Økonomer ramt af spirende optimisme - energipriser spænder ben for inflationen

Energipriserne er faldet markant, og det vil være med til at sænke den voldsomme inflation, forbrugerne har været plaget af.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Jeg er da mere optimistisk. Og jeg forventer at få penge retur.

Sådan lyder det fra Købmand Niels Erik Hansen, der driver Danmarks ældste købmandsforretning. 

TV 2 Lorry har tidligere besøgt forretningen i Snekkersten, hvor den 81-årige købmand fortalte om elpriserne, der er ved at knække hans butik. Men nu falder priserne - og efter at han lige har betalt endnu en stor elregning, forventer han at få penge retur.

Og den optimisme, han tillader sig, er han ikke ene om at have. I hvert fald mener to økonomer, at der er grund til forsigtig optimisme - både i forhold til energipriserne - men også i forhold til den galopperende inflation.

For efter at vi i lang tid har hørt om gaspriser, der eksploderer og elpriser, der er nærmest ude af kontrol, så er prisen på energi og opvarmning nemlig faldet markant.

Allerede for en måned siden kunne Dansk Industri konstatere, at naturgaspriserne er faldet. 

Organisationen kobler det med faldende efterspørgsel, men samtidig melder man over hele Europa om fyldte gaslagre. 

Samtidig er vind og vejr fordelagtige for elproduktionen og presser elpriserne nedad, og oliepriserne er også faldet. Flere har talt om niveauer, der minder om det niveau, priserne lå på sidste efterår - altså før krig og inflationskrise.

Presset lettes

I Danske Bank gør chefanalytiker Louise Aggerstrøm Hansen opmærksom på, at forbrugerne selvfølgelig først og fremmest - og med det samme, vil mærke de faldende energipriser.  Men det kan få afsmitning andre steder.

- Det er da med til at lette presset på en masse varer, hvor energipriserne er afgørende. Der er selvfølgelig alt muligt andet på spil, så energiprisen er ikke hovedparten af prisen på mælk, og det er langt fra alle priser, der kommer til at falde. Men det her gør, at priserne stopper med at stige, og nogle priser vil falde direkte, siger  Louise Aggerstrøm Hansen til TV 2 Lorry.

Samme melding kommer fra Helge Pedersen, der er cheføkonom i Nordea.

- Umiddelbart er det min forventning, at de faldende energipriser vil være med til at dæmpe inflationen. Men der er også andre forhold, der gør sig gældende såsom råvarepriser, transport og lønudvikling. Alligevel er energikomponenten væsentlig, og uden at jeg kan sætte tal på, så er det mit gæt, at det markante fald i energipriserne også vil slå igennem på forbrugerpriserne, siger han.

Konkurrence kan ende i prisfald

Helge Pedersen forventer dog ikke, at forbrugerne vil kunne se forskel, hvis de går i supermarkedet en af de nærmeste dage.

- Jeg tror, vi er ved at se en top i stigningen. men der er en generel tendens i, at det er lettere at få priser til at stige end til at falde. Men selv om priserne så holder sig i ro, så har vi om et år en inflation på 0. Vi ligger på et højt niveau, men jeg tror dog, at der så vil være en tendens til, at niveauet bliver konkurreret lavere, og det vil vi blandt andet se i fødevaresektoren, siger han.

Tilbage i Danske Bank beskriver Louise Aggerstrøm Hansen de faldende energipriser som en "god nyhed". 

- Jeg tør ikke sige, at nu er der fred og ingen fare, for vi har jo set ret exceptionelle ting. Men det er da som udgangspunkt en god nyhed for forbrugerne. Og presset vil dermed aftage. Typisk vil der ske det, at priserne stiger langsommere, mens lønningerne vokser hurtigere hen over en årrække, siger hun.

Tilbage hos Niels Erik Hansen i Snekkersten vokser hverken træer eller optimisme ind i himlen. For selv om elpriserne er faldet markant, så har han stadig udsigt til flere udgifter.

- Prisen på transport af el stiger jo stadig. Det synes jeg, at en ny regering skal gøre noget ved med det samme, siger han.

Niels Erik Hansen er glad over de faldende elpriser - men retter en skarp kritik mod, at prisen på transport af el gennem ledningsnettet, ikke falder.
Niels Erik Hansen er glad over de faldende elpriser - men retter en skarp kritik mod, at prisen på transport af el gennem ledningsnettet, ikke falder.
Foto: TV 2 LorryDu har læst en artikel fra TV 2 KosmopolSpørg Os - Afstemning

_Nyheder

20210421-165003-2-1920x1280we

Minister forsvarer ny ballade – helt fair med skattelettelse til boligmillionærer i hovedstaden

brønshøj

21-årig mand dør efter overfald i Brønshøj

20220331-192014-4-1920x1280we

Borgmester sygemelder sig efter overbelastning

Vis mere
oppefra

Se billederne: Kendispar sætter liebhaverbolig til salg for svimlende beløb

politi ved riget

Politi og sortklædte grupper talstærkt til stede ved Rigshospitalet

Vis mere