Når alderen stiger, sniger usikkerheden sig ind

En kamp for at undgå at falde begynder

Det kan gå galt når som helst. Med et enkelt forkert skridt

 

Det har givet Anne-Vibeke Svarre ar på sjælen og metal indopereret i kroppen. Nu har hun lært at falde med vilje

Farlige fald

Anne-Vibekes historie

Alternativt faldbillede 1

- Det er udendørs, og det er ikke høje trin. Jeg var sammen med mine børnebørn, og vi havde lige fået en kæmpestor is, og vi spillede minigolf. Og så skulle jeg op ad nogle trin og så træder jeg forkert, bang!

73-årige Anne-Vibeke Svarre husker tilbage på hendes seneste fald med gru. Det skete i sommeren 2019. Og det var hendes fjerde fald siden 2012. 

Den skæbnesvangre dag på minigolfbanen, i Havnsø i Nordvestsjælland, skulle hun op ad en trappe, da hun træder forkert. Hun falder tungt tilbage på et bord. Hun hørte et højt knæk, og der vidste hun, at det stod slemt til. 

Hun prøver at tage det så roligt som overhovedet muligt. Det smitter af på hendes to børnebørn på 7 og 10 år, som også forholder sig ret rolige, selvom de har en tåre i øjet og er lidt chokerede. De er sammen med to af Anne-Vibekes venner, som tager sig af børnene.

- Så lægger jeg mig ned, for jeg kunne høre, at den var helt gal. Og så kommer der en ambulance og henter mig.

Hun bliver hastet til Holbæk Hospital, hvor hun dagen efter bliver opereret for en brækket lårbensknogle. På Tredjedagen bliver hun flyttet til Rigshospitalet. 

Efter faldet er hun igennem et langt genoptræningsforløb og der går der fire måneder, før hun kan gå igen. Faldet sætter sig som en frygt i hende - for at det skal ske igen.

- Frygt gør jo, at man pålægger sig selv nogle begrænsninger, og det er jeg ikke særligt glad for, siger Anne-Vibeke Svarre.

Anne-Vibeke har aldrig fået hjælp, af hverken kommunen eller hospital, til at forebygge at falde igen. Derfor forsøgte hun selv at undgå det.

- Jeg har været total fokuseret på det hele tiden faktisk. På ikke at falde. Jeg har undgået ujævnheder i belægningen og holdt fast i gelænderet, når jeg går ned af trappen.

Men en dag sidste år får hun nok.

- Jeg beslutter mig for, at det vil jeg bare ikke mere. Men man må jo selv gøre noget.

Og det gør hun. Gennem Ældresagen Østerbro finder hun kurset I Bedste Fald.


Falder med vilje

De sidder på det bløde, blå og røde gulv, to og to. Hvor en af kursisterne er placeret bagved den anden. 

Så bliver der givet tegn, så bliver dem der sidder forrest hevet bagover.

- Ej ikke så hårdt, lyder det et sted, af ren overraskelse. 

Men de lander alle sammen sikkert på ryggen på det bløde underlag. Dernæst bliver de bedt om igen at stille sig i en rundkreds og her får de instruktioner til næste øvelse.

muted

Vi er i Svanemøllehallen, og manden der giver instruktionerne, er Mathias Krabholm. Han træner de ældre i at falde sikkert, hvis uheldet skulle være ude, men også i få troen tilbage på, at de kan gå sikkert på benene igen.

Det gør han gennem sit kursus I Bedste Fald. 

Han bruger teknikker, der er inspireret af kampsporten judo - som han selv har dyrket siden han var en lille dreng. 

Hans øjne stråler overbevisende, når han fortæller, at det han lærer sine kursister gør en forskel i deres hverdag.

- Ved at gøre ældre tryggere i forhold til at falde, så ved vi, at vi kan mindske chancen for rigtig mange faldulykker.

muted

Det røde skumgummigulvet giver et smæld. En bambuspind, som to kursister træner med er faldet på jorden, og afbryder kortvarigt interviewet. 

Ved at kaste den frem og tilbage mellem hinanden, skal de ned i hofterne for at gribe den, og det træner deres balance og koordination. 

Mathias smiler til dem og forsætter med at fortælle.

- Jeg har oplevet en del gange, at kursister kommer hen til mig, når kurset færdigt og undrer sig over, hvorfor de ikke har lært det eller noget lignende noget før, fortæller han.

Mathias Krabholm har tre gode råd til at falde mere skånsomt:

Grafik: 1 - Fald mere skånsomt 2022
Foto: Grafik: Mia Cassens - TV 2 Lorry

quote Det giver en større selvsikkerhed

Anne-Vibeke Svarre

Over 1.000 mennesker over 65 år falder hver eneste dag. Og for nogle har det alvorlige konsekvenser for deres liv – både med alvorlige fysiske skader og mentalt. 

Ifølge Lotte Evron, der forsker i faldforebyggelse på Københavns Professionshøjskole, er der slet ikke nok fokus på at lave faldforebyggelse. 

Og hun anser aktive kurser som I Bedste Fald, som en del af løsningen.

- Der er alt for få tilbud i forhold til, hvordan kan vi være aktive på forskellige måder. Og der tænker man desværre stadigvæk meget ensartet, siger Lotte Evron. 

Anne-Vibeke Svarre ville også ønske, at hun langt tidligere havde fået den hjælp, som hun nu har fået på kurset.

Selvsikkerheden under konstruktion

muted

Anne-Vibeke Svarre sidder med et målrettet blik og tager imod de instruktioner, som Mathias Krabholm kommer med. 

Hun sætter sig på knæene, folder sine hænder foran panden og tager en dyb indånding. Så lader hun sig falde forover. Måtten giver et heftigt smæld, og hun ånder ud igen.

Kurset har vakt noget i hende.

- Det er jo ikke sådan et knips med fingrene, men jeg er glad for at få det her kursus. Fordi jeg kan mærke, at det giver noget.


En neongrøn tennisbold svæver igennem luften, som en UFO. 

To hænder omkranser den, dog uden at røre. Det er Anne-Vibekes hænder, og hendes træningsmakker flytter bolden, der hænger i en tråd. 

Øvelsen lærer kursisterne at få en bedre koordination. Øvelserne giver også mentale resultater.

- Det giver en større selvsikkerhed, fortæller Anne-Vibeke.

Men når de fire undervisningsgange, som kurset varer, er slut, så er hun selv klar på at gribe fat om rattet og tage styringen.

- Det handler om at gøre noget selv og træne. For det her er en foræring, og som artig pige, så må jeg selvfølgelig gøre noget selv, siger hun med et grin

I øjeblikket kræver det også, at ældre i nogle kommuner selv tager ansvaret, hvis de vil have hjælp. 

For det er ikke i alle kommuner, at man kan få forebyggende hjælp til at undgå fald.

Manglende tilbud og sammenhæng
Hvis man som ældre frygter at falde, så er det desværre med god grund. 

Omkring en tredjedel af alle over 65 år falder hvert år på landsplan, og for dem over 80 år er tallet omkring 50 procent. 

Det koster samfundet næsten tre milliarder kroner hvert år.

Ifølge Lotte Evron, der forsker i faldforebyggelse på Københavns Professionshøjskole, kan omkring 50 procent eller mere af faldende forebygges. Det er kommunerne, der i dag hver især har ansvaret for at forebygge fald, og der er noget vej endnu, mener hun.

- Nogen gør det faktisk rigtig godt, men mange kommuner kunne godt gøre en ekstra indsats. Og så er der også overgange., siger hun og fortsætter

- For, når du for eksempel kommer ind (på et hospital) og har været uheldig at falde og har fået en brækket hofte, og bliver udskrevet. Hvordan sikre man så denne her gode rehabilitering i kommunerne. Så der mangler altså en systematik, siger hun.

Lotte Evron forsker i faldforebyggelse. Foto: Kristian Koed Hansen - TV 2 Lorry
Lotte Evron forsker i faldforebyggelse. Foto: Kristian Koed Hansen - TV 2 Lorry

TV 2 Lorry har kontaktet de 34 kommuner i vores sendeområde og spurgt, om de har et faldforebyggende tilbud. 20 kommuner er vendt tilbage. Vi har vurderet, at 7 af kommunerne ikke tilbyder faldforebyggende træning. 

På kortet herunder kan du klikke på de grønne og røde ikoner og læse om kommunernes faldforebyggende træningstilbud. Vi har vurderet, at kommunerne med grønne ikoner tilbyder faldforebyggende træning, mens dem markeret med de røde ikke gør.

Samtidig er nogle af tilbuddene i kommunerne i faldforebyggelse ifølge Lotte Evron så utiltalende for borgerne, at en del af dem sætter hælene i.

- Forskning viser, at 50 procent eller flere af de mennesker som får tilbudt faldforebyggende hjælp i kommunerne siger nej tak - uden overhovedet at vide, hvad det er. Så er det jo fordi, der ikke er tilbud som giver mening for dem, siger hun.

Og hun ser træning, som den de ældre får på I Bedste Fald, som en del af løsningen på, at få flere ældre op af stolen og ud at træne i at forebygge fald.

- Jeg synes, det er rigtig spændende, og jeg synes, at der skal mere af sådan noget, fordi det taler en gruppe, hvor man skal turde at falde og udfordre sig selv, siger Lotte Evron.

Grafik2

quote Jeg går mere frit. Jeg har ikke næsen så meget ned i jorden mere, men stoler på min krop

Anne-Vibeke Svarre

Kurset I Bedste Fald har været udbudt på Østerbro og Frederiksberg, i samarbejde med Ældresagen Østerbro og Ældresagen Frederiksberg. 

På Østerbro betalte Ældresagen for deltagerne, mens de selv måtte have pungen op på Frederiksberg.

TV 2 Lorry har kontaktet Kommunernes Landsforening for at få en kommentar om, hvad man kan gøre ved den manglende faldforebyggelse i nogle kommuner, men de har ikke ønsket ikke at stille op til interview.

En større bevidsthed og frihed

Gruset knaser under fødderne. 

Skridt efter skridt går Anne-Vibeke Svarre igennem Fælledparken i København. 

Den ligger tæt på hendes lejlighed på Østerbro, og her kan hun godt lide at spadsere.

Faldbillede 3

Det er to og en halv uge siden, hun havde sidste undervisningsgang på kurset, og hun mærker en forandring.

- Jeg går mere frit. Jeg har ikke næsen så meget ned i jorden mere, men stoler på min krop.

- Jeg er jo med i et vandrelaug, så jeg går faktisk mange ture, indskyder hun

Men selvom kurset har hjulpet hende, så stopper hun ikke her.

- Jeg er slet ikke i tvivl om, at jeg vil fortsætte med at træne teknikkerne derhjemme. For det er også mit eget ansvar. Jeg har ikke lyst til bare at sidde i min stol og falde sammen, siger hun med et determineret blik i øjnene.

Hun går videre over Fælledparkens grus. I et indhak står et stavgangshold samlet i en rundkreds. Anne-Vibeke ser eftertænksomt på stavgængerne.

- Jeg ved ikke lige om det er noget for mig det dér, selvom jeg jo nok kunne få lidt mere motion på den måde. Men kroppen skal også kunne følge med, konkluderer hun.

Og der er meget kroppen skal følge med til, for Anne-Vibeke har mange forskellige planer, og der må frygten for at falde ikke blive en stopklods.

- Jeg skal snart på højskole for ældre. Det handler åndelighed, og underviserne er rigtig gode. Jeg har været der nogle gange før, fortæller hun med forventningens glæde, inden smilet stivner lidt.

- Men sidste år blev det aflyst på grund af Corona, så nu håber jeg at vi får lov.

Hun får et alvorligt udtryk i ansigtet, når hun tænker på risikoen for, at hun igen en dag skulle falde. Tiden vil vise om det sker, men én ting er i hvert fald sikkert. Hun føler sig bedre klædt på nu.

- Jeg tror, det vil gøre en forskel, hvis jeg skulle falde igen. For nu har jeg en større bevidsthed om at falde hensigtsmæssigt og en selvsikkerhed i hovedet og i kroppen.


muted



Udgivet d. 26. januar 2022

Journalist: Jakob Illerup
Redaktør: Christina Gerion
Udvikler: Mia Cassens