Ikkevaccinerede singler vil kun date ligesindede: "Man vil jo ikke have en kæreste, der dør om fem år"

Uvaccinerede singler søger kærligheden i fora med andre, der også har valgt vaccinen fra. Forsker mener, at det er problematisk.

54-årige Michael Wagner Götzsche fra Gilleleje ønsker sig brændende en partner, men under coronakrisen har kravene til en kommende kærlighedsrelation ændret sig.

Han vil kun date kvinder, der ligesom han selv har sagt nej til at blive vaccineret mod covid-19.

- Jeg har haft dates med nogen, der var vaccineret, som er gået rigtig skidt. Det skaber med det samme en kile ned mellem to mennesker, når man er så vidt forskellige på det punkt. Så snart det kom på banen, så skiftede stemningen fra det ene øjeblik til det andet, forklarer han til TV 2 Lorry.

quote Vi har det til fælles, at vi kæmper mod overmagten, og at vi ikke bliver ikke forstået. Men så kan vi forstå hinanden

Michael Wagner Götzsche

Derfor leder han nu efter kærligheden i en række Facebook-grupper, hvor uvaccinerede singler søger dates.

TV 2 Lorry har kendskab til tre grupper for uvaccinerede singler. Grupperne har henholdsvis 70, 800 og 1.300 medlemmer, der efterlyser dates.

I et opslag omtaler en kvinde sig selv som "renblodet" og beskriver, hvad hun søger. Andre arrangerer julefrokoster og nytårsfester "for vågne".

"Man vil jo ikke have en kæreste, der dør om fem år"

Michael Wagner Götzsche har endnu ikke selv været på date med en fra single-grupperne, men han fortæller, at han skriver med en, som han skal ud med snart.

Hvorfor er det vigtigt for dig at være en del af et forum, hvor du kan møde andre, der også har sagt nej til vaccinen?

- Forestil dig, at du går på date inden corona, og du måske var meget til højrefløjen og du stemte på Dansk Folkeparti, og så kommer du ud med en, der stemmer på Enhedslisten, så er jeres livssyn meget forskelligt, og man ligger for langt fra hinanden, så man vil aldrig få noget godt ud af at mødes, svarer Michael Wagner Götzsche.

- Det er jo ikke ensbetydende med, at der ikke er mange, der er vaccineret, som jeg vil kunne få et godt forhold til, men som situationen er nu, hvor fronterne er trukket meget op, vil vi gerne hjælpe hinanden, for vi er rigtig mange, der står alene.

Hvorfor er det vigtigt for dig at finde en partner, der ikke er vaccineret?

- Der er nogen af os, der frygter, at alle, der får vaccinen, vil dø inden for få år, fordi deres immunforsvar bliver ødelagt. Man er jo ikke interesseret i at få en kæreste, som man måske ikke tror lever om fem år.

Hvad er forskellen på at tage på date med en vaccineret og en, der har valgt vaccinen fra?

- Den store forskel er jo, at vi mener, at der er masser af mennesker, som ikke er "vågne", som er det ord, vi bruger, og som lader sig styre af magteliten, og det har vi jo svært ved at forstå. Vi vil også gerne oplyse folk, det har vi tilfælles, og vi synes, at systemet og verden er fucked up, råddent og korrupt.

- Vi har det til fælles, at vi kæmper mod overmagten, og at vi ikke bliver ikke forstået. Men så kan vi forstå hinanden.

Føler du dig alene?

- Jeg har ikke en eneste ven, som har samme holdning som mig, og jeg kan ikke dele min frustration, fordi jeg mener, at folk bliver ødelagt af den her vaccine, og jeg bekymrer mig for andre mennesker, så jeg vil gerne oplyse dem, men der er ikke nogen, der vil høre mig eller forstå mig.

- Derfor står jeg alene. Meget. Og det er der også andre der gør. Derfor er det godt at have nogle grupper og nogle ligesindede at snakke med.

Bekymret for sit helbred

59-årige Benedikte Nysom Johannesen, der bor og arbejder i København som psykoterapeut er medlem af den samme gruppe som Michael Wagner Götzsche, om end de aldrig har mødt hinanden.

Og mens valget om at søge uvaccinerede dates for Michael Wagner Götzsche handler om at møde ligesindede, handler det for Benedikte Nysom Johannesen om to andre ting. Den ene mere specifik og praktisk end den anden.

quote Jeg taler ikke med nogen, der er vaccineret om, at jeg ikke vil have vaccinen, for jeg ønsker kun, at de har tillid til det valg, de har taget

Benedikte Nysom Johannesen

Hvorfor skal din kommende partner være u-vaccineret?

- Først og fremmest er det seksuelt. Jeg er bekymret for, om der gives noget videre, hvis jeg har sex eller kysser med en mand, der er vaccineret. Jeg er bange for, at min livmoder bliver påvirket af kropsvæskerne, svarer Benedikte Nysom Johannesen:

- Og så vil jeg gerne bevare freden og ikke skulle diskutere, om jeg skal tage vaccinen eller ej, så det er simpelthen for fredens skyld.

Hvorfor er det vigtigt for dig at være en del af fora for personer, der ikke ønsker at blive vaccineret mod corona?

- Vi har et fællesskab med interesse og forståelse. Et bekymringsfællesskab. Jeg taler ikke med nogen, der er vaccineret om, at jeg ikke vil have vaccinen, for jeg ønsker kun, at de har tillid til det valg, de har taget. Jeg vil ikke gøre dem urolige. Det kommer der uvenskaber af. Jeg vil gerne kunne tale frit med folk, der deler min bekymring.

Hvad mener du om, at myndighederne og Statsministeren på de sidste to pressemøder har opfordret uvaccinerede til at lade sig vaccinere?

- Det er en opfordring. Det er dejligt, at de anbefaler det, og der er frihed i det her land. Jeg har jo givet min stemme til politikerne, så de kan forvalte det hele på bedst mulige vis. Selvom jeg ikke er enig i den måde, det bliver forvaltet på.

I Facebook-grupperne er der flere medlemmer, der skriver, at de holder julefrokoster, nytår og arrangerer kaffeaftaler. Selv er Benedikte Nysom Johannesen ved at arrangere en nytårsfest, hvor der indtil videre er tre tilmeldte, som hun har mødt i en af grupperne.

TV 2 Lorry har bedt Lægemiddelstyrelsen forholde sig til nogle af de påstande om vaccinen, der florerer i de vaccineskeptiske fora, som både Benedikte og Michael bevæger sig. Svaret kan du læse i bunden af denne artikel.

Problematisk for samfundet

Det er da også helt naturligt, at mennesker søger fællesskaber med ligesindede, men i tilfældet som her er det dog problematisk.

Det mener Frederik Jørgensen, der er postdoc ved Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet og en del af projektet HOPE, der undersøger danskernes adfærd under corona.

- Situationen lige nu taget i betragtning er det problematisk set fra begge sider, at man selekterer ind i ekkokamre, hvor man bare bekræfter hinanden. Man vil hellere vil læse ting og møde argumenter, der stemmer overens med det, man mener i forvejen, siger han.

- Det er jo problematisk, hvis man ikke bliver udfordret på sine holdninger og meninger, og det gælder begge sider. Der kan være gode argumenter for ikke at blive vaccineret, og så er der omvendt også rigtig gode argumenter for at blive det, og hvis man ikke møder de argumenter, så kommer vi ikke til at ændre nogens holdninger.

Frederik Jørgensen frygter, at dating, hvor modstandere af vaccinen går specifikt efter at date andre med samme holdning, på sigt kan skabe et samfund, hvor uvaccinerede og vaccinerede ikke kan rumme eller ønsker at lytte til hinanden.

- Hvis vi vil have dialog og ikke skabe en kløft, så skal vi forstå hinanden og tale om de her ting. Det er vigtigt, at dem, der gerne vil vaccineres forstår bekymringerne fra dem, der forholder sig modsat, for bekymringerne kan være reelle nok, siger Frederik Jørgensen.

- Men de u-vaccinerede skal også lytte og høre på, hvad er de vaccineredes bekymringer, OG hvorfor de vælger vaccinen til.

Lægemiddelstyrelsens svar

De kilder, som TV 2 Lorry har talt med til denne artikel, præsenterer en række påstande om vaccinen mod corona, som TV 2 Lorry har præsenteret Lægemiddelstyrelsen for.


I et skriftligt svar til TV 2 Lorry skriver Lægemiddelstyrelsen:


"Den danske lægemiddelstyrelse har et meget tæt og konstruktivt samarbejde med lægemiddelmyndighederne i EU og resten af verden, som betyder, at vi hele tiden indsamler og deler al relevant information om vaccinerne, herunder om eventuelle bivirkninger. Derfor har vi har et ekstremt godt kendskab til COVID-19-vaccinerne, og vi kan stå inde for, at vaccinerne både er effektive og sikre."


"Fordi der blev lavet grundige forsøg, før vaccinerne blev godkendt, og fordi mange hundreder millioner mennesker i hele verden har taget imod vaccinationstilbuddet, har vi et enormt godt kendskab til de bivirkninger, der kan opstå. Langt hovedparten af bivirkningerne er helt almindelige, ufarlige bivirkninger, der hurtigt går over. Det er typisk hovedpine, træthed, feber og ømhed ved indstiksstedet."


"Dertil kommer nogle mere alvorlige, men meget sjældne bivirkninger som fx allergiske reaktioner eller betændelsestilstande, men fordi vi har den meget tætte overvågning af bivirkninger, kender vi også risikoen for de allermest sjældne bivirkninger, vi ved, hvad man skal være opmærksom på, og hvordan de skal behandles. Vi har indtil nu ikke set nogen langtidsbivirkninger, men det gælder også helt generelt for vacciner, at eventuelle bivirkninger optræder meget tæt på vaccinationstidspunktet."


"Vi har fra starten været helt åbne over for offentligheden om, hvilke bivirkninger der kan opstå – også af de allermest sjældne slags, hvor risikoen er ekstremt lille. Vi gør løbende status over de indberettede bivirkninger på vores hjemmeside, og vi bliver ved at overvåge indberetningerne, så længe vaccinerne er i brug."


"Vaccinerne virker kun hos den, der bliver vaccineret, og kan ikke overføres ved kropskontakt til andre mennesker - modsat coronavirus, hvor smitterisikoen netop øges, jo tættere man er på hinanden.

Vaccinen bliver opløst og forsvinder fra kroppen, når den har opfyldt sit formål, som er at vise immunsystemet den genetiske kode for coronavirussets spikeprotein, så immunforsvaret kan bekæmpe dette, hvis man skulle blive udsat for smitte."


_

_


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik