Livredderchef i opråb: Badegæsters ulydighed gør det sværere at fastholde livreddere

Strandgæster gemmer sig for livreddere, når de skal bade under rødt flag, lyder det fra Nordkystens Livredningstjeneste, der de seneste dage har hejst røde flag flere steder.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Når solen står højt i sommervarmen, kan det være tiltrængt med en dukkert.

Men det kan være livsfarligt at hoppe i bølgen blå, når det røde flag er hejst på stranden.

Derfor kan det i den grad få fatale konsekvenser, når badegæsterne vælger at trodse de røde flag.

Og det er desværre noget, som livredderne på den sjællandske nordkyst har oplevet flere gange i den forgange weekend, hvor de røde flag har været hejst.

Det siger John Mogensen, der er livredderchef for Den Nordsjællandske Kystlivredningstjeneste, til TV 2 Lorry.

- Vi oplever, at badegæsterne ikke har respekt for det røde flag. Enten så bader de ved siden af livredderområdet, eller også bader de alligevel, siger John Mogensen til TV 2 Lorry.

- Mange af vores livreddere er derfor rimelig trætte her på femtedagen med blæsevejr, tilføjer han. 

quote Hvis badegæsterne var lidt mere lydhører overfor livreddernes ekspertise, så ville ansvar være til at leve med, og jeg ville fastholde flere livreddere

John Mogensen, livredderchef for Den Nordsjællandske Kystlivredningstjeneste

Kan give fastholdelsesproblem

Det røde badeflag hejses på de danske strande, når der er livsfarlige badeforhold og badning derfor er forbudt.

I weekenden blev det røde flag hejst på flere strande langs den nordsjællandske kyst, da man oplevede kraftig blæst for nordvest, hvilket gav farlige badeforhold med risiko for voldsom brænding, strøm og hestehuller mange steder.

Livreddernes flag tæller udover det røde også det gule flag, som bruges til at advare mod fare i vandet herunder høje bølger, strøm og fralandsvind, mens det grønne flag markerer normal risiko og gode badeforhold.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Livredder
Foto: TV 2 Lorry

Derudover sætter livredderne ofte to rød-gule flag i vandkanten til at markere det område, som livredderne anbefaler til badning.

Men ifølge John Mogensen oplever man altså - hos livredderne på den sjællandske nordkyst - en manglende lydighed fra nogle badegæster.

Det kan ikke alene skabe farlige situationer i vandet, det giver også et mere stresset arbejdsmiljø for livredderne. Og det kan i sidste ende gå ud over fastholdelsen af livreddere. 

- Når folk har været her et år og oplevet de her situationer, der er meget stressfulde, så kommer de hen til mig og siger, at de ikke vil være livreddere næste år, fordi de synes, at ansvaret er for stort. Det er jeg meget ked af, for dem, der har forstået, at det er et kæmpe ansvar, det er de rigtig gode livreddere. 

- Hvis badegæsterne var lidt mere lydhører overfor livreddernes ekspertise, så ville ansvaret være til at leve med, og jeg ville fastholde flere livreddere, slår John Mogensen fast og tilføjer, at han frygter at flere livreddere vælger erhvervet fra.

Derfor kommer han også med en klar opfordring til badegæsterne. 

- Tal med livredderne og respekter de flag, de har sat op, og hvad de siger. Vi håber, at folk får den samme respekt for de røde flag, som de har for det røde lys (i trafikken, red.).

Hestehuller - også kendt som revlehuller - opstår typisk, når der er pålandsvind og kan skabe fare, hvis de ikke tackles korrekt.

I videoen nedenfor kan du se eller gense livreddere ved Hornbæk Strand, som viser de farlige hestehuller ved hjælp af rød frugtfarve.

Du har læst en artikel fra TV 2 KosmopolSpørg Os - Afstemning

_


Vis mere
Tørke

Tørkealarm i Greve: Vil have kommunal handlingsplan

Flåt smitte TBE-virus sygdom infektion

Jens smittet med frygtet TBE-virus efter flåtbid: Mit hoved var ved at eksplodere

Vis mere