Overborgmester skærer igennem: Udledning af spildevand i Øresund er aflyst

Udledning af spildevand i Øresund er udskudt til efteråret, men kan måske helt undgås, vurderer selskab bag. Overborgmester siger, at udledningen er aflyst.

Den meget omtalte sag om forsyningsselskabet Hofors planer om at udlede store mængder spildevand i Øresund har taget en ny drejning.

Tirsdag aften oplyser Hofor i en pressemeddelelse, at de håber helt at kunne undgå udledning af 290.000 kubikmeter spildevand i Øresund. 

quote Det, som har ændret sig, er jo, at vi har fået mere tid. Vi har mange flere måneder til at gå ind i en proces og få det til at lykkes

Ole Adeler, der er forsyningsdirektør i Hofor

Hofor, der har fået tilladelsen til spildevandsudledningen, er lige nu ved at undersøge, om man kan rense spildevandet lokalt, og hvordan man kan transportere spildevandet.

Desuden ser selskabet på, om man kan lave nogle konstruktionsmæssige løsninger, omkring det byggeri, der skal laves.

Det er en transport af spildevandet, der lige nu virker som den mest oplagte løsning ifølge Hofor.

- Det er mit håb, at vi helt kan undgå at lede spildevand, der kun er mekanisk renset, ud i Øresund, og det er min forventning, at en af disse løsninger kan gennemføres i andet halvår, siger Hofors administrerende direktør, Lars Therkildsen, i pressemeddelelsen.

Overborgmester skærer igennem: Udledning er aflysts

Selvom Hofor håber, at de kan undgå udledningen af de 290.000 kubikmeter spildevand i Øresund, så giver selskabet i den udsendte pressemeddelelse ikke nogen garanti for, at det ikke kommer til at ske. 

Det gør Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), til gengæld. I selvsamme pressemeddelelse citeres han for, at udledningen af spildevand aflyst.

- Jeg er glad for at kunne sige, at den planlagte udledning af spildevand, der kun er mekanisk renset, nu er aflyst. Nu forpligter Københavns Kommune og HOFOR hinanden på at forsøge at finde en løsning.

- Vi har kæmpet i årtier for at opnå det lækre, rene badevand i Københavns Havn, og det vil vi kæmpe videre for – derfor vil vi selvfølgelig undgå ethvert udslip, som vi selv har kontrol over, siger Frank Jensen.

TV 2 Lorry var det første medie, der fortalte om sagen, der handler om 290.000 kubikmeter urenset spildevand, der efter planen skulle ledes ud i Øresund, for at man kunne arbejde videre på en udbygning af Nordhavn i København.

Spildevandet, der kommer fra Gentofte, Frederiksberg og København, skulle ledes ud i Øresund, mens ledningen midlertidigt var lukket. I mellemtiden skulle man undersøge, om der kunne bygges ovenpå.

Arbejdet på en spildevandsledning i Nordhavn i København var planlagt til at gå i gang søndag den 24. maj.

Sagen fik dog flere partier og organisationer til at rette massiv kritik af Hofor, og selskabet valgte efterfølgende at udskyde udledningen til efteråreet.

Afviser politisk pres som årsag 

Forsyningsdirektør Ole Adeler afviser dog over for Ritzau, at Hofor har ændret noget på grund af det massive politiske pres, sagen har afstedkommet.

- Det er en del af hverdagen, at vi skal have tingene til at hænge sammen på den gode måde. Jeg ser det her som en mulighed for, at alle kan blive enige om, at vi skal finde en god løsning, der gavner både byudviklingen og miljøet, siger han.

Hofor-direktør: Løsning kæver tæt samarbejde

For at der kan findes en løsning, hvor udledningen helt undgås, vil det kræve et tæt samarbejde mellem AP Pension, Københavns Kommune og Hofor, lyder det fra Hofors administrende direktør, at Lars Therkildsen.

- Vi vil nu, i tæt samarbejde med Københavns Kommune og AP Pension, undersøge muligheden for at undgå udledning af mekanisk renset spildevand.

- Vi er allerede i dialog med bygherren, AP Pension, som bidrager aktivt til at undersøge mulighederne for en konstruktionsmæssig løsning, hvor byggeriet ændres, så spildevandsledningen ikke skal graves fri, siger Lars Therkildsen.

Danmarks Naturfredningsforening har været en stor kritiker af udledningen. Maria Reumert Gjerding, præsident i organisationen, er derfor glad for, at den forhåbentlig nu kan undgås helt.

- Vi kommer til at være i fortsat dialog med partierne og ministeren om, hvordan vi generelt kan gøre noget ved problemet med spildevand i Danmark, siger hun til Ritzau.

Spildevand i Øresund

TV 2 Lorry har den seneste tid sat fokus på hovedstadsområdets store udledning af urenset spildevand i Øresund.

 

Sagen startede, da TV 2 Lorry kunne afsløre, at kommunerne København og Gentofte havde givet tilladelelse til at lede 290 millioner liter urenset spildevand direkte ud i havet over fem dage i maj som led i en byggemodningsproces i Nordhavn.

 

Efter sagen fik national og international opmærksomhed, valgte parterne bag - kommunerne, forsyningsselskaberne Hofor og Novafoss og bygherren AP Pension - at udskyde udledningen til oktober, hvor badesæsonen er overstået og miljøkonsekvenserne af udledningen er mindre.

 

Siden viste en aktindsigt, som TV 2 Lorry fik, at de 290 millioner liter spildevand blot er en dråbe i havet i forhold til den store udledning af spildevand, som hovedstadskommunerne leder ud i Øresund hvert år. Over en fireårig periode mellem 2014 og 2018 har Københavns Kommune alene udledt 35 milliarder liter urenset spildevand. For Gentofte er tallet 10 millarder liter.

 

Afsløringerne har fået danske såvel som svenske politikere samt miljøorganisationer og fagpersoner til at kræve handling, så udledningen mindskes.

 

Flere eksperter peger på, at udledning af store mængder spildevand er skadeligt for havmiljøet, især om sommeren, hvor næringsstofferne fra lortevandet skaber algevækst.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik