Flere kommuner udskyder millionprojekter efter stigende priser i byggebranchen

Kommunerne har svært ved at holde budgetterne for kommunale byggeprojekter som eksempelvis svømmehaller, fordi priserne i byggebranchen stiger voldsomt.

Mange kommuner i hovedstadsområdet kommer til at stå over for nogle hårde prioriteringer den kommende tid, når anlægsprojekter som skoler, børnehaver, svømmehaller eller cykelstier skal føres ud i livet.

For selvom et byggeri måske allerede er vedtaget, pengene afsat og kontrakten med entreprenøren underskrevet, kan stigende priser i byggebranchen betyde, at kommunerne må droppe projekter, som borgere ellers var blevet stillet i udsigt.

I denne uge har to kommuner i hovedstadsområdet skrinlagt projekter på anlægsområdet, fordi pengene afsat til disse ikke længere slår til.

I Helsingør er en ny svømmehal blevet droppet for nu, mens Køge tirsdag har udskudt forskellige anlægsprojekter for hele 76 millioner kroner.

Og den slags nyheder skal vi vænne os til at læse, for flere kommuner vil i den kommende tid være nødsaget til at sætte projekter på pause.

quote Jeg tror bestemt, vi kommer til at flere udskudte og skrinlagte kommunale byggerier i den nærmeste fremtid

Henrik L. Bang, direktør i Bygherreforeningen

Det vurderer Bygherreforeningen, der som interesseorganisation for blandt andet kommuner og andre store bygherrer rådgiver i sager på bygge- og anlægsområdet.

- Vi hører fra mange medlemmer i hele landet, at der problemer med at få budgetterne til at holde, så der bliver gjort mange overvejelser om, hvilke projekter man tør gå ud med lige nu, og hvilke man skal vente med, siger Henrik L. Bang, direktør i Bygherreforeningen, til TV 2 Lorry og fortsætter:

- Jeg tror bestemt, vi kommer til at se flere udskudte og skrinlagte kommunale byggerier i den nærmeste fremtid. Det gør sig også gældende på det almene boligområde, hvor meget bliver sat i stå eller ikke kan lade sig realisere.

Maveplasker til svømmehal og omfartsvej kørt ud på sidespor

Onsdag fortalte Helsingørs borgmester, Benedikte Kiær, til TV 2 Lorry, hvordan en ny svømmehal til 111 millioner kroner ikke længere opføres inden for budgettet, hvorfor man nu har revet kontrakten med entreprenør og totalrådgiver over.

- Vi står i en situation, hvor byggepriserne bare stiger og stiger. Derfor har vi nogle store projekter blandt andet her med svømmehallen, som simpelthen bliver meget, meget dyrere, end det vi egentlig forventede, og det der blev udbudt til, så derfor er vi blevet enige med dem, som skulle bygge svømmehallen at standse det nu og udskyde projektet, lød det fra borgmesteren, der i øvrigt tilføjede, at svømmehallen blot var et af flere projekter i kommunen, der nu står til at blive skrinlagt.

Artiklen fortsætter efter billedet...

Sådan skulle den nye svømmehal i Helsingør se ud. Nu er projektet udskudt på ubestemt tid.
Sådan skulle den nye svømmehal i Helsingør se ud. Nu er projektet udskudt på ubestemt tid.
Foto: Visualisering: Nøhr & Sigsgaard

Dagen inden kunne Dagbladet Køge berette, at byrådet i Køge Kommune på et møde tirsdag var blevet enige om at udskyde anlægsprojekter for knap 76 millioner kroner, heriblandt etableringen af to omfartsveje ved Borup og Ølby, en udbygning af en idrætshal og etableringen af en cykelsti mellem Ejby og Køge.

– Når man som Køge Kommune har et anlægsbudget på mere end 200 millioner kroner og samtidig oplever prisstigninger på mellem 25 og 30 procent, er man nødt til at bremse op og sætte noget på pause for at udvise rettidig omhu, sagde Marie Stærke (S) på byrådsmødet ifølge Dagbladet Køge.

Nabokommunen Stevns har også været ramt af stigende priser på store projekter som det nye besøgscenter for Verdensnaturarven på Stevns Klint og et nyt plejehjem med den konsekvens, at blandt andet cykelstier er blevet udskudt, har TV 2 Øst tidligere beskrevet.

Rammer især offentlige og almene byggerier

Helt så høje prisstigninger kan man nu ikke aflæse i de officielle tal. Ifølge de seneste tal fra Danmarks Statistik steg omkostninger ved at bygge med 1,3 procent i tredje kvartal 2021 sammenlignet med kvartalet før og 4,8 procent sammenlignet med samme kvartal året før.

Samlet set steg omkostningerne til materialer med 5,6 procent det seneste år, mens arbejdsomkostningerne i samme periode steg med 3,2 procent, skrev Danmarks Statistik i december måned sidste år.

Den næste opgørelse for prisstigninger i byggebranchen ventes offentliggjort i starten af marts måned.

Ifølge Bygherreforeningen rammer prisstigningerne især offentlige og almene byggerier.

- Denne udvikling skubber priserne op inden for byggeriet i højere grad end i andre brancher og særligt opleves høje prisstigninger ved bestemte materialer. Udviklingen kan måske lægge en dæmper på de høje væksttal inden for byggeriet. Det er særligt de offentlige og almene bygherrer, som udfordres af prisstigninger og derfor kan være nødsaget til at udskyde eller helt annullere aktiviteter, skriver organisationen i deres såkaldte Bygherrebarometer, der spår om det kommende år i byggebranchen.

Direktør Henrik L. Bang supplerer:

- Der har været eftervirkninger efter corona både med forsyningskæder, men også med en stor, global efterspørgsel på byggeri, som har været med til at drive priserne op, siger han og fortsætter: 

- Men man må også spørge sig selv, hvor det stopper, for det kan jo ikke blive ved med at være de samme undskyldninger, leverandører bruger for at kræve høje priser. Jeg hæfter mig i hvert fald ved, at der også er nogle leverandører, der for nylig har præsenteret et meget stort overskud.

Artiklen fortsætter efter billedet...

Henrik L. Bang, direktør i Bygherreforeningen.
Henrik L. Bang, direktør i Bygherreforeningen.
Foto: Bygherreforeningen

Vær realistisk omkring budgettet, lyder opfordringen

Med pressede anlægsbudgetter in mente kunne det være nærliggende at det kommunale anlægsloft – der er en begrænsning for, hvor mange penge kommunerne må bruge på byggeri og anlæg – i skoene, at det ikke længere er tidssvarende som følge af prisstigningerne.

Men ifølge Bygherreforeningen er der ingen grund til at kræve loftet hævet betragteligt.

- Anlægsloftet regulerer egentlig sig selv lige nu ved, at man også internt i kommunerne har behov for at holde hus med pengene. Vi anbefaler i stedet vores medlemmer er at være i tæt dialog med entreprenørerne, der skal afgive bud, og at afprøve markedet inden for at sikre, at budgettet er realistisk. Og hav øje for, hvilke materialer der lige nu stiger meget i pris, siger Henrik L. Bang.

Organisationen opfordrer også kommunerne til at have juraen på det rene i forhold til de entreprisekontrakter, der enten er indgået for nylig eller bliver indgået i fremtiden i tilfælde af, at et kommunalt byggeri må skrinlægges.

Det havde Helsingør Kommune tilsyneladende med det nu standsede svømmehalsbyggeri. Her har ophævelsen af kontrakten med entreprenør og totalrådigiver ikke kostet kommunen noget, fortalte borgmester Benedikte Kiær (K) onsdag.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik