Økonomien hænger i laser hos mange før jul: Her er et bud på, hvornår krisen er ovre

Rekordmange har søgt om julehjælp i år, og det er for mange et tegn på, at krisen har konsekvenser for rigtig mange danskere. Men hvornår kan vi begynde at se frem mod lysere tider igen?

- Jeg har ikke nogen julegave til ham, så det her er hans julegave, lyder det fra Mette Boon Nielsen, der skal holde jul med sin søn i år.

Hun har for første gang nogensinde søgt om og fået tildelt julehjælp efter en svær tid som følge af energikrise og inflation. Mette Boon Nielsen er langt fra den eneste, som søger julehjælp i år. TV 2 Lorry har i flere dage afdækket, hvordan de forskellige organisationer har oplevet en stigning i antallet af ansøgninger.

quote Hver gang, der er en krise, så ødelægger du det bestående, når du kaster terningerne op igen

Rami Panduro ZouZou, historiker og forfatter

Men hvornår går vi en lysere tid i møde? Det spørgsmål har TV 2 Lorry givet til historiker og forfatter Rami Panduro ZouZou.

- Når man kigger på krisen nu, så synes jeg, at vi har tendens til at betragte den som alle mulige andre kriser. Så kigger vi lidt på nogle politikere, og hører hvad nogle økonomer siger. Jeg mener, at vi kigger ind i en mere strukturel krise, og jeg tror, at vi skal kigge længere tilbage i historien for at finde inspiration til, hvordan man kommer ud af den her krise.

Næsten 200 år tilbage i tiden

Konkret vil Rami Panduro ZouZou kigge på guldalderens Holland, som, ligesom vi er i dag, var ramt af økonomisk krise og krige på kontinentet. Her gjorde man plads til kreative tænkere og alternative løsninger.

- Der var faktisk nogen, der gik ind og sagde, at man gerne ville udvikle samfundet, selvom det kunne gøre én selv overflødig. Det havde man modet til, siger han.

quote De kan slet ikke overskue at holde jul. De har simpelthen ikke lyst

Pernille Østrem, Sognepræst, Stefanskirken

Det er ikke kun enlige mødre, der har udfordringer med at få råd til at holde jul. I folkekirken har de fået 37 procent flere ansøgere sammenlignet med tidligere år, viser en rundringning fra folkekirken.dk.

Og der er mange nye ansøgere i feltet. Blandt andet unge på SU, pensionister og flexjobbere.

Men selvom der er rigtig mange ansøgere - så er der også kirker, hvor man har fået færre ansøgninger end normalt. Og det er ikke fordi, der ikke er nogen, der har brug for julehjælp, fortæller Pernille Østrem, der er sognepræst i Stefanskirken.

- Der er simpelthen nogen, som tror, at de skal gå fra hus og hjem i januar, som har fået så store ekstraregninger og som ved, hvad mælken koster for tiden, så de kan slet ikke overskue at holde jul. De har simpelthen ikke lyst.

Artiklen fortsætter efter billedet

Sognepræst Pernille Østrem, Stefanskirken
Sognepræst Pernille Østrem, Stefanskirken
Foto: Katrine Angel / TV 2 Lorry

Reformation af samfundet tager ti år

Og så er der dem, der skammer sig over at række hånden ud efter hjælp.

- Man kommer nemt til at føle sig anderledes, og man har måske tendens til at trække sig endnu længere tilbage. Måske også for at beskytte sig selv mod at blive set på og føle sig udstillet, siger Pernille Østrem.

Sådan har Mette Boon Nielsen det heldigvis ikke, og hun kan nu se frem til at holde en god jul i en ellers håbløs situation.

- Jeg er virkelig glad for, at jeg har fået hjælp, og jeg ville selvfølgelig være meget ked af det, hvis jeg ikke havde fået julehjælp. Ja, jeg synes bare, jeg har været heldig.

Skal der kigges i krystalkuglen, så vurderer Rami Panduro ZouZou, at det ville tage op mod ti år at reformere samfundet.

- Hver gang, der er en krise, så ødelægger du det bestående, når du kaster terningerne op igen. Derfor er det vigtigt, at når vi lander igen, at vi ikke lander til det, der var, men til en ny virkelighed, lyder det fra Rami Panduro ZouZou.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik