Fremtidens betjente bærer ikke knipler og pistoler – de bærer lasermus og trådløse tastaturer

1. april går Politiets Online Patrulje i luften – og ja, den er god nok.

Det kunne lyde som en pudsig aprilsnar, at National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) den 1. april sender en helt ny politipatrulje ud i onlineuniversets digitale gader og stræder.

Men det er det ikke.

Således skal den nye patrulje - kaldet Politiets Online Patrulje - være med til at sikre trygheden på internettet for børn og unge – og så skal patruljen forebygge og efterforske kriminalitet.

Den nye online-patrulje vil fra den 1. april kunne mødes på de sociale platforme på internettet.

Vil gøre det lettere at møde en betjent

Håbet er, at borgerne – i lighed med på gaden – kan komme i kontakt med en politibetjent på internettet.

I første omgang vil politiet patruljere på de sociale medier, hvor særligt børn og unge befinder sig. Her vil de forsøge at skabe en tættere relation til den digitale barne- og ungdom, som danskere anno 2022 vokser op med.

Her er målet desuden, at patruljen kan være med til at forebygge uhensigtsmæssig adfærd og kriminalitet samt gribe ind, hvis der foregår lovovertrædelser, skriver politiet i en pressemeddelelse.

- I Politiets Online Patrulje vil vi gerne i kontakt med børn og unge. Derfor vil vi også være til stede på forskellige sociale medier og gaming sites, hvor de unge færdes. Det er vigtigt, at vi som politi får skabt en god og tryg relation til de unge, så de tager imod de råd, vi giver, men også så de føler, de kan tale med os, hvis de oplever noget ubehageligt på internettet, siger Sisse Birkebæk, som er sektionsleder for digital patruljering i NSK.

Fakta om Politiets Online Patrulje

Med flersårsaftalen for politiets og anklagemyndighedens økonomi fra 2021-2023 blev det besluttet, at der skulle oprettes en digital patrulje i politiet for at styrke politiets digitale tilstedeværelse på nettet. Den digitale politipatrulje er blevet tilført 10 årsværk og er placeret i National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) i National Cyber Crime Center.

Politiets Online Patrulje sættes i drift 1. april 2022 og forventes at være fuldt implementeret ultimo 2022.


Kilde: National enhed for Særlig Kriminalitet.

Starter på Facebook

Politiets Online Patrulje starter arbejdet på den måske største sociale platform, der findes: Facebook. Her vil enheden patruljere i grupper, på sider og blandt alskens fællesskaber, som befinder sig på Facebook.

Hvis du som borger har tips om mistænkelig adfærd på internettet eller har behov for gode råd til at færdes sikkert online, kan du skrive til Politiets Online Patrulje via Messenger.

Og meget kan da også tyde på, at det er på tide, at politiets tilstedeværelse online skærpes.

TV 2 Lorry har gennem de seneste år fortalt om digitale børnelokkere, som groomer børn og unge, indtil de udsættes for seksuelle krænkelser.

Vi har også fortalt om deling af sexvideoer mellem unge, som senere har ført til sigtelser af 1.005 unge, som videredelte sexfilmen blandt venner.

Men selvom politiet nu skifterknipler og pistoler ud med trådløst tastatur og lasermus, er der dog grænser for, hvad man kan få hjælp til politiet af på de sociale medier.

Hvis det handler om gode gamle anmeldelser af kriminalitet, skal det fortsat ske via 114 eller politi.dk, oplyser NSK.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik