Fisk fra nordsjællandske søer forurenet med giftigt stof

Fire nordsjællandske kommuner har undersøgt fisk fra Mølleå-systemet for PFAS. Resultaterne har fået kommunerne til at indskærpe opfordring.

Der er påvist for høje mængder af sundhedsskadelige PFAS-kemikalier i fisk fra Mølleåsystemet, der forbinder en række store søer i Nordsjælland.

Derfor indskærper de fire kommuner Lyngby-Taarbæk, Gladsaxe, Rudersdal og Furesø nu, at fisk fanget i åen og de tilstødende søer ikke bør spises.

Det skriver flere af kommunerne på deres hjemmesider.

Opfordringen gælder i første omgang Mølleåen, Bagsværd Sø, Lyngby Sø, Vejlesø og Furesø, hvor der nu er sat skilte op, der synliggør formaningerne.

Forsøger at afdække forureningskilden

Det er Fødevarestyrelsen, der har foretaget analyser af såkaldte spisefisk fra forskellige steder i mølleåsystemet.

Analyserne er dog behæftet med en vis usikkerhed, da de er baseret på i alt fem fisk fra de tre søer, da det har ikke været muligt at fange det ønskede antal fisk.

Fødevarestyrelsens resultater viser dog, at der er påvist PFOS – som er en af de mere kendte forbindelser under PFAS-stofferne – i alle de indfangede fisk i forskellige koncentrationer. 

Ved to af fiskene overskrides grænseværdien.

Lyngby-Taarbæk Kommune tilføjer dog, at de på grund af det ringe datagrundlag endnu ikke er klar til at komme med endelige konklusioner omkring forureningsgraden blandt fisk, hvorfor der fortsat er tale om en opfordring om at lade være med at spise fiskene – og ikke et decideret forbud.

Samtidig tilføjes det, at målinger af badevandet ikke har givet anledning til at fraråde badning ved fribade.

De fire kommuner fortsætter den kommende tid med at lokalisere kilder til forureningen i tæt samarbejde.

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Helbredseffekter af PFAS

PFAS-stoffer kan være sundhedsskadelige og medføre:

  • Forøget risiko for nyrekræft og testikelkræft
  • Nedsat vaccineeffekt hos børn
  • Forhøjede kolesteroltal
  • Forandringer i leverenzymer
  • Mindre fald i fødselsvægt
  • Øget risiko for højt blodtryk hos gravide


Kilde: CDC

Giftigt for mennesker

Sagen om PFOS-forureningen i Mølleåsystemet begyndte at rulle i november måned, da Region Hovedstaden orienterede kommunerne om, at der var konstateret mængder af giftstoffet i Mølleåen, som overskrider grænseværdien.

PFAS er en fællesbetegnelse, der dækker over en række forskellige stoffer PFOS og PFOA. Og på Miljøministeriets hjemmeside skriver ministeriet sådan her om stofferne:

"PFOS er fluorholdige forbindelser, der typisk er blevet brugt til imprægnering og andre specielle anvendelser, hvor der ønskes en vand- og/eller fedtafvisende effekt."

Derudover skriver ministeriet:

"PFOS-forbindelserne er uønskede, fordi de er svært nedbrydelige i naturen, ophobes i fødekæden, er giftige over for mennesker og dyr og kan transporteres over lange afstande."

Skadelige fluor-stoffer i vandboringer

I begyndelse af oktober viste nye tal fra Danske Vandværker, at der var fundet PFAS-stoffer i 65 vandboringer i hele landet. 36 af dem - og dermed over halvdelen - var fordelt på otte kommuner i TV 2 Lorrys område.

Det drejede sig om kommunerne Høje-Taastrup, Ishøj, Egedal, Brøndby, Dragør, København, Tårnby og Frederikssund.

- Det er farligt for mennesker. Men det er ikke akut giftigt. Men man skal holde øje med, hvor meget, der bliver ophobet i kroppen over længere tid. Og så skal man finde ud af, hvor det kommer fra, så man kan gribe ind, udtalte Philippe Grandjean, der er professor i miljømedicin på Syddansk Universitet.

I videoen herunder kan du blive klogere på, hvad PFAS og PFOS er, og hvorfor det er farligt:


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik