Nyt skadedyr spreder sig med lynets hast

Det lille insekt skægkræ er eksplosivt voksende i Danmark og kan ødelægge alt fra tøj til bøger og dagligvarer, og det er kommet for at blive.

Hos Helle Lindestrøm i Mørkhøj er alle skabe tømt, og indholdet stablet på borde rundt om i lejligheden. Hun har nemlig besøg af skadedyrsbekæmperen, der sprøjter gift ud og sætter fælder op mod skægkræ. 

Der er tale om skægkræ, som er i familie med den mere velkendte sølvfisk, men de er dog dobbelt så store og har længere haletråde og antenner - og kraftigere kæber.

I nogle år har de små insekter hærget hendes bolig – lige fra brusenichen til køkkenskufferne og sengen. Det har ført til mange søvnløse nætter.

- Jeg kunne ikke sove, for de kom frem om natten. Så jeg var simpelthen oppe og slå så mange ihjel som overhovedet muligt, så de ikke skulle formere sig og sprede sig endnu mere. Det har jeg måtte gøre tit, siger Helle Lindestrøm.  

En invasiv plageånd

Det er ikke kun i Mørkhøj, at der bliver kæmpet mod de små kryb. Ifølge Nicoline Egebjerg, der er konsulent hos Absolut Skadedyrsservice, er der sket en voldsom stigning i antallet af boliger, der er plaget af skægkræ i løbet af bare to år.

- I starten fik vi et par henvendelser om ugen fra folk, der havde nogle forstørrede sølvfisk, som viste sig at være skægkræ. I dag kan vi have op til 20 henvendelser på en uge fra folk, der har problemer med skægkræ, siger Nicoline Egebjerg. 

Nicoline Egebjerg fra Absolut Skadedyrsservice har oplevet en enorm stigning i antallet af henvendelser om bekæmpelse af skægkræ
Nicoline Egebjerg fra Absolut Skadedyrsservice har oplevet en enorm stigning i antallet af henvendelser om bekæmpelse af skægkræ
Foto: Amanda Feldballe Bernholm / TV 2 Lorry

Også boligrådgivere har set en voldsom stigning i antallet af henvendelser fra frustrerede borgere, som gerne vil have gode råd til, hvordan de kan slippe af med de ubudne gæster.

- Vi har oplevet en stor udvikling. Altså for et par år siden, fik vi slet ikke noget om skægkræ. Nu får vi en hel del spørgsmål. Særligt inden for det sidste års tid har vi oplevet, at antallet af henvendelser er steget, siger Tine R. Sode, der er fagekspert hos Videncentret Bolius. 

quote De fleste får skægkræ ind i boligen ved faktisk selv at tage dem med, for eksempel med posten, pakker, dagligvarer, måltidskasser og byggematerialer.

Nicoline Egebjerg, konsulent hos Absolut Skadedyrsservice

Udover at kunne sprede sig fra rum til rum i den enkelte bolig, kan de små insekter også sprede sig fra lejlighed til lejlighed. Det skyldes, at skægkræ, modsat sølvfisk, kan kravle op ad vægge og andre lodrette flader så som faldstammer og ventilationsskakte. 

Derfor er det særligt beboere i etageejendomme, der kan kæmpe længe med de små skadedyr, Det skyldes, at skægkræ, modsat sølvfisk, kan kravle op ad vægge og andre lodrette flader så som faldstammer og ventilationsskakte.

- Man kan ikke klare det alene, når man bor i lejlighed. Der er man altså nødt til at gå sammen i fællesskab med ens naboer for at sætte ind mod de her skægkræ, siger Nicoline Egebjerg. 

Varsel fra Norge

Skægkræ blev opdaget første gang i Danmark i 2017, men i nabolandet Norge, har de kæmpet med de små skadedyr i mange år.

- Vi begyndte at høre om skægkræ fra kollegaer i Norge, som har haft problemer med dem helt tilbage til 2013. Så da vi i starten af 2019 begyndte at få henvendelser om dem, vidste vi godt, hvad det betød, siger Nicoline Egebjerg.

Hos Absolut Skadedyrsservice kan de godt forstå, at mange danskere kæmper med skægkræ i boligen. De små kryb formerer sig enormt hurtigt og kan finde vej ind i hjemmet på en lang række forskellige måder.

- De fleste får skægkræ ind i boligen ved faktisk selv at tage dem med, for eksempel med posten, pakker, dagligvarer, måltidskasser og byggematerialer. De kan også komme fra naboen, siger Nicoline Egebjerg.   

Skægkræ er i familie med den mere velkendte sølvfisk, men de er dobbelt så store og har længere haletråde og antenner.
Skægkræ er i familie med den mere velkendte sølvfisk, men de er dobbelt så store og har længere haletråde og antenner.
Foto: Absolut Skadedyrsservice A/S

Skægkræene er kommet for at blive

Ifølge skadedyrsfirmaet må danskerne nok affinde sig med at have de små kryb i boligen. De kommer nemlig ikke til at forsvinde lige foreløbigt. Ligesom sølvfisk og edderkopper vil skægkræene til tider kunne dukke op i hjemmet, hvilket man skal acceptere. Det er dog vigtigt, at der ikke bliver for mange af dem.

- Ser man tre skægkræ på en måned, skal man ikke blive nervøs. Men slår man tre skægkræ ihjel om dagen, så skal man kontakte et skadedyrsfirma, så man kan få behandlet, siger Nicoline Egebjerg.

Opdager man skægkræ i sin bolig, er der ikke nødvendigvis grund til panik. For selvom de små skadedyr er alt andet end hyggelige at have boende, så udgør de ikke en fare.

- Der er ikke grund til bekymring. Det er jo ikke et farligt dyr, og det ødelægger ikke huset. Det kan spise noget papir, og det kan gå i tøj, siger Tine R. Sode.

Hos Videncentret Bolius har Tine R. Sode kunne se en klar udvikling i, hvor mange der stiller spørgsmål til skægkræ.
Hos Videncentret Bolius har Tine R. Sode kunne se en klar udvikling i, hvor mange der stiller spørgsmål til skægkræ.
Foto: Amanda Feldballe Bernholm / TV 2 Lorry

Har du de små insekter i hjemmet, anbefaler skadedyrsfirmaet hyppig støvsugning, generel rengøring og grundig gennemgang af ting i boligen, for at holde skægkræene nede.  

Hvad er skægkræ?

 • Skægkræ er et insekt, der blev opdaget første gang i Danmark i 2017.
 • De er i familie med den mere velkendte sølvfisk.
 • Skægkræ er dog dobbelt så store, har længere haletråde, antenner og kraftigere kæber.
 • Kæberne gør, at de kan spise alt fra papir til tekstiler og madvarer som mel og gryn.
 • Insekterne kommer typisk ind i boligen med f.eks. posten, i pakker, i dagligvarer eller med byggematerialer.
 • Skægkræ er mest aktive i mørke og trives bedst i varmere temperaturer.
 • De formerer sig hurtigt og kan sprede sig til hele boligen.
 • Skægkræ kan modsat sølvfisk kravle op ad vægge og andre lodrette flader. Det gør, at de særligt kan sprede sig fra bolig til bolig i etagebyggerier.

Kilde: Videnskab.dk

_

_


Oversigt

Seneste nyt

  Overblik

  Overblik