Ekspert: Sådan kommer vi til at omfavne alternativer til kød

I fremtiden vil vi danskere i højere grad vænne os til at spise mere plantebaseret, vurderer forsker.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Selvom danskerne elsker kød og det i høj grad er et fast indslag på tallerkenen i de fleste danske hjem, så kommer fremtiden til at se noget anderledes ud. 

For over de næste år vil hele vores opfattelse af plantebaseret mad og vores muligheder for at øge brugen af de i vores retter nemlig stige. 

Sådan lyder vurderingen fra Dennis Sandris Nielsen, der er professor på institut for fødevarer på Københavns Universitet.  

- Der er sket rigtig meget indenfor de sidste par år, hvor der er kommet rigtig mange produkter ud på markedet, så udviklingen har allerede virkelig rykket sig på kort tid, siger han til TV 2 Lorry, der møder ham i Øksnehallen til Danmarks første messe for fuldstændig økologisk og plantebaseret mad. 

Her bliver fremtidens alternativer og erstatninger til kød præsenteret i de mange madboder, og nu bliver udfordringen, ifølge Dennis Sandris Nielsen, at sætte skub i opfattelsen af de plantebaserede muligheder for den enkelte dansker. 

Kommer til at spise ting, vi ikke er vant til i dag

- Nu gælder de om for både producenterne og forskerne at få sat fart på udviklingen, så tingene ikke bare smager næsten ligeså godt, men i stedet simpelthen bare smager godt, siger han. 

Men der kommer dog til at være visse udfordringer i forbindelse med at få bredt kendskabet og interessen ud til den almene dansker. 

- Den helt store udfordring er nok, at vi er vanemennesker, og de fleste der står for maden derhjemme har måske fem eller ti retter, de vender tilbage til og kan på rygraden. Og de retter kan være svære at gå væk fra, når man står nede i supermarkedet klokken 17 og skal have maden klar hurtigt, siger han og vurderer, at der formentlig vil gå omkring ti år, før udviklingen for alvor kommer til udtryk, siger Dennis Sandris Nielsen.

- Vi kommer til at spise en masse ting, som vi ikke er vant til at spise i dag. Men det kræver, at vi bliver så dygtige til at udvikle plantebaseret mad, at der er den samme saft og bid og smagsoplevelser, som mange i dag har, når de spiser kød. 

- Og når vi rammer der, så er vi der, hvor vi skal være. Hvor føles som en spiseoplevelse i sig selv og ikke et tab i forhold til kød. 





Vis mere
ANDERS

”Bevar Irma”:
Kunder vil danne ring om butikkerne og madanmelder samler underskrifter

Søs, Freja og Alvilda

Søs, Freja og Alvilda skal stå i spidsen for omstridt socialt medie i kommune

Vis mere