Flere og flere unge får problemer med spil - ny indsats skal forebygge ludomani

Gennem de seneste år er antallet af unge, som går i behandling for ludomani, vokset markant, og omfanget af spilproblemer blandt unge er steget. Den stigning skal en ny kampagne bremse.

- Hånden op, hvis I ved, hvad ludomani er, siger psykolog Anna Stenbro ud i salen, og mange hænder fra 1.g-eleverne bliver rakt i vejret.

Normalt arbejder hun som behandler og forsker på Forskningsklinikken for Ludomani i Aarhus, men de seneste fem uger har hun været rundt på gymnasier i hele Danmark for at oplyse om og forebygge ludomani blandt unge.

I dag venter to oplæg på Frederiksborg Gymnasium i Hillerød.

- Vi har hørt fra de unge, at hvis de gamer, spiller Fifa eller CS:GO, så kender de følelsen af at vinde noget og lysten til derfor at spille mere og mere, siger Anna Stenbro:

- Og så har vi desværre hørt fra rigtig mange, at det er nemt at skifte over til mere traditionelle gamblingprodukter, siger hun.

Nicolai Rod Andersen er tidligere ludoman. I alt har han spillet 2,5 millioner kroner op - primært på sportsbetting. I dag er han spilfri. Hør hans historie i videoen her:

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.
Tre 1.g klasser lyttede med til oplægget på Frederiksborg Gymnasium.
Tre 1.g klasser lyttede med til oplægget på Frederiksborg Gymnasium.
Foto: Anna Clara Ingemann / TV 2 Lorry

Igennem de seneste år er antallet af unge, som går i behandling for ludomani, vokset markant. 

Samtidig bekræfter en undersøgelse fra tidligere i år, at omfanget af spilproblemer blandt de unge er steget, fortæller Thomas Marcussen, der er klinikleder hos Forskningsklinikken for Ludomani.

“Spil for Livet” er derfor en ny ludomaniforebyggelsesindsats, som via en kort fiktionsfilm og en undervisningsplatform understøttet af oplæg på skoler fra tidligere ludomaner skal åbne op for dialog om pengespil og spilleproblemer hos unge i udskolingen og på ungdomsuddannelser.

Brug for hjælp?

  • Tal om det. Ludomani og hemmeligholdelse hænger tit sammen. Første skridt er at bryde hemmeligholdelsen. Du kan tale med en ven, din kæreste eller dine forældre om det – eller du kan starte med at ringe eller skrive til StopSpillet, telefonnummer 70222825.

  • Udeluk dig selv fra spil i en periode eller permanent gennem ROFUS.

  • Download antigambling software, hvis du spiller online. Antigambling software blokerer gamblinghjemmesider, så du ikke kan tilgå dem via din telefon eller computer.

  • Sæt grænser for spillet og overhold dem. Aftal for eksempel med dig selv, at du ikke må bruge mere end 200 kr. på gambling om måneden (en god tommelfingerregel er, at man ikke bør bruge mere end 1 % af de penge, man har til rådighed om måneden på gambling).

    Kilde: Spil for Livet

Forbud nytter ikke

Det er ulovligt at gamble, før man er fyldt 18 år. Alligevel viser tal fra 2021, at 24.500 børn og unge mellem 12 og 17 år i varierende grad har problemer med at gamble. 

- Vi har talt med rigtig mange børn og unge, der spiller trods forbud. Når det er online og på telefonen, er det svært at komme særlig langt med forbud og løftede pegefingre. Derfor er dialogen omkring gamblingprodukter, og hvor galt det kan gå, vigtigt, hvis vi skal forebygge ludomani, siger hun

Andreas Lundbergh køber engang imellem en lottokupon eller tre, men det bliver hurtigt kedeligt, siger han.
Andreas Lundbergh køber engang imellem en lottokupon eller tre, men det bliver hurtigt kedeligt, siger han.
Foto: Anna Clara Ingemann / TV 2 Lorry

Og det lykkedes også at efterlade et indtryk på nogle af 1.g-eleverne.

- Jeg kunne ikke finde på at oddse. Jeg har nogle kammerater, der oddser, og det er sjældent, de vinder, siger Andreas Lundbergh, der i stedet køber lottokuponer engang i mellem.

Det samme tænker en af hans klassekammerater. 

- Det er vildt, hvordan folk kan blive så afhængige og bruge så mange penge, siger Sofia Østergård Hansen, som efter dagen bestemt ikke havde lyst til at begynde at oddse.

"Spil for livet"  er et samarbejde mellem filminstruktør Lars K. Mikkelsen, producer Jesper Jarl Becker og Forskningsklinikken for Ludomani på Aarhus Universitetshospital. 

Projektet er finansieret gennem fondsmidler samt med støtte fra spilselskaberne Danske Spil og Kindred Group.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik