Hver fjerde coronasmittet har ikke-vestlig baggrund - sådan ser det ud i din kommune

Personer af ikkevestlig herkomst er overrepræsenteret i statistikker over coronasmittede i Danmark.

En fjerdedel af de, der har været coronasmittet i Danmark, har ikke-vestlig baggrund. Dermed er de overrepræsenteret i statistikkerne.

Det viser en rapport fra Statens Serum Institut (SSI) fredag.

Personer med ikke-vestlig herkomst udgør 25,7 procent af de coronasmittede, selv om de kun udgør 8,9 procent af befolkningen, fremgår det.

Især personer fra Somalia, Pakistan og Tyrkiet udgør en stor andel af tilfældene. Der har været mellem 646 og 676 tilfælde per land.

Tallene gælder for hele epidemien frem til og med den første uge af september.

Mange smittede i TV 2 Lorrys område

Ser man på kommuneniveau, er der særligt mange tilfælde i de store kommuner København, Aarhus, Odense og i mindre grad i Aalborg.

I Region Hovedstaden generelt og i en række kommuner på vestegnen har der i nogle uger været et større antal covid-19-smittede blandt personer med ikke-vestlig herkomst end blandt personer med dansk herkomst, lyder det i rapporten. 

"I Region Hovedstaden har der været en særlig ophobning af covid-19 tilfælde med ikke-vestlig herkomst i Københavns Kommune og i Vestegnskommunerne svarende til, at disse kommuner har en anden etnisk fordeling end resten af landet," står er i rapporten fra SSI. 

SSI skriver, at der i Region Hovedstaden i løbet af epidemien har været ophobninger af covid-19-tilfælde
blandt personer med forskellige tilhørslande, især Pakistan, Tyrkiet og Marokko.

"Fra uge 35-36 var der en kraftig stigning i coivid-19-tilfælde blandt personer med pakistansk tilhørsland," lyder det. 

Herunder kan du se, hvordan smitten har ramt personer med ikke-vestlig herkomst i din kommune for hele epidemien frem til og med den første uge af september.

Otte moskéer i og omkring hovedstadsområdet har hjulpet med at udbrede viden om coronavirusset.

Det er blandt andet sket til fredagsbøn i mindst otte moskéer, fortæller Tanwir Ahmad. Han er repræsentant i en gruppe, der er nedsat til at hjælpe med at få bragt smitte i den etniske gruppe ned.

- Alle moskéer var meget villige til at påtage sig et ansvar for at hjælpe ved at gå tilbage til deres respektive menigheder og udbrede budskabet om at få nedbragt tallet ved at følge anvisningerne, siger han.

Repræsentanter fra moskéerne fik både plakater, oplysningsmateriale og håndsprit med sig hjem efter mødet i kommunen, hvor de blev bedt om hjælp.

Arbejde og boligforhold kan spille en rolle

Fra uge 13 og frem har der været en "betydelig højere" andel af personer med ikke-vestlig baggrund, som er blevet testet for virusset, står der i rapporten.

Når de i højere grad bliver testet, kan det også føre til, at der er opdaget flere tilfælde i denne gruppe, end man har gjort blandt personer med dansk herkomst.

"Dette kan skyldes, at personer med ikkevestlig herkomst i højere grad er ansat i brancher eller bor under boligforhold, hvor de har større risiko for at blive smittet," står der i rapporten.

I langt de fleste uger under epidemien har personer med dansk herkomst domineret smittestatistikken herhjemme.

Torsdag var over 28.000 bekræftet smittet med coronavirus i Danmark. 651, der var konstateret smittet, er døde.

109 var torsdag indlagt med covid-19, som er sygdommen, man får af coronavirus.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik