Her er Løkkes højborg - fik hver syvende stemme

I Gentoftekredsen i Nordsjællands har Lars Løkkes parti, Moderaterne, fået opbakning fra 14,3 procent af vælgerne.

Det er særligt i den østlige del af Danmark, at vælgerne har valgt at bakke op om Lars Løkkes Rasmussens nye midterparti, Moderaterne.

Størst er opbakningen i Nordsjællands Storkreds, dernæst Sjællands og så Københavns Omegns Storkreds. I alle de tre storkredse har mere end hver tiende vælger sat kryds ved partiet.

Det fremgår af valgresultatet.

I Gentoftekredsen har Moderaterne fået opbakning fra hele 14,3 procent af vælgerne, og i Lyngby får partiet 13,5 procent.

På landsplan har Løkkes parti, der hverken er del af rød eller blå blok, fået 9,3 procent af stemmerne. Det svarer til 16 mandater. I Nordsjællands Storkreds fik partiet 11,8 procent af stemmerne. 

Her gik Radikale Venstre tilbage med 6,3 procent til 4,9 procent.

Taler til vælgere med høj indkomst

Valgforsker Robert Klemmensen, der er professor i statskundskab ved Lunds Universitet, mener, at Moderaterne er lykkedes med at tale sig ind på landets velstillede borgere. 

- De har hamret direkte ind i Radikale Venstre, der har været nogle af de mest velstillede. Lars Løkke har ført en ret teknokratisk valgkamp - blandt andet i forhold til pension og sundhed - og det kan de vælgere gode lide, siger Robert Klemmensen. 

- Med høj indkomst kommer også høj uddannelse, og i Radikale Venstre blev det også meget teknisk, siger Robert Klemmensen. 

På baggrund af målinger fra Megafon kunne TV 2 få dage før valget fortælle, at Moderaternes vælgere er overrepræsenteret blandt vælgere, der har en universitetsuddannelse, og underrepræsenteret blandt vælgere, der har grundskole som højeste uddannelse.

quote De har hamret direkte ind i Radikale Venstre

Robert Klemmensen

Derudover skiller Moderaternes vælgere sig ud på særligt ét punkt: 

Hele 19 procent af Moderaternes vælgere tjener 1 million kroner eller derover om året. Det er signifikant flere end de 12 procent af Danmarks befolkning, der tjener 1 million kroner eller derover.

En analyse, som Arbejdernes Erhvervsråd (AE) har lavet for TV 2 viser, at Nordsjælland er det område i Danmark, hvor flest tjener over en million kroner. Gentofte Kommune topper. Her har hele 17,9 procent af indbyggerne en millionindkomst.

Stod til at blive kongemager

Løkke stiftede Moderaterne 5. juni i år efter sin deroute i Venstre.

Moderaternes formand, Lars Løkke Rasmussen, lignede hele valgaftenen den fødte kongemager, som han drømte om at blive.

Lige indtil det politiske flertal så tippede, og nu kan rød blok mønstre 90 mandater, når man tæller to grønlandske og et færøsk mandat med.

Stemmefordeling
Hele landet

0 % optalt

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik