Ny stor undersøgelse afslører: Her de bedste og værste idrætskommuner

Der er stor forskel på, hvordan vilkårene for idrætsforeningerne er i Lorryland. Her får du et overblik over, hvordan det står til i din kommune.

Det handler om fællesskab, når sportsfolk i alle aldre trækker trøjen over hovedet for at stå sammen i kampen mod nabobyen, eller hvem man nu møder med sin lokale idrætsklub.

Idrætslivet i Danmark er baseret på foreninger, der består af en masse frivillige ildsjæle, som gør et kæmpe stykke arbejde. Og så er det op til kommunerne, der stiller faciliteterne til rådighed, at sikre klubberne de nødvendige rammer og vilkår.

Men der er stor forskel på, hvordan rammerne og vilkårene er for idrætsklubberne i TV 2 Lorrys sendeområde.

quote Vi kan se, at de kommuner, der klarer sig godt har et meget tæt samarbejde mellem foreningslivet og kommunalbestyrelsen

Hans Natorp, formand, Danmarks Idrætsforbund

Det viser en helt ny undersøgelse fra Danmarks Idræts Forbund (DIF). Her har man undersøgt kommunerne på baggrund af 21 parametre inden for de fire hovedområder; frivillighed, faciliteter, økonomi og idrætspolitik.

Roskilde har landets næstbedste idrætsvilkår

Undersøgelsen konkluderer, at Roskilde har de bedste rammer og vilkår med en samlet andenplads blandt alle landets kommuner. Omvendt har København de dårligste.

- Vi kan se, at de kommuner, der klarer sig godt, har et meget tæt samarbejde mellem foreningslivet og kommunalbestyrelsen. De har det lange lys på og laver langsigtede planer sammen, forklarer formanden for Danmarks Idrætsforbund, Hans Natorp til TV 2 Lorry og uddyber:

- Jo tættere samarbejdet er, jo bedre ser det også ud i den slags undersøgelser. For eksempel er der stor forskel på, om kommunerne har en facilitetsstrategi. Det kan være et langsigtet overblik over, hvordan investeringer skal ligge, så man får mest idræt for pengene.

Sådan har idrætslivet det i din kommune (Lorryland):

1. Roskilde


2. Vallensbæk


3. Stevns


4. Herlev


5. Gentofte


6. Brøndby


7. Tårnby


8. Høje Taastrup


9. Allerød


10. Ishøj


11. Furesø


12. Dragør


13. Hørsholm


14. Rødovre


15. Gribskov


16. Frederiksberg


17. Fredensborg


18. Glostrup


19. Hillerød


20. Solrød


21. Albertslund


22. Greve


23. Køge


24. Lyngby-Taarbæk


25. Helsingør


26. Frederikssund


27. Ballerup


28. Lejre


29. Gladsaxe


30. Rudersdal


31. Hvidovre 


32. Halsnæs


33. Egedal


34. København


Kilde: DIF

Tidligere mandag kunne vi på TV 2 Lorry fortælle, at der er et stort efterslæb på vedligeholdelsen af idrætsfaciliteter som eksempelvis haller, svømmehaller og kunstgræsbaner i hovedstaden, og nu konkluderes det så også, at Københavns Kommune er placeret som nummer 93 ud af 93 kommuner, når det kommer til vilkårene for de lokale idrætsforeninger.

København har været handlingslammet

København er faldet 14 pladser siden DIF sidst lavede undersøgelsen i 2017. Alligevel kommer resultatet ikke som en stor overraskelse i Københavns Kommune, lyder det fra Jonas Bjørn Nielsen (S), politisk ordfører for Socialdemokratiet i Københavns Borgerrepræsentation.

- Undersøgelsen viser det, vi godt ved. At vi er langt bagefter på idrætsfaciliteter. Det er et kæmpe problem. Jeg synes, vi har rykket meget de sidste fire år i samarbejde med DIF og DGI.

Et af de helt store problemer for Københavns Kommune, når det kommer til at opgradere og udvikle idrætsfaciliteterne, er anlægsloftet.

Anlægsloftet fastsætter, hvor mange penge kommunerne må bruge på bygge- og renoveringsopgaver, og er bestemt i en aftale mellem regeringen og Kommunernes Landsforening (KL).

Tilbage i maj gav regeringen mulighed for at København og Frederiksberg Kommuner kunne øge deres investeringer i idrætsfaciliteter i perioden 2022-2030. Og det er noget, der rykker, siger Jonas Bjørn Jensen.

- Nu har regeringen givet os mulighed for at bruge en milliard mere på idrætsfaciliteter i København, så vi skal rykke meget mere de kommende fire år.

Klar til valgkamp

Hos DIF anerkender man, at anlægsloftet er en af hovedstadens største udfordringer.

- Vi ved, at København er underlagt nogle særlige vilkår som storby. Derfor har vi også igangsat samarbejdet, ’Verdensby i bevægelse’, med kommunen, hvor vi netop adresserer de særlige udfordringer, som idrætten altid vil have i en storby. 

- Vi kan allerede nu se, at Københavns Kommune har fokus på udfordringerne og har gang i en række tiltag, som skal styrke idrætten i kommunen, siger DIF’s formand, Hans Natorp.

Undersøgelsen kommer op til kommunalvalget 16. november, og det er ikke helt tilfældigt, forklarer DIF’s formand, Hans Natorp.

- Velfungerende idrætsforeninger giver glade og sunde indbyggere i kommunerne. Jeg håber, at denne undersøgelse kan være med til at sætte idrætten endnu mere på dagsorden i valgkampen frem mod kommunalvalget den 16. november.

Hvis du er nysgerrig på undersøgelsen og tallene bag, så kan du gå på opdagelse via dette link.

_


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik