11 er tidligere medlemmer af Venstre. En kandidat har en fortid hos Konservative, og fem har ikke tidligere været medlem af et parti.

Blandt kandidaterne i TV 2 Lorrys område finder man i øvrigt et nyt Danmarksdemokraterne ”power couple”. Ægteparret Peter og Therese Skaarup stiller således op i henholdsvis Sjællands og Københavns storkreds.

Danmarksdemokraternes kandidater i hovedstadsområdet

Københavns Omegn:

Charlotte Munch, byrådsmedlem for Venstre i Hvidovre.

Mette Qwinten, receptionist.


Nordsjælland:

Charlotte Drue Aagaard, byrådsmedlem i Frederikssund for Venstre og sekretær.

Lars Ole Skovgaard Larsen, byrådsmedlem for Dansk Folkeparti i Hillerød og selvstændig.

Marlene Hapsøe, byrådsmedlem for Dansk Folkeparti i Helsingør og sygeplejestuderende.

Lars Bregnbak, byrådsmedlem for Konservative i Gribskov og faglærer.


København:

Claus Gisselmann Olsen, konsulent.

Therese Skaarup, veterinærsygeplejerske.


Sjælland:

Peter Skaarup, folketingsmedlem, tidligere DF'er.

Susie Jessen, taleskriver i Dansk Erhverv.

Sebastian Mylsted-Schenstrøm, byrådsmedlem i Næstved for Venstre og account manager.

Thor Poulsen, folkeskolelærer, Københavns omegn.


/ritzau/


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik