Ny boligaftale indgået - vil bygge på Christiania

Ny aftale skal sikre flere billige boliger i store byer.

Der skal være bedre mulighed for at bo i de store byer også med en almindelig lønindtægt.

Det er en af begrundelserne for en ny aftale om almene boliger, som regeringen fredag har indgået med SF, Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne.

- Det giver cirka 22.000 flere almene boliger. Samtidig vil vi være næste år gå ud og sætte huslejen ned med et par tusind kroner i nogle almene boliger, når loven træder i kraft, siger bolig- og indenrigsminister Kaare Dybvad Bek (S).

Partierne er enige om at afsætte 10 milliarder kroner til bygge flere almene boliger for. Pengene kommer fra Nybyggerifonden, hvor beboere i almene boligafdelinger har indbetalt penge siden 1999.

Christiania skal bebygges - men kommer ikke til at bestemme

Aftalen betyder også, at Christiania på sigt skal huse almene boliger. Ifølge aftalen forpligter regeringen sig på, at der skal opføres "minimum 15.000 kvadratmeter" almene boliger på Christiania.

Boligerne på Christiania skal ifølge aftalen udlejes efter de gældende regler for almene boliger. Dermed vil det ikke være muligt for christianitterne at styre, hvem der flytter ind i boliger.

- Parterne lægger vægt på, at Christiania også skal være en blandet bydel.

- Parterne er derfor enige om, at regeringen forpligter sig til en tillægsaftale om den fremtidige udvikling på Christiania, med et mål om at en almen boligorganisation etablerer minimum 15.000 kvadrater almene boliger på området, hedder det i aftalen.

Dansk Folkepartis boligordfører, Alex Ahrendtsen, lægger ved præsentationen af aftalen vægt på, at der med aftalen opføres billige boliger i hele landet og ikke kun i hovedstaden.

- Vi gør også noget for de hjemløse. Alt i alt er det godt, det løser ikke alle problemer, men vi får billige boliger til danskerne, og det kan vi kun være tilfredse med, siger han.


SF's boligordfører, Halime Oguz, siger ved præsentation af ny boligaftale, at partiet er tilfreds med, at der bliver bedre muligheder for familier til at bosætte sig i for eksempel København.

- Vi sikrer, at vi får flere billige familieboliger, især i hovedstaden, hvor priserne skriger til himlen, siger hun.

Regeringens støtteparti De Radikale har valgt at stå uden for aftalen.

Enhedslisten i København jubler

Enhedslisten i København glæder sig over den nye aftale. Partiet gik blandt andet til valgkamp i kommunen på at ville kæmpe for en større andel almene boliger i byens lokalplaner.

- Det betyder helt konkret, at politikerne i København kan bruge grundkøbslåneordningen til at bygge de 75 % billige boliger på By & Havns områder som Enhedslisten har foreslået. Ligesom ordningen kan bruges til, at bygge langt mere end 25 % billige boliger på statens arealer på Godsbaneterrænet, hvis ikke regeringen vil stå i vejen for det, siger Line Barfod (EL), der snart træder ind som Københavns teknik- og miljøborgmester.

Hun forventer, at Københavns Borgerrepræsentation vil gøre hvad de kan, for at udnytte muligheden for flere almene boliger fuldt ud:

- Næsten alle partier i København er enige i, at vi har brug for flere billige boliger. Så jeg ser frem til at blive enig med et flertal på Rådhuset om at udnytte denne mulighed i videst muligt omfang, siger hun.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik