Ekstra milliardregning fra staten tvinger flere kommuner til at hæve indkomstskatten

Både Solrød og Gentofte er blandt de kommuner, hvor skatten kommer til at stige mest på baggrund af udligningsreformen. Det er borgmestrene dybt utilfredse med.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Næste år stiger indkomstskatten i fire kommuner i TV 2 Lorrys sendeområde.

Det viser tal fra Indenrigs- og Boligministeriet, efter landets kommuner har vedtaget budgetter for 2022.

Stigningen sker på baggrund af udligningsreformen, der sender penge rundt mellem landets kommuner for en mere ligelig fordeling af velfærd på tværs af landet. Den sender kommunens samlede udgifter i vejret.

Så meget stiger skatten i fire Lorry-kommuner

Gentofte Kommune

Her stiger indkomstskatten med 0,37 procentpoint svarende til 99,2 millioner kroner.


Solrød Kommune

Her stiger indkomstskatten med 0,10 procentpoint svarende til 5,1 millioner kroner


Greve Kommune

Her stiger indkomstskatten med 0,11 procentpoint svarende til 11,2 millioner kroner


Helsingør Kommune

Her stiger indkomstskatten med 0,08 procentpoint svarende til 8,8 millioner kroner.


Kilde: Indenrigs- og Boligministeriet

For Gentofte Kommune gælder det en ekstra udligningsregning på 500 millioner kroner. Det er mere, end det koster at drive kommunens 12 folkeskoler og skolefritidsordninger.

Det er dybt urimeligt

- Det er dybt urimeligt af mange grunde. Vi betaler allerede mange penge til udligning i forvejen, og de 130 millioner skyldes, at vi er tvunget til at sætte skatten op for at opretholde kommunes serviceniveau, siger borgmester Michael Fenger (K) til TV 2 Lorry.

I Solrød Kommune lyder regningen på 357 millioner kroner. Med 23.591 borgere i kommunen, svarer det til en ekstra udgift på 15.132 kroner per borger i kommunen.

- Jeg synes, det er surt, når vi bliver nødt til at give borgerne en ekstra skatteopkrævning for at betale udligningsafgiften, siger borgmester Niels Hörup (V) til TV 2 Lorry.

Men det er der ikke så meget at gøre ved. 

Et politisk flertal bestående af Socialdemokratiet, Venstre, Radikale Venstre, SF og Alternativet blev i maj 2020 nemlig enige om en reform af det kommunale udligningssystem, der omfordeler milliarder af kroner mellem kommunerne for at sikre en mere lige velfærd i Danmark.

Samlet regning på 19.3 milliarder kroner

Den ordning bliver gradvist indfaset i kommunernes budgetter frem til 2025, hvor der samlet omfordeles 19,3 milliarder kroner på tværs af kommunerne.

I den oprindelige udligningsaftale var det egentlig meningen, at kommunernes skatter skulle holdes i ro, men kommuner med tab i udligningsreformen har haft mulighed for at øge skatten.

Det er der altså fire kommuner i TV 2 Lorry's sendeområde, der har gjort.

Helsingør Kommune oplyser til TV 2 Lorry,  at stigningen i indkomstskatten skal finansiere en udligningsregning på 23 millioner kroner.

I Greve kan man se frem til en regning på 54,1 millioner kroner, når udligningsordningen er fuldt indfaset i 2025, men det får altså allerede nu en effekt på skattetrykket.

- Skattestigningen bunder i en principbeslutning fra sidste års budgetforlig og er et resultat af regeringens reform af det kommunale tilskuds- og udligningssystem, skriver kommunen i en kommentar til TV 2 Lorry.

Fremtidens skattetryk i din kommune?

Hvordan skal skattetrykket for fremtiden se ud i din kommune? Det er der mange forskellige holdninger til, og på vores store valgsite op til kommunalvalget kan du blive klogere på, hvad de forskellige politikere vil i din kommune.

_

_

Du har læst en artikel fra TV 2 Kosmopol


Spørg Os - Afstemning

_


Vis mere
Metrolinje KBH

Se kortet:
Her vil flertal lægge ny metrolinje i København

20180807-153213-6-5406x3604ma

Nyt gennembrud: Forskere finder årsag til hyppig hjernesygdom

Vis mere