Økonomiaftale får blandet modtagelse blandt Lorry-borgmestre

Flere borgmestre i TV 2 Lorrys sendeområde havde håbet på en endnu større håndsrækning i den økonomiaftale, som regeringen og KL landede fredag.

Regeringen præsenterede fredag det, der kunne ligne en tidlig julegave til kommunerne inden efterårets budgetforhandlinger. 2,2 milliarder kroner ekstra til fordeling i den nye økonomiaftale med Kommunernes Landsforening (KL).

Men flere af borgmestrene i vores område havde håbet på mere.

- Jeg synes, at dagens aftale er et lillebitte skridt frem i forhold til, at der er flere penge end sidste år. Men i forhold til de udfordringer som især Københavns Kommune står over for på socialområdet, så er det ikke ret meget, siger den københavnske socialborgmester, Mia Nyegaard (RV).

Kommunernes Landsforening og Regeringen er blevet enige om at tilføre 2,2 mia. kr til kommunerne. Det betyder at hver enkelt kommune får godt 22 millioner kroner hver, men det beløb er ikke alle tilfredse med.

Hun havde sat forventningerne op efter et økonomisk rygstød, der kunne afbøde nogle af de varslede besparelser på handicapområdet, som TV 2 Lorry har omtalt hen over sommeren.

Men det rækker de omkring ti procent af den samlede pulje, der tilfalder København, næppe til, mener hun.

- Når jeg er skuffet, så er det blandt andet, fordi regeringen er gået til valg på at ville kernevelfæren og ville socialområdet. Og det synes jeg ikke, jeg har set nok i denne her aftale, forklarer Mia Nyegaard.

Første gang i ti år uden opbakning

I Høje Taastrup Kommune er borgmester Michael Ziegler også skuffet. For første gang i ti år som bestyrelsesmedlem i Kommunernes Landsforening, har han valgt ikke at stemme for en økonomiaftale.

Her er det ligeledes især handicapområdet, der gør det svært at få økonomien til at hænge sammen.

- Over en periode på ti år er mine udgifter til det specialiserede område vokset med i snit 25 millioner om året. Det er 250 millioner over de ti år, som jeg tidligere brugte på skoler, daginstitutioner og ældrepleje, som jo i dag ikke kan bruges på det.

- Jeg er bare nødt til at sige, at jeg kan ikke tage ti år mere på den måde, hvor der ryger 25 millioner kroner hvert år. Vi er nødt til at finde en anden måde at håndtere hele handicapområdet på, siger Michael Ziegler, Kons.

Men der er også opbakning at hente til regeringen fra egne rækker. Herlevs socialdemokratiske borgmester Thomas Gyldal Petersen, der også sidder i KL's bestyrelse, er glad for resultatet.

- Jeg synes, at vores forhandlere har gjort et fantastisk stort stykke arbejde og har landet en aftale, der er bedre, end vi kunne have frygtet, og faktisk også bedre end vi turde håbe på.

- Det så ud til, at regeringen ville begrænse vores økonomi. Men nu har vi faktisk fået en mulighed for at køre ligeud, og det vil sige vi kan fastholde vores serviceniveau og begynde at udvikle vores velfærd efter nogle svære år, lyder fra Thomas Gyldal Petersen.

Der venter stadig en anden halvleg

Ifølge Michael Ziegler kan regeringen dog ikke leve op til sine egne løfter i valgkampen om et velfærdsløft. Resultatet på 2,2 milliarder står ikke mål med behovet for 3,5 milliarder alene for at holde status quo for velfærden, lyder det fra Høje Taastrup-borgmesteren.

- Der er igennem foråret og valgkampen skabt nogle betydelige forventninger hos borgerne om øget service. Men den økonomiaftale der er indgået, giver os ikke engang mulighed for at levere uændret service til vores borgere, så der er en disharmoni der.

- Det er jo noget, vi vil blive mødt med, når vi skal lave vores budget. Så vil vi blive mødt af borgere, der har en forventning om, at kommunerne har rammerne til at øge vores service. Men det er der ikke. Vi kan ikke engang fastholde det serviceniveau, vi har, siger Michael Ziegler, mens Thomas Gyldal Petersen svarer:

- Alle vil gerne have flere penge. Vi ville også gerne have haft flere penge. Men vi har fået en aftale, hvor vi får mulighed for at udvikle på den lokale velfærd. Nu skal der falde en finanslovsaftale på plads, og den skal give det næste løft. Så første halvleg er overstået – lad os se, hvad de finder ud af på Christiansborg i finansloven. Jeg er egentlig meget fortrøstningsfuld, fortæller Herlev-borgmesteren.

På Københavns Rådhus må socialborgmester Mia Nyegaard nu forsøge at overbevise kommunens øvrige borgmestre om, at lige netop social- og handicapområdet skal tilses med størstedelen af de nytilførte midler.

- Jeg har tænkt mig at bide mig fast ved det budgetbord og sige, at så meget som muligt skal på socialområdet, og jeg håber, at alle andre partier også bakker op, siger Mie Nyegaard.

Budgetforhandlingerne i Københavns Kommune starter om nøjagtig tre uger.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik