Oplev naturen: "Musen er et dejligt dyr"

For mange er en kriblende mus nok det værste mareridt, men ifølge TV 2 Lorrys naturvejleder kan den være interessant at nærstudere.

I efteråret er der god mulighed for at opleve nogle af de dyr, der bor langt ude i skoven helt tæt på vores egne hjem.

Flere af dyrene har nemlig svært ved at finde føde, når vi kommer længere hen på efteråret og vinteren, og derfor søger de tættere på husene.

I denne uge har Oplev Naturen derfor kigget nærmere på musen. 

- Den er et virkelig dejligt dyr, vi har her i Danmark, og den har rigtig travl i øjeblikket med at samle forråd, hvilket blandt andet er nødder og bær, siger Lærke Haupt, naturvejleder på Tårnby Naturskole.

Musen er et nataktivt dyr, så de er vågne om natten og sover om dagen. Det betyder, at den ikke har et særlig godt syn. Til gengæld har den store øre og med dem, kan musen lytte sig til, hvor fjenderne er i skoven om natten, når den er ude.

Muselege

Musen er et nataktivt dyr. Det betyder, at den er vågen om natten og sover om dagen. Når musen skal finde mad, må den bruge sine sanser. Musen har ikke et særlig godt syn, og derfor er nogle af dens andre sanser også ekstra gode.


Her er et par lege, I kan lege, for at se, om I måske har nogle gode musesanser.


Musesyn:

Musens øjne sidder uden på side af hoved, det gør de, for at musen kan se længere bagud, og dermed hurtigere opdage fare. Desværre har musen ikke noget krydsfelt foran, hvor øjnene krydser hinanden, og musen har derfor svært ved at se skarpt.


Det kan være rigtig svært at orientere sig, hvis man ikke har noget krydsfelt. Prøv at tage to toiletruller foran øjnene, og se om I kan finde rundet i skoven. Pas på, I ikke går ind i nogle træer. Man kan ikke se, hvad der er lige foran en.


Musehørelse

Når musen er på jagt efter mad om natten, er der faktisk også rigtig mange andre dyr, der er ude for at finde mad. Og nogle af de dyr er på jagt efter mus. Det er for eksempel ræven og uglen. Men musen har en rigtig god hørelse, og dermed har den mulighed for at høre, hvis der nærmer sig et rovdyr på jagt efter mus.


I kan også teste jeres hørelse med en lille leg. En er mus og ligger sig ned på hug. De andre er ræve, og skal nu på skift forsøge at liste sig helt hen til muse uden at blive hørt. Hvis musen høre nogle komme, peger den i retningen og siger ”piv”. Så må ræven liste tilbage, og en anden må prøve.


Der kan være stor forskel på hvilket underlag, man leger på. Det kan for eksempel være rigtig svært at liste sig ind på musen, i en skovbund fuldt med gamle visne blade.


Muselugt

Musen bruger også sin lugte sans til at finde vej i skoven.


Prøv at se og I kan genkende nogle af skovens dufte. Med bind for øjnene eller lukkede øje, kan I forsøge at gætte, hvad de andre har fundet i skoven. Er det dugten af gran, mos eller måske jord?


Musesmag

Mus er ikke kræsne og spiser, hvad de kan finde af nødder, frø, bær, rødder m.m. Der findes dog ingen ostetræer eller –buske, og derfor er ost ikke musens primær føde. Nogle mus søger dog tættere på os mennesker, særligt når det bliver vinter og svære at finde mad. Mus spiser, hvad de finder, og det kunne være brød, pølse og ost. Som sagt er mus ikke kræsne.


Er I kræsne, og kan I smage jer til rigtig musemad. Leg kimsleg, og find ud af det. Med lukkede øjne, skal I gætte forskellige madvare. Tænk på, hvad musen spiser.


Musebalance

Når musen skal op i træer og buske for at få fat i maden, må den have en rigtig god balance. Musen bruger sine klør til at holde godt fat og sin hale til at holde balancen.


Prøv at balancere på grene eller væltede træer i skoven. Er I gode til at holde balancen? Og kan I balancere uden at tage jeres arme ud til siden (det er ligesom, at musen bruger hale).


Det tæller blandt andet ræven eller uglen, som typisk er på jagt efter små mus.

- Når den er ude at finde mad, så bruger den sine knurhår til at finde vej. Den kan ikke bruge sin hænder, som vi mennesker gør. Når den så skal have fat i for eksempel en nød, der sidder oppe i en busk, så bruger den sine klør til at klatre op og halen til at holde balancen

Musen har hverken et særlig godt eller husker specielt godt.
Musen har hverken et særlig godt eller husker specielt godt.
Foto: TV 2 Lorry/Morten Raarup

Musens forråd kan blive til lille "skov"

Nogle gange så sker der det, at musen ikke kan finde sit forråd, for den husker ikke særlig godt.

Derfor kan man i naturen finde det, der hedder en musebøg.

- Det er en mus, som har gemt et forråd af bog, som den har glemt, hvor er, og derfor skyder de alle sammen på en gang. Derfor står der en helt masse bøgetræer meget tæt på hinanden, siger Lærke Haupt

Et bud på en musefælde, som ikke slå musen ihjel.
Et bud på en musefælde, som ikke slå musen ihjel.
Foto: TV 2 Lorry/Morten Raarup

Særligt når det bliver koldt, og musene har svært ved at finde mad, rykker de som nævnt tættere på os mennesker og ikke mindst den trykhed, varme og mulig mad, som vores huse giver.

Ved at sætte fælder, der fanger musene levende, kan man få mulighed for at se lidt nærmere på de små dyr. 

- Det kan være en ret hyggelig aktivitet, at se nærmere på de mus, der lever tæt på vores hus, siger Lærke Haupt.

Sådan fanger du musen levende:

• Anskaf en fælde, hvor musen ikke slås ihjel.


• Læg lidt lækkert musemad i fælden, for eksempel nødder, pølse eller frugt. Det er godt, hvis man sørger for, at der blandt andet ligger noget vandholdigt frugt i fælden, så har musen altid vand til rådighed.


• Stil fælden langs et skur eller hækken og gerne i lidt højt græs. Mus løber så vidt muligt langs hæk, hegn og vægge, dermed er de bedre beskyttet, for evt. rovdyr. Det er vigtigt, at musen ikke bliver våd i fælden. Så sæt den under halvtag eller læg et låg på fælden, hvis den ikke allerede er lukket.


• Husk alt at se til jeres fælde mindst en gang om dagen.


• Kig på de mus I har fanget, undersøg deres træk. Der findes faktisk flere forskellige musearter i Danmark, og de er ret forskellige i udseende, hvis man kigger efter. De mus I fanger i den vilde natur, er dog ikke håndtamme, og man kan derfor ikke samle på dem.


• Og til sidst sætter i musene ud igen. Hvis man ikke er så interesseret i at have mus i nærheden af sit hjem, kan man godt sætte musen fri et andet sted, men det skal være ret langt væk, hvis den ikke bare skal komme tilbage.  


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik