I årevis har en lang række fagfolk og sundhedsorganisationer været enige om de sundhedsskadelige konsekvenser af brændeovnsrøg.
Alligevel har politikere på Christiansborg tøvet med for alvor at gribe ind. Og det er en tøven, som ifølge en ekspert i luftforurening er fuldstændig ubegribelig.
- Det er chokerende, at politikerne ikke har handlet endnu, siger Kaare Press-Kristensen, som er rådgiver i Rådet for Grøn Omstilling og ekstern underviser i luftforurening på Danmarks Tekniske Universitet.
Det er som om, at politikerne simpelthen ikke tør handle, fordi vælgerne reagerer så følelsesbetonet på det her problem.
Kaare Press-Kristensen har i årevis beskæftiget sig med partikeludledning fra brændeovne.
- Der er en bred opbakning til at gøre noget ved her. Fra Kræftens Bekæmpelse, fra Lungeforeningen, fra Hjerteforeningen, fra Astma-Allergi Danmark, fra Det Økologiske Råd, fra Cepos, fra alle forskerne - men det er som om, at politikerne simpelthen ikke tør handle, fordi vælgerne reagerer så følelsesbetonet på det her problem, siger Kaare Press-Kristensen, til TV 2 Lorry.
Senest har Københavns overborgmester Frank Jensen, Soc. dem., meldt sig på banen med ønske om et totalt stop mod flere brændeovne i København.
- Jeg foreslår, at Folketinget giver os en lovgivningsmæssig mulighed for, at vi kan sige stop i den enkelte kommune. Hvor vi bor tæt sammen. Hvor vi er mange mennesker, siger Frank Jensen.
Netop i en storby som København giver det ekstra god mening at sætte hårdt ind mod den sundhedsskadelige partikelforurening fra brændeovne, lyder det fra en professor i luftforurening:
- Man har meget dårlig spredningsforhold inde i et byområde. Så når man laver en udledning fra en brændeovn i et byområde er der mange flere mennesker, som bliver udsat for den partikelforurening, og den bliver liggende i luften i byen væsentlig længere tid end den gør, hvis det tilsvarende udslip skete fra et enkeltstående hus ude på landet, siger professor og viceinstitutleder ved Institut for Miljøvidenskab og Center for Miljø og Energi, Ole Hertel.
Man skal ikke komme mellem en mand og hans trailer
Fra Socialdemokratiet lyder det, at man gerne vil sætte ind mod brændeovne, men tiden er endnu ikke til det, siger Mette Gjerskov, miljøordfører.
- Partikelforurening fra brændeovne er ualmindelig farlig. Og det er vores største luftforureningsproblem overhovedet, siger hun.
Man skal ikke komme imellem en mand og hans brændeovn, for så falder der brænde ned.
- Men folk er rigtig glade for deres brændeovne. En af de første ting, jeg lærte, da jeg kom ind i politik, det var, at man skal ikke komme imellem en mand og hans trailer, og man skal ikke komme imellem en mand og hans brændeovn, for så falder der brænde ned, siger hun.
Hvornår vil I gøre noget ved problemet?
- Jeg kan ikke sige præcis hvornår, men jeg kan sige, at vi arbejder på at finde de rigtige løsninger - dem som virker, siger Mette Gjerskov.
Foreningen af Danske Leverandører af Pejse og Brændeovne, som lever af at producere og sælge brændeovne, stiller den dag i dag fortsat store spørgsmålstegn ved eksperter og myndigheders vurdering af de sundhedsmæssige konsekvenser af brændeovnsrøg:
- Hvis man tager de mest pessismistiske briller på og antager, at partikler fra brændeovne er lige så skadelige som partikler fra dieselbiler, så betyder det, at en dansker i gennemsnit vil leve 0,9 måneder længere, hvis det er sådan, at der ikke findes lejrbål, pejse eller havegrill - altså at al forbrænding fra træ indstilles, siger bestyrelsesmedlem i foreningen, Christian Skovbo.