Husk hjelmen - nu kan du få en bøde

I dag er sidste dag, hvor man lovligt kan køre på el-løbehjul uden hjelm på. Fra 1. januar 2022 er hjelmen lovpligtig på denne og en række andre transportmidler.

Hvis du nyder den friske luft om ørerne, mens du suser gaderne tynde på dit el-løbehjul, så er det med at komme ud og nyde det i dag. 

Fra i morgen er det nemlig ikke længere lovligt at køre på el-løbehjul uden hjelm på, og man vil derfor risikere at få en bøde, hvis man alligevel vover sig ud uden den rette beskyttelse til hovedet.

Og faktisk gælder loven ikke kun for elektriske løbehjul. Også elektriske skateboards og såkaldte selvbalancerende køretøjer - som uniwheels og segboards - er omfattet af lovkravet om hjelm. 

En lov, der i øvrigt lægger sig i forlængelse af en række andre krav til brugere af de elektriske transportmidler.

- Vi opfordrer til, at brugerne af el-løbehjul sætter sig ind i de nye regler, som blandt andet betyder, at det koster en bøde, hvis man kører uden hjelm, skriver Københavns Politi i et skriftligt svar til TV 2 Lorry.

Prisen for at blive stoppet af ordensmagten uden hjelm på et el-løbehjul kommer til at ligge på 1500 kroner, oplyser Rådet for Sikker Trafik til TV2.

Indført med et års forsinkelse

Loven, der gør det muligt at udskrive bøder for at køre uden hjelm på el-løbehjul, blev allerede vedtaget i slutningen af 2020. 

Dog valgte man fra regeringens side at udskyde datoen for, hvornår den træder i kraft, til starten af 2022.

I en pressemeddelelse fra slutningen af 2020 begrundede transportminister Benny Engelbrecht (S) det valg således:

- Det nye hjelmkrav træder i kraft fra årsskiftet 2021-2022, fordi vi fortsat befinder os i en voldsom pandemi, hvor vi helst skal undgå, at for mange ting skifter hænder for tit.


Dette blev dog fulgt op af en opfordring til løbehjulsbrugere om frivilligt at tage hjelm på, inden loven træder i kraft.

Ifølge tal fra Transport- og Boligministeriets evaluering af forsøgsordningen med el-løbehjul på gaden i større, danske byer e risikoen for at være involveret i et uheld syv gange så stor på et elektrisk løbehjul som på cykel.

Spørg Os - Afstemning

_