Hjemmepleje i nødberedskab: Ældre Sagen skuffet efter hastemøde med minister

Hjemmeplejen er sendt til tælling i flere Lorry-kommuner. Mandag pegede social- og ældreminister Astrid Krag (S) på et tværfagligt møde på konkrete tiltag, men Ældre Sagen er skuffet over manglende handling.

Medarbejdermanglen er stor og sygefraværet så højt, at hjemmeplejen i både Gladsaxe, Solrød og Helsingør i TV 2 Lorrys sendeområde er sendt i nødberedskab.

Det betyder helt konkret, at plejekrævende ældre bliver skåret i hjælpen, får færre besøg, kommer sjældnere i bad, og sådan noget som rengøring bliver nedprioriteret. Det beror dog alt sammen på en individuel vurdering.

Mandag havde social- og ældreminister Astrid Krag (S) så indkaldt Sektorpartnerskabet, som blandt tæller Ældre Sagen, FOA, Styrelsen for Patientsikkerhed og KL, til et hastemøde for blandt andet at finde løsninger for de kommuner, der har sendt deres hjemmepleje i nødberedskab.

Ældre Sagen: Vi er skuffede over manglende handling

- Vi er skuffede og bekymrede over, at der ikke kom noget mere handling ud af mødet. Det var det, vi havde håbet på at få ud af det, siger Michael Teit, vicedirektør i Ældre Sagen til TV 2 Lorry.

Han fortæller, at Ældre Sagen blandt andet spurgte ind til en klar juridisk definition af begrebet ”nødberedskab”, og samtidig stillede spørgsmålstegn ved, om det er lovligt at skære i hjælp uden en konkret individuel vurdering, når man blot henviser til ”nødberedskab”.

Overholder man overhovedet loven?

- Vi kunne godt tænke os en bedre afklaring af, om man overholder lovgivningen eller ej, når man skærer i tildelingen af hjælp til ældre, siger Michael Teit til TV 2 Lorry, der også efterlyser konkret handling:

- Og hvad vil man konkret gøre for at løse problemet med, at man mangler medarbejdere? Kunne man flytte rengøringspersonalet fra de lukkede skoler til de ældres hjem?, spørger han.

Minister: Mødet gav gode input

Det samme har TV 2 Lorry spurgt social- og ældreminister Astrid Krag om.

- Situationen med stigende smitte med Covid-19 er alvorlig, og den rammer mange steder oven i mangel på personale i ældreplejen. Det er vigtigt for mig at få løbende input fra organisationerne i partnerskabet, så vi bedst muligt beskytter de ældre og samtidig sikrer den nødvendige pleje og omsorg. Mødet i dag gav en masse gode input og ideer til løsninger, som vi nu går videre med, ligesom vi vil fortsætte den tætte kontakt med organisationerne, siger Astrid Krag til TV 2 Lorry.

Peger på konkrete initiativer

Hun peger også på et par helt konkrete initiativer, som man nu vil gå i gang med at arbejde med.

- Efter mødet er vi på den korte bane helt konkret i gang med en række ting: Fart på revaccinationerne, opskalering af test, indsats mod ensomhed og tiltag, der kan skaffe medarbejdere på den korte bane. Kommunerne skal vende alle sten i forhold til at sikre medarbejdere til ældreplejen, og vi afdækker, om der er greb, vi kan tage fra centralt hold, der kan hjælpe i forhold til at sikre flere medarbejdere her og nu i den pressede ældrepleje, siger Astrid Krag.

TV 2 Lorry lavede lørdag et indslag om, hvor slemt det står til i kommunerne. Det kan du se lige her:

Årsagen er mangel på medarbejdere. F.eks. står Gladsaxe Kommune lige nu med 21 ubesatte stillinger og i dag har Helsingør Kommune skrevet ud til 2000 borgere om, at hjemmeplejen går i nødberedskab.

_

_


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik