Godt nyt til borgere uden læger: 11 nye lægepraksisser på vej

Lægemanglen har i flere år været omfattende og massiv i store dele af Region Hovedstaden. Nu øger regionen antallet af praktiserende læger.

Hvis du bor i Region Hovedstaden og mangler en praktiserende læge på grund af lægemanglen, så er der godt nyt på vej.

Fra årsskiftet er det nemlig håbet, at der bliver hele 11 flere lægepraksisser i regionen, der gennem hele både 2017 og 2018 har haft massive problemer med at skaffe nok pladser i venteværelserne til borgerne.

Det skriver Region Hovedstaden i en pressemeddelelse.

Allerede i 2017 blev kapaciteten øget, og øvelsen gentog sig i 2018, hvor endnu flere ydelsesnumre blev udstedt til lægerne.

I februar måned kunne TV 2 Lorry fortælle, at der var lukket for tilgang hos samtlige læger i Hillerød, Herlev, Rødovre, Hvidovre og Vallensbæk kommuner.

En af dem, som manglede en læge, var Mickey fra Rødovre, som i stedet blev henvist til en læge i Vanløse, der ligger i Københavns Kommune.

I slutningen af marts måned havde manglen på praktiserende læger også ramt både Frederiksberg og København, hvor kun knap to procent af det samlede antal praktiserende læger havde åbent for tilgang.

Dengang lavede PLO-Hovedstaden en grafik, som illustrativt viste, hvordan lægemanglen spredte sig til hovedstadsområdet siden 2014:

Siden blev der oprettet såkaldte midlertidige praksisklinikker på flere af regionens hosptitaler.

Men heller ikke det var nok. Nu viser en såkaldt lægedækningsundersøgelse for 2019 sammen med en langstidsprognose for de kommende fem år, at kapaciteten skal udvides nok engang.

Bag undersøgelsen og prognosen står Region Hovedstaden og PLO-Hovedstaden sammen med kommunerne.

Region: - Det er svært at få læger nok

Lægedækningen i Region Hovedstaden

  • Der er i alt 1.098 lægekapaciteter i regionen. Af disse er 1.047 aktive. De øvrige 51 forventes at åbne i løbet af 2019 og 2020.
  • Regionen har på baggrund af den årlige lægedækningsundersøgelse udvidet med 13 nye lægepraksis i 2017 og syv i 2018 samt ekstraordinært med yderligere 10 kapaciteter i efteråret 2018. 
  • Samtidig har regionen åbnet to midlertidige regionsklinikker i efteråret 2018.
  • Befolkningstallet i regionen forventes at stige med knap 17.900 i 2019 og med yderligere 17.800 i 2020. Derfor udvider regionen allerede nu med yderligere 11 kapaciteter for at kunne dække behovet for læger i 2020. 

Kilde: Region Hovedstaden

- Vi har gennem de seneste år udvidet lægekapaciteten for at følge med behovet og det gør vi også i 2019. Udfordringen er imidlertid, at der i hele landet mangler praktiserende læger. Så selv om vi udvider kapaciteten, er det svært at få læger nok, siger Qasam Nazir Ahmad fra Alternativet, der er formand for Region Hovedstadens Udvalg for Forebyggelse og Sammenhæng, i en pressemeddelelse.

- Vores fokus er derfor på - sammen med kommunerne og PLO-Hovedstaden – at gøre det attraktivt at blive praktiserende læge her i regionen, tilføjer han.

Målet for regionsrådspolitikerne er også at være på forkant med udviklingen med befolkningstilvæksten de kommende år - selvom der allerede i 2020 er behov for flere praktiserende læger igen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik