Han led af astma som barn - nu får han millionpris for at hjælpe andre

Hans Bisgaard modtager Novo Nordisk Prisen for sin banebrydende forskning i astma.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det er en fornem pris og et stort beløb, men det er heller ikke hr. hvem som helst, der er modtager af dette års Novo Nordisk Prisen.

Modtageren er professor Hans Bisgaard, der til daglig er overlæge ved Dansk BørneAstma Center, Børne– og Ungeafdelingen på Herlev og Gentofte Hospital, og han har gennem sin karriere gennemført talrige studier, der har ført til en forbedret behandling af børn med astma.

Novo Nordisk Prisen

Novo Nordisk Prisen blev uddelt første gang i 1963 og gives som belønning for enestående lægevidenskabelig forskning eller anden forskningsindsats, der kan komme lægevidenskaben til gode. Tildelingen af prisen skal ske for en overvejende dansk indsats. Prisen uddeles af en priskomite under Novo Nordisk Fonden.

 

Prisen uddeles årligt og er på 3 mio. kr. – heraf er 2,5 mio. kr. et rådighedsbeløb til forskningsformål inden for prismodtagerens fagområde, mens de 500.000 kr. er en personlig hæderspris.

Det er en sygdom, han også selv led under, da han var barn.

Og netop det er en medvirkende faktor til, at han har dedikeret mere end 35 år af sit liv til at undersøge årsagerne til og behandlingen af netop astma.

- Astma er den mest almindelige kroniske sygdom i barndommen. Det er også den mest almindelige årsag til at blive indlagt på hospitalet som barn. Børn skal kunne udfolde sig fysisk. Astma forhindrer dem i at gøre det. De psykologiske konsekvenser kan dog være endnu større. Hvis du eksempelvis ikke vælges til fodboldholdet i skolen, føler du dig anderledes end de andre, siger Hans Bisgaard.

Succes på succes

Særligt professorens forskning i, hvordan astma og andre inflammatoriske sygdomme opstår allerede tidligt i livet, ligger til grund for, at han modtager prisen.

Han gik forrest ved indførslen af inhalerende steroider hos småbørn, der viste sig uhyre effektive, og han opdagede, at der fandtes en særlig type bakterier i lungerne hos 20 procent af nyfødte – noget der kom som en stor overraskelse, da der dengang eksisterede et dogme omkring, at lungerne var sterile.

Fem år senere fik han en ny overraskelse.

- De, der havde haft bakterier i lungerne, havde en fire gange forøget forekomst af astma, hvilket tyder på en sammenhæng mellem bakterier i det tidlige liv og senere udvikling af astma. Det har ført til vores aktuelle fokus på at normalisere bakterier hos det nyfødte barn for at forbygge astma, siger Hans Bisgaard.

Og i 2016 var der igen et kæmpe gennembrud i kampen mod astma, da han undersøgte effekten af fiskeolie til gravide.

700 gravide kvinder blev testet. Halvdelen fik olivenolie, den anden halvdel fik fiskeolie, og resultatet talte for sig selv. Hos de kvinder, der fik fiskeolie, var forekomsten af astma i deres nyfødte reduceret med 30 procent.

Det sagde de

Jørgen Frøkiær, formanden for den videnskabelige komite, der udpeger prismodtageren;

 

- Novo Nordisk Prisen 2019 tildeles professor, overlæge Hans Bisgaard for hans omfattende, højst originale og klinisk vigtige internationale forskning inden for astma hos børn. Hans Bisgaards forskningsresultater har haft afgørende betydningen for lægevidenskaben generelt og for fremskridt inden for behandling af astma i særdeleshed.

 

Og prismodtageren selv;

 

- Jeg er utrolig glad, overrasket og stolt over at modtage Novo Nordisk Prisen. Jeg ser den som en anerkendelse af vigtigheden af ​​at arbejde sammen på tværs af videnskabelige felter, og at det kan føre til store resultater. Jeg vil gerne sende en tak til alle de familier, som har deltaget i vores studier, samt dem, jeg har arbejdet sammen med i min karriere – uden dem havde jeg ikke stået her i dag.

Du har læst en artikel fra TV 2 KosmopolSpørg Os - Afstemning

_


Vis mere
Prins fødselsdag fejring gallataffel royal fest kommuner unge 18 år

Kommune bøjer reglerne: Sender to kvinder afsted til prins Christians fest

kort over slutskat i hvoedstadsområdet

Se kortet: Det betaler man i skat i din kommune

Vis mere