Her er de ti mest opsigtsvækkende resultater fra valget i hovedstadsområdet

Kommunalvalget bød på flere spektakulære magtskifter i hovedstadsområdet og kaster lys over nye tendenser. Vi har samlet de vigtigste her.

Der er mange resultater, konstitueringer og tendenser fra det seneste døgns kommunalvalgsklimaks at holde styr på. 

For at gøre det let for dig som læser, har vi her udvalgt de ti mest spektakulære nyheder fra kommunalvalget 2021 i hovedstadsområdet.

Betragt det som KV21 vigtigste nyheder fra hovedstadsområdet i kort form.


  • Frederiksberg falder: Rødt flertal erobrer Konservativ højborg

For første gang i kommunens historie skal en rød borgmester lede enklaven midt i København. 

Michael Vindfeldt (S) kunne tidligt onsdag morgen meddele, at han med opbakning fra Enhedslisten, Radikale Venstre og SF snupper borgmesterposten fra Simon Aggesen (K). Dermed slutter en over 100-årig periode med Konservative borgmestre i Frederiksberg Kommune.

  • Venstre må afstå hele seks borgmesterposter – men erobrer samtidig to

Før tirsdagens valg havde Venstre ni borgmesterposter i hovedstadsområdet. Fra januar 2022 hedder antallet fem. I hele seks kommuner – Glostrup, Stevns, Rudersdal, Dragør, Solrød og Frederikssund – lykkedes det ikke det blå parti af genindtage borgmesterkontoret. Til gengæld har partiet kapret to nye kommuner, nemlig Lejre og Gribskov.

  • Overborgmesterpost trods vælgerlussing til S i København

Enhedslisten blev med nogen længde det største parti i København, og Socialdemokratiet fik et historisk dårligt valg i Danmarks folkerigeste kommune. Alligevel ender Sophie Hæstorp Andersen (S) som ny overborgmester i København, efter hun kunne præsentere en konstituering, der kastede to fagborgmesterposter af sig til Enhedslisten. Konservative, Radikale Venstre og Venstre får også en fagborgmesterpost hver.

  • Konservative i massiv fremgang

Selv om Konservative måtte lide den sviende tort at afstå Frederiksberg Kommune, kan partiet glæde sig over et fremragende valgresultat i hovedstadsområdet og vækst i antallet af borgmesterposter. Konservative sidder nu på otte borgmesterposter i vores sendeområde, efter det lykkedes at snuppe Venstre-kommunerne Rudersdal og Dragør.

  • Socialdemokratisk højborg væltet af SF’er

I sin nuværende form har Hvidovre Kommune aldrig haft en borgmester fra et andet parti end Socialdemokratiet. Indtil nu. For med et opsigtsvækkende kup lykkedes det nemlig SF’eren Anders Wolf Andresen at samle opbakning til at vælte Helle Adelborg (S). Dermed får SF for første gang siden valget i 2013 en borgmesterpost i hovedstadsområdet.

  • Spektakulære kup i Venstre-bastioner

Nu vi er ved det opsigtsvækkende kup, så springer Rudersdal og Solrød også i øjnene. I førstnævnte kommune var den siddende borgmester Jens Ive (V) ellers fortrøstningsfuld, indtil han lige pludselig blev sat uden for indflydelse af Konservative og Ann Sofie Orth, der nu bliver borgmester.

I Solrød er der massivt blåt flertal med 15 af 19 mandater til blå blok. Alligevel lykkedes det Socialdemokratiets Niels Ring Madsen at få et flertal omkring sig.

  • Dansk Folkeparti bløder vælgere - Nye Borgerlige går frem

Fra 57 mandater og masser af lokal indflydelse er Dansk Folkeparti nu blevet mere end halveret i hovedstadsområdet. Sølle 22 mandater på tværs af de 34 kommuner kunne det blive til for partiet. En del af de udeblivende stemmer må forventes at være vandet til Nye Borgerlige, der gik fra 1 til 13 mandater.

  • Lokallister trodser tendens og vinder indpas

Siden årtusindeskiftet har tendensen været tydelig: Lokallister i kommunalpolitik svinder ind og får mindre og mindre indflydelse.

Gårsdagens valg viser dog, at de lokale partier i vores område over en bred kam trodser den tendens. 31 sæder i forskellige byråd er således gået til lokallister mod 23 for fire år siden.

  • Trods dårligt valg ser S ud til at vokse i borgmesterantal

Socialdemokraterne ender med 19 borgmesterposter i hovedstadsområdet mod 17 for fire år siden. Ikke en dårlig sum med tanke på, at partiet generelt har fået et skidt valg og er gået mange mandater tilbage.


  • Enhedslisten står stærkere end nogensinde i hovedstaden

En del af forklaringen på Socialdemokratiets vælgerflugt – især i København – skal nok findes i Enhedslistens succes. For ikke alene blev Enhedslisten det største parti i netop København, men også på Frederiksberg går det godt på den rød-grønne venstrefløj.

Her blev Enhedslisten størst i rød blok. Der var også fremgang i nabokommunerne Tårnby, Rødovre, Herlev og Gladsaxe. Vi må konkludere, at partiet står stærkere og stærkere i hovedstaden.