Genoptagede udlignings-forhandlinger får lunken modtagelse af borgmestre

Flere borgmestre i hovedstadsområdet tvivler på, at udlignings-forhandlingerne mellem regeringen og Venstre bliver færdige i næste uge som planlagt.

Nyheden om de gentoptagede udlignings-forhandlinger mellem S-regeringen og oppositionspartiet Venstre får en blandet modtagelse blandt en række borgmestre fra S og V, som TV 2 Lorry fredag har talt med.

Regeringen har valgt at imødekomme Venstres to krav om, at kun ministre i fremtiden er med til udligningsforhandlingerne, samt at tilskuddet i ordningen til kommuner med mange udlændinge skal halveres.

Men i hovedstadsområdet er mange af borgmestrene stadig langt fra tilfredse.

- Altså hvis jeg var helt egoistisk, så håbede jeg jo sådan set bare på, at det hele gik i skvuddermudder, og at det fortsatte i den retning, for så kommer man i hvert fald ikke ud og stjæler en masse penge fra os, siger Carsten Rasmussen (S), borgmester i Lejre Kommune, til TV 2 Lorry. 

Carsten Rasmussen (S), borgmester i Lejre Kommune.
Carsten Rasmussen (S), borgmester i Lejre Kommune.
Foto: TV 2 Kosmopol

I Egedal slikker V-borgmester Karsten Søndergaard stadig sine sår, efter regeringen for snart en måned kom med sit udlignings-udspil, hvor Egedal Kommune skal betale i underkanten af 50 millioner kroner mere om året i udligning til andre fattige kommuner.

Egedals borgmester, Karsten Søndergaard (V), kalder regeringens udspil for en "katastrofe".
Egedals borgmester, Karsten Søndergaard (V), kalder regeringens udspil for en "katastrofe".
Foto: TV 2 Kosmopol

Han krydser fingre for, at forhandlingerne kan flytte på regeringens udspil. 

- Det handler om at få et godt resultat, og det udspil, der ligger nu, er en katastrofe for Egedal. Det er simpelthen ikke korrekt, at vi skal betale 48 millioner mere, siger Karsten Søndergaard.

Efterlyser tal bag reform

Både i Lejre, Allerød og Egedal savner man fortsat viden om tallene bag regeringens udligningsreform - og det samme er tilfældet hos borgmestrene i Hillerød og Rudersdal.

- Uanset, om nogle af os skal betale lidt mere, så skal vi i hvert fald kunne se fagligheden i det, der kommer frem - og det har vi ikke kunnet indtil nu, siger Allerøds borgmester, Karsten Längerich (V).

Samme udmelding lyder fra Hillerøds borgmester, Kirsten Jensen (S), og Rudersdals borgmester, Jens Ive (V).

- Vi skal have en mere retfærdig fordeling, men vi skal udligne yderligere nu på nogle præmisser, som jeg ikke har fået at vide, hvad er, siger Kirsten Jensen.

Hillerøds borgmester, Kirsten Jensen (S).
Hillerøds borgmester, Kirsten Jensen (S).
Foto: TV 2 Kosmopol

- Det har været helt forkert, at man overkompenserede nogle ganske få socialdemokratiske kommuner. Lad os nu få en ærlig og ordentlig udligningsreform, lyder det fra Jens Ive.

Venter spændt på afklaring

Helt generelt tvivler borgmestrene, som TV 2 Lorry har talt med, på, at forhandlingerne bliver færdige i næste uge som planlagt. Men de håber alle på det bedste.

- Jeg er glad for, at de kommer i gang, og jeg håber også, at de virkelig trykker på nu, så vi kan få en afklaring, siger han, siger Jens Ive.

Rudersdals borgmester, Jens Ive (V), håber på en snarlig afklaring. 
Rudersdals borgmester, Jens Ive (V), håber på en snarlig afklaring. 
Foto: TV 2 Kosmopol

- Hvis bare vi kan få landet en god aftale om udligning, så er det værd at vente på, supplerer Egedal-borgmester Karsten Søndergaard.

Flere mener dog også, at man efter den kaotiske proces i stedet med fordel kunne starte helt forfra.

- Hellere vente og få det rigtige resultat, og hvis ikke, man kan komme i mål med det nu, så må man jo nedsætte en ekspertgruppe, som kan kigge på det, så man kan komme ordentligt i mål med en reform, siger Allerød-borgmester Karsten Längerich.

Allerøds borgmester, Karsten Längerich (V).
Allerøds borgmester, Karsten Längerich (V).
Foto: TV 2 Kosmopol

Lejre og Hillerøds S-borgmestre opfordrer forhandlingspartnerne til at tage sig god tid.

- Giv nu jer selv den tid, der er behov for, så vi kan få lavet en ordentlig udligningsreform. Og ikke bare noget hurtigt, fordi I skal ud at vise, at I i begge partier er handlingsparate, siger Carsten Rasmussen.

- Det betyder ikke så meget for mig, hvis der går længere tid med det her. Hvis det bare ender med et bedre resultat for Hillerød Kommune, så har jeg masser af tålmodighed, lyder det fra Kirsten Jensen.

Nedenfor kan du se, om din kommune skal betale ekstra eller modtage mere, end den i forvejen gør, hvis det lykkedes regeringen at få gennemført sin udligningsreform.

Hvis der står minus foran, er det beløbet, kommunen skal aflevere mere årligt. Hvis der omvendt står plus foran beløbet, er det beløbet, kommunen yderligere modtager årligt. Tallene beror på, at regeringen får gennemført sit udspil. 

 
 
Foto: TV 2 Lorry - grafik

 

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik