Disse uddannelser kræver højeste og laveste karaktergennemsnit i hovedstadsområdet
Natten til torsdag tikkede der en længe ventet besked ind i indbakken hos flere tusinde håbefulde ansøgere.
x
Gode nyheder, dårlige nyheder og "måske" nyheder.
Det er i grove træk, hvad der ventede årets studieansøgere, da de kort efter midnat fik besked om, hvorvidt de var optaget på det studie, som de allerhelst ville ind på det kommende semester, eller om de står på en venteliste.
I alt 79.737 personer har søgt ind på en videregående uddannelse i år. Af dem er 60.034 kommet ind. Nogen på deres første prioritet, andre på en lavere prioritet. Knap 20.000 skal finde på noget andet at lave, end hvad de måske havde håbet på.
Det er resultatet, efter at Den Koordinerede Tilmelding (KOT) har offentliggjort hovedtallene for studieansøgninger i 2022.
TV 2 Lorry har dykket ned i tallene, og i nedenstående grafik kan du se, hvilke uddannelser i vores sendeområde, der kræver det højeste snit at komme ind på.
Igen i år ligger International Business på Copenhagen Business School (CBS) i toppen, og med et adgangsgivende gennemsnit på 11,5 er det øget fra sidste år, hvor det krævede et snit på 11,1 at komme ind.
Karakterkrav og ansøgningstal hænger ikke nødvendigvis sammen
Sidste års topscorer var uddannelsen til konservator på Det Kongelige Akademi – Arkitektur, Design, Konservering. Men i år figurerer uddannelsen slet ikke i KOT's hovedtal.
Til gengæld er uddannelsen til designer på Det Kongelige Akademi kommet på listen over de uddannelser, der kræver et af de højeste karaktergennemsnit. 11,4 kræver det i snit at komme ind på denne uddannelse, der for første gang i år åbnede for optag via kvote 1.
Kigger man på den uddannelse, der kræver det laveste gennemsnit i TV 2 Lorrys sendeområde, skal man kigge på mod Københavns Erhvervsakademi (KEA).
2,1 lyder kravet for at komme ind på uddannelsen som byggekoordinator på KEA, der gør de studerende klar til at blive byggesagsleder og styre et byggeprojekt fra start til slut.
Karakterkravene og ansøgningstallene hænger ikke nødvendigvis sammen, og kigger man på hvilke uddannelser, der har fået flest ansøger, så kræver det et snit på 5,7 at læse finansøkonomi på Erhvervsakademiet Copenhagen Business Academy i København.
En uddannelse, som 1.330 har søgt ind på, men hvor der kun er optaget 420 nye studerende.
Vender man tabellen om og ser på hvilke uddannelser, der har modtaget færrest ansøgninger, skal man kigge mod Københavns Universitet, hvor uddannelserne indenfor moderne Indien og Sydasienstudier samt indianske sprog og kulturer ikke har kæmpet sig igennem ansøgninger.
KU: Flere har fået deres førstevalg
En studerende skal efter sommerferien læse moderne Indien og Sydasienstudier, mens fem nye studerende skal blive klogere på indianske sprog og kulturer. Henholdsvis 13 og 17 ansøgninger modtog de i 2022.
Netop Københavns Universitet oplyser i en pressemeddelelse, at de har tilbudt 7.161 ansøgere en studieplads i år. Det er et fald på seks procent i forhold til sidste år.
Til gengæld er antallet af ansøgere, der kommer ind på deres førsteprioritet steget med tre procentpoint fra 78 til 81, og det glæder prorektor for uddannelse på Københavns Universitet, Kristian Cedervall Lauta.
- Det er dejligt at se, at vi i år kan tilbyde en så stor andel af ansøgerne optagelse på deres førsteprioritet. Vi ved, at det betyder rigtig meget for ansøgerne, at vi kan tilbyde dem plads på præcis deres drømmestudie, siger han i pressemeddelelsen.