Fradrags-fidus går som løbeild på Facebook: "Kan give skattesmæk"

Et opslag på Facebook opfordrer folk til at ændre forskudsopgørelsen for at få et højere beskæftigelsesfradrag. Men ikke alle kan få glæde af det, siger ekspert, mens Skattestyrelsen direkte advarer.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

”Den er god nok, mit fradrag blev ændret med det samme med 2.000 kr +", skriver en Facebookbruger i Ishøjs næstehjælpergruppe.

”Fik 500 kr. mere i fradrag ved at gøre det", bakker en anden op. 

Inflationen er tårnhøj, elregningerne ruller derudaf, og det har sat skub i sparerådene på de sociale medier. 

Og nu er tiden også kommet til skattefif.

Et opslag, som i øjeblikket deles flittigt i en række bygrupper i TV 2 Lorrys område, råder nemlig til, at man ændrer sin forskudsopgørelse for en kontant skattegevinst, der ligger et sted mellem 500 og 2.000 kroner. 

Det eneste man skal gøre er bare at trykke beregn på sin forskudsopgørelse.

Men er det for godt til at være sandt? 

Andre ivrige Facebook-brugere mener nemlig, at det er en and. For når de forsøger det, sker der ikke en dyt.

Begge sider har dog ret, siger skatteekspert og chefkonsulent ved BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab, Henning Boye Hansen. For det gælder kun dem, som tjener 390.610 kroner eller derover - svarende i runde tal til ca. 32.550 om måneden før skat.

- Dem, som tjener over det beløb kan få 1.900 kroner ekstra før skat ved at ændre deres forskudsopgørelse. Det svarer til cirka 500 kroner efter skat for resten af 2022, forklarer Henning Boye Hansen og fortsætter:

quote Det kræver altså både, at du er i beskæftigelse, fordi du ellers ikke har et beskæftigelsesfradrag og altså også, at du har en forholdsvis høj månedlig indtægt.

Henning Boye Hansen

- Det kræver altså både, at du er i beskæftigelse, fordi du ellers ikke har et beskæftigelsesfradrag og altså også, at du har en forholdsvis høj månedlig indtægt. Hvis du er berettiget, får du dog pengene uanset hvad. 

For hvis du ikke går ind og retter forskudsopgørelsen bliver det nemlig bare modregnet i skatten for 2022 på den kommende årsopgørelse.

Skat: Træd varsomt

Hos Skattestyrelsen har man modtaget en del henvendelser fra borgere, der har været logget ind på deres forskudsopgørelse for 2022 og har opnået et højere fradrag, alene ved at trykke på beregn. 

Men der er grund til at være opmærksom. 

(Artiklen fortsætter under faktaboksen)

Om det forhøjede beskæftigelsesfradrag

  • Folketinget vedtog at ændre beskæftigelsesfradraget fra 41.600 kr. til 43.500 kr. i 2022 med effekt fra 1. oktober 2022. Det betyder en forhøjelse af fradraget med op til 1.900 kr. for personer med en lønindkomst på 390.610 kr. eller derover.

  • Foretager man en genberegning af sin forskudsopgørelse nu, vil dette fradrag indgå.

  • Borgere, der ikke foretager en genberegning af deres forskudsopgørelse nu, vil ifølge Skattestyrelsen i stedet mærke reguleringerne i marts 2023, hvor både reguleringen af beskæftigelsesfradraget og justeringen af trækprocenten automatisk indgår i den samlede beregning af årsopgørelsen for 2022.

  • Det nye, forhøjede beskæftigelsesfradrag for 2023 er desuden indarbejdet i den forskudsopgørelse, der kommer midt november.  Faktaboxreorderminimizedelete_outlineTitelBeskrivelseFolketinget vedtog at ændre beskæftigelsesfradraget fra 41.600 kr. til 43.500 kr. i 2022 med effekt fra 1. oktober 2022. Det betyder en forhøjelse af fradraget med op til 1.900 kr. for personer med en lønindkomst på 390.610 kr. eller derover.Foretager man en genberegning af sin forskudsopgørelse nu, vil dette fradrag indgå.Borgere, der ikke foretager en genberegning af deres forskudsopgørelse nu, vil ifølge Skattestyrelsen i stedet mærke reguleringerne i marts 2023, hvor både reguleringen af beskæftigelsesfradraget og justeringen af trækprocenten automatisk indgår i den samlede beregning af årsopgørelsen for 2022.Det nye, forhøjede beskæftigelsesfradrag for 2023 er desuden indarbejdet i den forskudsopgørelse, der kommer midt november.  Hvis du vælger at få beskæftigelsesfradraget nu, husk derfor at tjekke, om dine andre oplysninger er korrekte.Kilde: SkattestyrelsenFarvearrow_drop_down

    Fold ind

    Vælg om faktaboksen skal være åben eller lukket som standardaddarrow_drop_down

  • Hvis du vælger at få beskæftigelsesfradraget nu, husk derfor at tjekke, om dine andre oplysninger er korrekte.

Kilde: Skattestyrelsen

- Vælger man alene at trykke på beregn, uden at forholde sig til de øvrige oplysninger i forskudsopgørelsen, kan man utilsigtet risikere at give sig selv et skattesmæk, når årsopgørelsen kommer til marts 2023, siger underdirektør i Skattestyrelsen, Jan Møller Mikkelsen:

- Det er blandt andet ændringer i løn, renter, kørselsfradrag osv. Disse oplysninger bliver nemlig ikke automatisk opdateret.

Udover at du bør sikre dig, at dine generelle oplysninger stemmer,  kan det også få betydning, hvis trækprocenten har ændret sig i løbet af året - den er nemlig rundet op til nærmeste hele procent. Det kan gøre, at du kan have betalt en smule for meget i skat i løbet af året, men hvis du ændrer i din forskudsopgørelse så sent på året, kan det synes mere markant, hvilket altså kan gøre, at du pludselig til marts vil skylde penge i skat, hvis du samtidig har glemt at oplyse kørselsfradrag, renter, løn osv.

- Så vores råd er: Vær varsom, siger Jan Møller Mikkelsen. 

Opslag på Facebook lover økonomisk hjælp til alle. Det er dog kun borgere med en månedlig indkomst på over 34.000 kroner, som kan få glæde af fradraget.
Opslag på Facebook lover økonomisk hjælp til alle. Det er dog kun borgere med en månedlig indkomst på over 34.000 kroner, som kan få glæde af fradraget.

En 790 millioner kroners håndsrækning

Hos BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab giver skatteekspert og chefkonsulent Henning Boye Hansen giver dog ikke meget for forhøjelsen af beskæftigelsesfradraget.

- Helt ærligt, så er det jo så lidt en fis i en hornlygte. Medmindre man har naturgas og er ved at gå fra hus og hjem og har brug for hver en krone, kommer det jo ikke de mennesker, som har mest brug for pengene – nemlig de lavtlønnede – til gavn, siger Henning Boye Hansen og henviser til et svar, som han i sin tid fik fra Skatteministeriet.Du har læst en artikel fra TV 2 KosmopolSpørg Os - Afstemning

_Nyheder

SpO Affald

Mens danskerne sorterer mere og mere, er det anderledes med skraldespandene i byrummet

Cecilie Laustsen

Cecilie lider af kronisk lungesygdom:
Nu løber hun for at samle penge ind til forskning

Testcenter

De sidste testcentre er lukket:
"Vores erfaringer kommer til at gøre en stor forskel"

Vis mere
jan

Kommunaldirektør stopper efter "gensidig aftale":
Får gyldent håndtryk på over tre millioner kroner

Horserød Fængsel er ramt af skimmelsvamp.

Svampesporer truer fængsel med nedlukning

Vis mere