Ivrige skovgæster presser dyr: Vildt går ud på vejene, og ynglende fugle forstyrres

De private skovejere efterspørger bedre dannelse i at færdes i naturen hos de stadig flere gæster, som bruger skovene som udflugtsmål under corona-nedlukningen.

I takt med nedlukninger og afstandskrav har skove og naturområder i løbet af det seneste års tid udviklet sig til at være danskernes foretrukne udflugtsmål og mødested. Flere og flere søger mod især skovene i weekenderne for at gå ture og nyde naturen.

Og det skaber problemer i skovens dybe, stille ro, hvor der flere og flere steder hverken er stille eller ro.

Det mener Dansk Skovforening, der er de private skovejeres brancheforening.

- Det overgår alt, hvad vi tidligere har været i nærheden af, siger Jan Søndergaard, der er direktør i foreningen.

Her oplever skovejerne i stigende grad, at et kraftigt øget antal skovgæster er lig med flere brud på reglerne med den konsekvens til følge, at skovens dyr forstyrres og bliver stressede.

I Region Hovedstaden har der især været mange mennesker ved skovområder i Lyngby, Kirke Såby og Køge, samt Ledreborg, hvor man også har set stressede dyr. 

- Det har især været tydeligt den seneste måneds tid, at et publikum langt ud over det sædvanlige bruger skovene. Og her går for mange over stregen i forhold til lovene og tilsidesætter hensynet til dyrene og dem, der arbejder i skovene, siger Jan Søndergaard.

I de private skove, som udgør cirka 70 procent af Danmarks skove, må man kun færdes på stier og veje. Men det ser stadig flere gæster stort på og bevæger sig langt ind i skovene, oplever foreningen.

- Reaktionerne fra sidste weekend var specielle, for vinterferie og solskinsvejr førte til exceptionelt mange gæster. Men når det kommer til overtrædelser og konflikter, har vi aldrig været i nærheden af det omfang, vi nu ser, siger Jan Søndergaard.

Offentlig adgang til private skove

  • Du må færdes til fods og cykle på egnede veje og stier i private skove fra klokken 6 til solnedgang.
  • Du må tage din hund med i skoven, og den skal altid være i snor.
  • Du må gøre ophold på veje og stier, hvis der er mindst 150 meter til beboelses- og driftsbygninger.
  • Du må kun færdes til fods og opholde dig i skovbunden, hvis du har spurgt ejeren om lov.
  • Du må samle nødder, bær, kogler, svampe, blomster, urter, grene, kviste, mos og lav, hvis du kan nå dem fra stier og veje. Du må tage til eget brug – omkring en posefuld.
  • Du må ikke skære eller klippe noget af træerne.
  • Du må kun overnatte i private skove med ejerens tilladelse.
  • Du må kun tænde bål, bruge kogeapparater eller andre åbne ildsteder i private skove med ejerens tilladelse.
  • Du må ride på private fællesveje, der fører gennem skoven. Ellers kræver ridning altid ejerens tilladelse.


Kilde: Dansk Skovforening og Miljøministeriet

Stressede hjorte på vejen og forstyrrede rovfugle

Det går ud over dyr som vildt og fugle. Dansk Skovforening har således fået meldinger fra medlemmer, der fortæller om stresset hjortevildt, som ikke kan finde ro i de områder, hvor de normalt holder til og presses ud omkring vejene af ivrige skovgæster på opdagelse.

Der meldes også om, at rovfugle som havørne, der bygger rede for tiden og om få uger lægger æg, bliver forstyrret i ynglesæsonen.

Knud Flensted, der er biolog i Dansk Ornitologisk Forening, DOF, forklarer, at rovfugle som netop ørnene i særlig grad har brug for ro.

- De skal helst have nogle hundrede meter rundt om reden, hvor der er fred og ro. Forstyrres de ofte nok, risikerer man, at de forlader reden. Havørnen er mere almindelig i private skove netop af samme årsag. For her er der normalt mere ro, siger Knud Flensted.

Han påpeger, at foreningen oplever, at forstyrrelse af ynglende rovfugle altid har været en problematik, men at det stigende antal gæster skovene det seneste år har øget problemet.

- Og det bliver kun et endnu større problem, når fiskeørnene kommer i marts og april, hvor endnu flere bruger skovene, siger Knud Flensted.

Går man en tur i en af landets mange private skove, skal man holde sig til stierne.
Går man en tur i en af landets mange private skove, skal man holde sig til stierne.
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Mindre problem i statsskove

Statsskovene på samme vis som de private skove også oplevet en stor tilstrømning af gæster det seneste års tid.

Her oplever Naturstyrelsen dog ikke, at stressede dyr som følge af flere gæster er et stort problem.

- Det er klart at, når der kommer flere mennesker i skovene, så stiger graden af forstyrrelsen også. Men typisk sker der så det, at dyrene søger ud i andre områder, hvor de bedre kan finde fred og ro, siger Jes Aagaard, der er naturvejleder i Naturstyrelsen Hovedstaden.

Han fortæller dog, at styrelsen i efteråret sidste år oplevede problemer med for mange gæster, der forstyrrede trækfugle på to reservater på Amager. Her var Naturstyrelsen nødt til at sætte skilte op, der indskærpede reglerne for færdsel i området.

Derudover har styrelsen de seneste år indført såkaldte stillezoner i naturområderne, hvor der gælder skærpede regler for blandt andet færdsel og organiserede aktiviteter.

Efterspørger dannelse hos nye skovgæster

Dansk Skovforening agter nu at tage fat i miljøminister Lea Wermelin (S) i håb om at kunne drøfte mulige løsninger, der kan forhindre yderligere konflikter mellem skovejerne og skovgæsterne.

Indtil da kan lidt mere dannelse i, hvordan man skal opføre sig som gæst i naturen, afhjælpe en del af problemet, mener Jan Søndergaard.

- Vi er helt med på, at der er et behov for at bruge naturen, og specielt her under coronapandemien. Men det handler om, at de, der bruger skovene, kender reglerne og forstår at vise hensyn.

Samme melding kommer fra Naturstyrelsen.

- Nye brugere skal jo altid lige lære reglerne at kende. For eksempel oplever vi, at der kommer mange hundeejere. Og det er ikke altid, de er med på, at hunden skal være i snor, når den er med i skoven, siger Jes Aaagaard fra Naturstyrelsen Hovedstaden.

Corona-pandemien har sendt rigtig mange af os ud i naturen. Men det koster på dyrenes trivsel, og det kan få ærgerlige konsekvenser, lyder advarslen



Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik