Danske Bank-sagen: Politikere ønsker bankskifte efter hvidvask-skandale

Flere kommunalbestyrelser i Lorryland skal i de kommende uger tage stilling til kommunernes samarbejde med Danske Bank.

Der er tale om milliarder - adskillige - når landets komuner vælger de banker, deres penge strømmer igennem.  Det er for eksempel penge, der skal bruges til lønninger, penge, der skal udbetales til borgere, og beløb, som skal anbringes og investeres, fordi kommunerne har penge på kistebunden. 

Men skandalen om hvidvask af enorme summer gennem Danske Banks filial i Estland har fået adskillige komuner til at overveje og sætte spørgsmålstegn ved, hvor pengene skal anbringes.

- Hvis der er en vej ud, så vil vi bruge den!

Så kontant lyder meldingen fra Albertslunds borgmester Steen Christiansen.

Steen Christiansen: -Hvis der er en vej ud, så vil vi bruge den.
Steen Christiansen: -Hvis der er en vej ud, så vil vi bruge den.
Foto: Jens Nørgaard Larsen / Scanpix

Og den socialdemokratiske vestegnsborgmester lægger ikke fingrene imellem.

- Danske Banks opførsel i Estland er fuldstændigt uaceptabel og ikke Danmarks førende bank værdig. Som komune må vi stille krav til vores bankforbindelse, og i et kommende udbud skal vi nedfælde så skrappe etiske krav, som vi overhovedet kan - for eksempel når det gælder hvidvask. De skal sørme opføre sig som den samfundsbærende institution, de er, lyder det fra Steen Christiansen, der fortæller, at forvaltningen i Albertslund Komune nu er i gang med at undersøge de kontraktmæssige forhold, de har over for Danske Bank.

- Vi skal ud - men vi opfører os ordentligt i forhold til de aftaler, vi har, fastslår han. 

På Frederiksberg er det Nordea, der er hovedsamarbejdspartner - men komunen har også forretninger med Danske Bank. Endnu.

quote <em>Mener borgmesteren, at Frederiksberg Kommune fortsat bør anvende Danske Bank efter de seneste afsløringer af hvidvask skandalen</em>

Socialdemokraterne på Frederiksberg

For når kommunalbestyrelsen på Frederiksberg mødes på mandag, så skal sagen diskuteres. Socialdemokraterne har bedt borgmester Jørgen Glenthøj svare på følgende spørgsmål:

"Mener borgmesteren, at Frederiksberg Kommune fortsat bør anvende Danske Bank efter de seneste afsløringer af hvidvask skandalen"

Bank med høj rating

Spørgsmålet kommer fra socialdemokraternes Sine Heltberg.

- Som det er i dag, så er vi på Frederiksberg forpligtet til at bruge en bank, der har den højeste rating - altså den bank, der er mest sikker i forhold til en konkurs. Og det giver os kun tre valgmuligheder -  nemlig Danske Bank, Jyske Bank og Nordea. Vi vil gerne have, at man kan bruge en lidt lavere rating, som betyder, at vi kan vælge mellem flere banker. Det kunne for eksempel  være Spar Nord eller Arbejdernes Landsbank - selv om vi ikke har lagt os fast på en bestemt bank, siger Sine Heltberg til TV 2 Lorry.

Sine Heltberg siger, at når hovedbankforbindelsen Nordea ikke er omfattet af spørgsmålet til borgmesteren, så handler det om, at der ikke er nogen, der har er dømt eller har erkendt forkerte forhold på samme måde, som det er tilfældet i Danske Bank.

- Men vi har da overvejet, om vi skulle inddrage dem begge, siger hun.

I samme forbindelse vil socialdemokraterne på Frederiksberg også gerne have vedtaget, at kommunen ikke skal samarbejde med banker, der driver uansvarlig virksomhed, eller som er dømt for uansvarlig virksomhed.

- Og jeg ved, at forvaltningen i den forbindelse er i gang med at undersøge og kortlægge Frederiksberg Kommunes bankforretninger, siger hun.

Afventer redegørelse

Jørgen Glenthøj: Ingen kommentarer - endnu.
Jørgen Glenthøj: Ingen kommentarer - endnu.
Foto: Mads Claus Rasmussen - Scanpix

TV 2 Lorry har spurgt efter en kommentar fra borgmester Jørgen Glenthøj (Kons.), men han meddeler, at han ikke har kommentarer, før der foreligger en redegørelse om sagen fra komunen om dens bankmæssige engagementer og aftaler. I samme forbindelse gør også Jørgen Glentthøj opmærksom på, at Danske Bank ikke er Frederiksberg Komunes hovedpartner.

Solrød Kommune har siden 2014 arbejdet med pengeinstitutter, som har en lavere rating - de skal dog leve op til en status som "investeringsegnede". Hvis komunen ønsker at samarbejde med partnere, der har en lavere rating, så skal dens økonomiafdeling inddrages. Her er det i øvrigt Nordea, der er hovedsamarbejdspartner.

TV 2 Lorry har spurgt kommunerne i Lorryland om, hvordan de forholder sig til et samarbejde med Danske Bank. Gladsaxe oplyser, at økonomiudvalget skal drøfte sagen 30. oktober.

I Hørsholm har socialdemokraterne bedt om at få diskuteret sagen - det sker i oktober.  Og i Fredensborg oplyser man, at kommunen er tilfreds med samarbejdet med Danske Bank.

-Men vi følger naturligvis udviklingen i sagen tæt og vil i forbindelse med udløbet af vores nuværende kontrakt i 2019 tage stilling til det fremadrettede samarbejde, lyder det i en mail fra rådhuset.

Vil ud

Greve Kommune fastslår helt kort, at de ikke overvejer at skifte bank, og i Halsnæs skal sagen diskuteres i kommunalbestyrelsen på næste møde, efter at Enhedslisten har bedt om at få den behandlet. 

- Vi vil gerne ud. Vil vil have belyst, hvordan vi står i sagen og hvor billigt, vi kan kome ud. Det er klart, at hvis det koster os fem millioner kroner at komme ud her og nu, så kan vi ikke det. Men vi kan grundlægende ikke støtte et foretagende, der virker på den måde. De har lavet en masse svindel og humbug, og det bryder vi os ikke om at støte, siger Enhedslistens medlem af byrådet i Halsnæs, Thue Lundgaard Curry fra Enhedslisten.

Også i København vil Enhedslisten ud af samarbejdet med Danske Bank.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik