Her er 11 ting, som du kan glæde dig til i 2023

Håndbold, lysfestival og en helt særlig titel til København - alt det og meget mere skal vi glæde os til i det nye år.

Det nye år er skudt i gang, og på de københavnske gader begynder folk at se frem mod alt det, som de glæder sig allermest til i 2023.

En af dem er vinterbaderen Lasse Heiden. 

- Jeg glæder mig til, at vandet bliver varmere, siger han, lige før han hopper i det iskolde vand i Islands Brygges havnebad.

På Rådhuspladsen står Kenneth Jørgensen og kigger ud over menneskemylderet. Han glæder sig til, at inflationen stopper, og at krigen hører op i Ukraine. 

Samtidig glæder Dennis Petersen sig over det nære. 

- Jeg glæder mig til at være sammen med min familie - og til at passe mit arbejde, siger han. 

Der er rigtig meget at se frem til i det nye år, og traditionen tro har TV 2 Lorry udvalgt en håndfuld spændende oplevelser i og omkring hovedstadsområdet, som du godt kan begynde at glæde dig til allerede nu.

Håndboldherrerne kan skrive historie

Hvis du stadig sidder med en bitter smag i munden efter et VM i Qatar, der ikke levede op til forventningerne, så er det heldigt, at vi kan se frem mod et andet VM, der afholdes en del tættere på hjem.

Den 11. januar drager håndboldherrerne mod Sverige for at forsvare deres titel som verdensmestre i håndbold. Turneringen bliver afholdt både i Sverige og Polen, men Danmarks tre indledende kampe d. 13. 15. og 17. januar spilles alle tre i Malmø Arena.

Det er altså blot en kort tur over broen i bil - eller med toget til Hyllie Station, der ligger lige ved arenaen.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Det tager cirka 25 minutter med et Øresundstoget, så står du lige foran Malmø Arena.
Det tager cirka 25 minutter med et Øresundstoget, så står du lige foran Malmø Arena.
Foto: Andreas Hentze Madsen / TV 2 Lorry

Landstræner Nikolaj Jacobsen ser frem til et VM, hvor de danske drenge kan skrive historie.

- Sidst skrev vi os ind i historiebøgerne ved at være den fjerde nation nogensinde, der genvandt et verdensmesterskab. Denne gang kan vi blive de første nogensinde til at løfte trofæet tre gange i træk, siger han til TV 2 Lorry. 

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Nikolaj Jacobsen håber på en stor rød-hvid opbakning, når Håndboldherrerne indtager Malmø.
Nikolaj Jacobsen håber på en stor rød-hvid opbakning, når Håndboldherrerne indtager Malmø.
Foto: Julius A. Bjørneboe Petersen, TV2 Lorry

Og der er gode chancer for at nå helt til finalen i Stockholm.

- Der er ingen tvivl om, at vi sammen med en håndfuld nationer kan drømme om at stå øverst på skamlen, når turneringen er forbi.

Landstræneren opfordrer derfor alle til at iklæde sig det rød-hvide tøj og komme over sundet for at støtte holdet.

- Vi får brug for al den hjælp, vi kan få. Så jeg håber, at der er rigtig mange, der har lyst til at køre et lille smut over broen og støtte os på vores vej.

En helt særlig titel til vores hovedstad

I 2023 er København udnævnt til World Capitol of Architecture (Verdens Arkitekturhovedstad).

- Det er en rigtig rigtig flot titel, som vi er udnævnt til af UNESCO. Og det gør, at der er en hel masse aktiviteter i vores by, siger Dorthe Weinkouff Barsøe, vicedirektør i Dansk Arkitektur Center, til TV 2 Lorry. 

 Hun kan næsten ikke vente.

- Det er jo en kæmpe mulighed for at gøre meget mere af det, som vi gør hver eneste dag, nemlig at formidle arkitektur til danskere og de gæster, der besøger København. Vi kan allerede se nu, at verden rundt der skriver man om Danmark, og om at vi er World Capitol of Architecture 2023.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Vicedirektør Dorthe Weinkouff Barsøe fra Dansk Arkitekturcenter står på BLOX's tagterrasse og kigger ud over den by, der ny er verdens arkitekturhovedstad.
Vicedirektør Dorthe Weinkouff Barsøe fra Dansk Arkitekturcenter står på BLOX's tagterrasse og kigger ud over den by, der ny er verdens arkitekturhovedstad.
Foto: Julius A. Bjørneboe Petersen, TV2 Lorry

Arkitekturåret er ikke kun for arkitekterne - faktisk er der lidt for en hver smag, som du kan opleve i byen det kommende år.

- Jeg håber, at rigtig mange københavnere vil tage del i arkitekturåret på deres egen måde. Der er så mange tilbud, så man kan faktisk vælge på hele paletten, siger Dorthe Weinkouff Barsøe.

Vi har udvalgt tre oplevelser, men du kan finde mange flere på Dansk Arkitektur Centers hjemmeside.

Open House - 25. og 26. marts

København er fyldt med arkitektoniske perler, men desværre er dørene ofte låst. Det ændrer sig heldigvis, når det internationale koncept Open House kommer til byen.

- Det har eksisteret i 30 år, og det løber af stablen i 50 byer over hele verden - og nu altså også i København. Det handler om, at man i den sidste weekend i marts måned får mulighed for at komme ind i en lang række bygninger, værksteder, kældre, slotte - virkelig, virkelig spændende steder, hvor man normalt aldrig får mulighed for at komme ind, forklarer Dorthe Weinkouff Barsøe.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Guldsalen i Brønnums Hus på Kongens Nytorv er en af de steder, som du kan opleve til Open House.
Guldsalen i Brønnums Hus på Kongens Nytorv er en af de steder, som du kan opleve til Open House.
Foto: Dansk Arkitektur Center

Du får altså muligheden for at komme ind og se steder som foyeren i Nationalbanken, containerbyen Urban Riggers, Rigshospitalets Nordfløj og mange flere - og så er det helt gratis.

Hvis du er nysgerrig, så kan du ser det her afsnit af Oplev, hvor Sascha Yang tager forskud på konceptet og besøger tekniktårnet på Lange Bro.

Design fra vikingetid til fremtid - 24. marts

Mange af arkitekturårets oplevelser kommer til at udspringe fra Dansk Arkitektur Center, der holder til i BLOX-bygningen på havnefronten. Det er også her, hvor du kan opleve den første permanente udstilling om dansk arkitektur gennem tiderne.

- Der kommer til at ske rigtig meget i det her hus, men en af de ting, som kommer til at betyde rigtig meget, er, at vi åbner den første permanente udstilling om dansk arkitektur. Det er der, hvor vi får hele tidslinjen fra vikingetiden og langt ind i fremtiden, fortæller Dorthe Weinkouff Barsøe.

Udstillingen om alle de ting, der ligger i ordet arkitektur - byudvikling, infrastruktur og selvfølgelig bygninger.

Arkitekturløb

Dansk Arkitektur Center inviterer dig også til at opleve den københavnske arkitektur, hvis du altså lige finder løbeskoene frem og får dem støvet af - det er jo januar.

- I Dansk Arkitektur Center har vi gennem en årrække gennemført det, som vi kalder for "arkitekturløb". Det handler om, at vores samling jo ikke står nede i kælderen. DAC's samling er faktisk ude i byen, og derfor giver det mening at lave arkitekturløb, forklarer Dorthe Weinkouff Barsøe.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Sidste år var der stor tilslutning til Arkitekturløbet.
Sidste år var der stor tilslutning til Arkitekturløbet.
Foto: Kontraframe

Den gode nyhed for alle os, der stadig er mere i juleform end topform, er, at man faktisk ikke behøver at løbe.

- Der er både en rute på fem og ti kilometer, og det handler rigtig meget om at se på det, man løber - eller går - forbi, siger hun. 

Arkitekturløb løbes først til juni, men du kan allerede afprøve konceptet, når Copenhagen Light Festival lyser hovedstadens gader op til februar.

- I forbindelse med det løb, som vi kalder "Lysløbet", der handler det rigtig meget om at komme ud og se de værker, som er ude i byen. Så ruterne er tilrettelagt efter de lysværker, som lyser byen op, siger Dorthe Weinkouff Barsøe. 

Lysfestival

Trænger du også til lidt mere lys i de her kolde, mørke tider? Så kan du se frem til, at Copenhagen Light Festival lyser byen op den 3.-26. februar - denne gang med større værker end nogensinde før.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

I år vil Københavns Havn blive lyst endnu mere op end her på billedet, der er fra Copenhagen Light Festival 2022.
I år vil Københavns Havn blive lyst endnu mere op end her på billedet, der er fra Copenhagen Light Festival 2022.
Foto: Copenhagen Light Festival

- Sidste år var der 55 værker i forskellige størrelser, og i år samler vi kræfterne til 35 store værker, som kommer til at stå sådan spredt rundt her i byen, så man kan gå og nyde det som en lys oase i mørket.

Mange af værkerne kommer til at stå ud til Københavns Havn, så initiativtager Anders Garde Kongshaug opfordrer alle til at gå en tur ned langs havnen om aftenen.

- Nu kender jeg nogle af værkerne, og der er nogle af dem, som jeg simpelthen får tårer i øjnene af. Der bliver noget, som lyser hele himmelen op. Altså... det bliver bare så sindssygt flot, siger han. 

Sommer, sol og musik

Da TV 2 Lorry spurgte folk i København om, hvad de glæder sig mest til i 2023, var der særligt en ting, der gik igen - sommer.

- Jeg ser nok mest frem til, at det bliver sommer, så der kommer flere mennesker i gaderne og mere gang i forretningen - hvem kan ikke lide sommer og sol?, spørger pølsemanden Alexander Rodiano, imens han trækker pølsevognen efter sig.

Og man kan næsten ikke tænke på sommerens varme uden også at tænke på alle de festivaloplevelser, der venter os i det nye år.

Først og fremmest kommer Københavns helt egen gadefest Distortion til byen den 31. maj til den 4. juni. I år fejrer gadefesten 25 års jubilæum - ja, tiden flyver - og ligesom sidste år vil den bestå af en blanding af store scener og mindre gadefester.

Hvis du trænger til at ryste håret til en god solo på elguitar, så venter COPENHELL den 14 - 17. juni med bands som Pantera, Gojira og Ghost på plakaten.

Frem til den 24. juni kan vi - som altid - se frem til nordens største musikfestival Roskilde Festival med foreløbige hovednavne som Burna Boy, Denzel Curry og Kesi.

Er du mere til en øl i de københavnske gader med lækre basrundgange og rigeligt med blæsere i baggrunden? Så kommer tonerne fra Copenhagen Jazz Festival til at sprede sig over hele hovedstaden den 30. juni - 9. juli.

På Sjællands nordlige kyst kan vi se frem til Musik i Lejet, der disker op med blandt andre Phlake og Swan Lee i strandkanten den 20., 21. og 22. juli.

Københavner-IKEA

Har du også svært ved at skaffe et lift, når du lige skal ud og have en ny lampe i IKEA? Så kan du se frem til åbningen af en ny type IKEA-butik.

I 2023 åbner den nye Københavner-IKEA lige ved Dybbølsbro Station, og beboerne i området har gennem en række borgermøder været med til at designe, hvordan et møbelvarehus midt i en kosmopol skal se ud. 

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

På denne visualisering kan du se, hvordan den nye IKEA kommer til at se ud.
På denne visualisering kan du se, hvordan den nye IKEA kommer til at se ud.
Foto: IKEA

På opfordring af beboerne kommer den nye IKEA til at have rigeligt cykelparkering, grønne rammer, en grøn tagterrasse og endda IKEA-ladcykler, som man kan låne, når man igen er kommet til at fylde vognen lige lovligt meget på vej gennem labyrinten.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

København er en cykelby. Derfor skal der selvfølgelig være plads til et hav af jernheste i den nye forretning.
København er en cykelby. Derfor skal der selvfølgelig være plads til et hav af jernheste i den nye forretning.
Foto: IKEA




Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik