Mangel på servicehunde rammer Mathias: "Jeg frygter, at hunden ikke kommer"

Den store efterspørgsel på hunde under pandemien har medført længere ventetider på at få en servicehund. Det går ud over nogle af samfundets mest sårbare.

At få en hund er for de fleste forbundet med lyst, men for Mathias Thing Nielsen og andre med fysiske og psykiske handicap er det strengt nødvendigt.

 - Det ville være en masse ting i min tilværelse, der ikke ville kunne lade sig gøre, hvis ikke jeg havde en servicehund, siger Mathias Thing Nielsen til TV 2 Lorry.

Den store efterspørgsel på hunde under coronapandemien betyder ikke kun, at der er længere ventetid på en ny familiehund. Folk med fysiske og psykiske handicap skal også vente længere på deres uundværlige arbejdshund.

- Lige nu går jeg bare og venter. Så det er sådan en underlig følelse, fordi jeg går og glæder mig til, den nye hund kommer, men jeg frygter også, at den ikke kommer. Der ligger en uro lige under overfladen, fortæller Mathias Thing Nielsen.

quote Lige nu er situationen rigtig alvorlig, for vi kan mærke, at vi er pressede, og vi kan ikke få hunde nok.

Hanne Troensegaard, chefinstruktør i Servicehundeforeningen

I Servicehundeforeningen er de bekymrede. 

- Lige nu er situationen rigtig alvorlig, for vi kan mærke, at vi er pressede, og vi kan ikke få hunde nok. Hvis almindelige familier bliver ved med at vil have flere og flere familiehunde, så kan situationen blive rigtig alvorlig, for så kan vi ikke udføre vores arbejde, vi kan ikke uddanne hunde, og vi kan ikke hjælpe de her mennesker, som har så hårdt brug for vores hjælp, fortæller Hanne Troensegaard, der er chefinstruktør i foreningen.

Hvad er en servicehund?

En såkaldt servicehund er et hjælpemiddel til folk med psykiske og fysiske udfordringer. Hver hund er trænet specielt til at kunne hjælpe sin ejer i hverdagen og må medbringes alle offentlige steder. Hunden kan f.eks. være uddannet til at hente ting for sin ejer, skabe tryghed gennem berøring, agere førerhund, reagere på lyde, advare om at ejeren er ved at besvime, hente hjælp osv.

Mathias har autisme og angst

Mathias har autisme, nedsat hørelse og efter et voldsomt overfald har han også udviklet angst. Offentlig transport, indkøb og skoleophold har kun været muligt, fordi han har haft servicehunden Kenya.

- Jeg mærkede det faktisk med det samme, da jeg fik hende. Der begyndte jeg selv at kunne gå op til mormor og kunne gøre det med ro i sindet. For hvis der skete noget, så var Kenya der jo. Så det var et helt nyt liv, jeg fik der. Ligesom andre har en stok eller en kørestol, så er hun blevet min mentale stok, siger Mathias Thing Nielsen.

Artiklen fortsætter under billedet

Mathias Thing Nielsen har haft servicehunden Kenya gennem mange år. Nu skal hunden på pension, og Mathias venter på at få en ny servicehund.
Mathias Thing Nielsen har haft servicehunden Kenya gennem mange år. Nu skal hunden på pension, og Mathias venter på at få en ny servicehund.
Foto: Josefine Falkenberg / TV 2 Lorry

Men nu skal Kenya på pension, og Mathias skal have en ny hund. I Servicehundeforeningen kæmper de for at skaffe hunde nok til alle.

- Vi har hele tiden kunne skaffe en færdiguddannet servicehund på 3-6 måneder, og det er der ingen tvivl om, at det kan vi ikke fortsætte med, siger Hanne Troensegaard.

quote Ligesom andre har en stok eller en kørestol, så er hun blevet min mentale stok.

Mathias Thing Nielsen, servicehundebruger

Også i foreningen STH, der træner servicehunde og i Dansk Blindesamfund, der træner førerhund, har de udfordringer.

- Henover foråret og sommeren i 2020 har det faktisk været helt umuligt at få fat i hunde, og det gjorde selvfølgelig, at vi blev nødt til at tænke ud af boksen. Vi valgte for eksempel at importere tre hvalpe fra Prag. Nu er det ikke sådan helt kritisk kaos, men vi vil helst ikke længere ned, end det vi er nu, fortæller Carsten Druekær, førerhundekonsulent i Dansk Blindesamfunds hundeførerordning.

Værd at vide om servicehunde

  • Rør eller snak aldrig til en hund på arbejde.
  • Servicehunde er tilladt i supermarkeder, biblioteker og andre offentlige steder.
  • Servicehunde bærer udstyr, der synliggør, at de er servicehunde.

    Kilde: Servicehundeforeningen

Clara har PTSD, angst og fysiske udfordringer

I Danmark er der mellem 400 og 500 aktive service- og førerhunde. En af dem bor i Gentofte hos Clara Josephine Nielsen.

Artiklen fortsætter under billedet

Clara Josephine Nielsen fik servicehunden Tjalfe i december 2019.
Clara Josephine Nielsen fik servicehunden Tjalfe i december 2019.
Foto: Josefine Falkenberg / TV 2 Lorry

Clara Josephine Nielsen har blandt andet posttraumatisk stress, angst og en række fysiske handicap, der betyder, at hun ofte besvimer, bliver lam i benene og nogle gange mister synet. Alt det kan servicehunden Tjalfe hjælpe med.

- Efter at jeg har fået Tjalfe, så har jeg fået meget større frihed. Jeg kan være meget mere selvstændig. Det har også betydet meget at have ansvaret for et andet væsen og have en grund til at stå op om morgenen, og så betyder han også, at jeg ikke skal være så meget alene, siger Clara Josephine Nielsen.

quote Ventetiden er helt ulidelig.

Clara Josephine Nielsen, servicehundebruger

Det tager lang tid at få en servicehund. Først skal al andet behandling være afprøvet, dernæst skal kommunen bevillige en servicehund, medmindre man betaler den selv, og så skal en forening træne den.

For Clara Josephine Nielsen varede den proces fem år.

- Man går og har følelsen af, at hvis man bare kunne få den her hund nu, så ville man kunne de ting, som man er meget desperat for at kunne, så ventetiden er helt ulidelig, forklarer hun.

Artiklen fortsætter under billedet

Servicehunden Tjalfe hjælper sin ejer med en lang række gøremål i hverdagen. Vigtigst af alt kan han fornemme, når Clara Josephine Nielsen skal til at besvime og advare hende, inden det er for sent.
Servicehunden Tjalfe hjælper sin ejer med en lang række gøremål i hverdagen. Vigtigst af alt kan han fornemme, når Clara Josephine Nielsen skal til at besvime og advare hende, inden det er for sent.
Foto: Josefine Falkenberg / TV 2 Lorry

En gang servicehund - altid servicehund

Takket være gode aftaler med opdrættere, kan foreningerne stadig lige akkurat holde hovedet oven vande.

quote Jeg føler mig i virkeligheden mere som mig selv og mere som et helt menneske.

Clara Josephine Nielsen, servicehundebruger

Og det er godt, for som Clara og Mathias er eksempler på, så kan de arbejdssomme hunde være afgørende for nogle.

- Nu hvor jeg har fået Tjalfe, så tror jeg aldrig, jeg kommer til at undvære en servicehund igen, fordi mit liv er blevet så meget bedre af at få ham, og jeg føler mig i virkeligheden mere som mig selv og mere som et helt menneske, siger Clara Josephine Nielsen.

Mathias Thing Nielsen kan heller ikke forestille sig at undvære en servicehund. Det vil gøre hverdagen alt for besværlig.

- Jeg ville blive tilsvarende mere afhængig af, at der er nogle pædagoger på mit botilbud, som vil kunne hjælpe mig, men jeg bliver jo ikke fri på samme måde. Så skal jeg hele tiden være afhængig af, om de har tid til mig, men en servicehund behøver man jo ikke at spørge, fordi den har jo aldrig andre planer, siger han.

Mathias Thing Nielsen håber at få sin nye servicehund til sommer.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik