Politiet med kraftig opfordring til forældre efter bombetrussel på Aula

Politiet opfordrer nu forældre til at tale med deres børn om it-sikkerhed og få skiftet brugernavn og password til det nye skoleintra Aula.

Efter flere tilfælde af ulovlig indtrængen på den nye skoleplatform Aula, der fredag er kulmineret med en bombetrussel rettet mod Skolen ved Sundet på Amager, kommer Rigspolitiet nu med en kraftig opfordring.

Rigspolitiet skriver fredag eftermiddag i en pressemeddelelse, at de ser på sagerne med stor alvor, og har valgt at koordinere et samarbejde med Rigspolitiets Nationale Cyber Crime Center (NC3) for at finde de skyldige.

Samtidig bør forældre tale med deres børn om it-sikkerhed samt få skiftet brugernavn og password, lyder det fra politiet.

quote Rigtig mange har stadig det password, som de fik udleveret, da de kom på AULA, men det er en god ide at ændre det til noget nyt og mere sikkert

Claus Birkelyng, politiinspektør og leder af NC3

Skolen ved Sundet er det tredje tilfælde, hvor en eller flere personer har hacket en elevs konto og sendt bombetrusler rettet direkte mod en skole.

Claus Birkelyng, politiinspektør og leder af NC3, oplyser, at der i sagerne er tale om at andre har fået adgang til børn eller unges brugernavn og password og derefter har logget sig ind og misbrugt det til at sende trusler. 

"Hoveddøren" er ikke brudt op

- Der er populært sagt ikke tale om, at hoveddøren er brudt op, men at man har fundet nøglen og låst sig ind. Det kan man heldigvis sikre sig mod med meget enkle midler. Derfor er det vigtigt, at man som forældre tager en snak med sit barn om it-sikkerhed – også selvom man har mindre børn i for eksempel 4. klasse, siger Claus Birkelyng, og anbefaler på det kraftigste til at man benytter chancen til at få skiftet sit password.

Fakta om AULA

 • AULA erstattede i oktober 2019 det gamle og udskældte Forælde og elevintra.
 • Den nye platform er udviklet i fællesskab med kommunernes it-fællesskab Kombit, med særligt fokus på brugervenlighed og datasikkerhed.
 • Brugere kan både tilgå AULA via aula.dk og via mobil eller tablet.
 • Den helt store forskel på Forældreintra og AULA er at al kommunikation om ens barn er samlet ét sted.
 • Systemets brugerflade er inspireret af blandt andet Facebook.
 • Med mere end to millioner brugere, når AULA anvendes i både skole og dagtilbud i hele lanbdet, vil det være en af de største it-løsninger i Danmark målt på antallet af brugere.

Kilder: Aula.dk, kommunernes it-fællesskab Kombit

- Rigtig mange har stadig det password, som de fik udleveret, da de kom på det nye skoleintra, men det er en god idé at ændre det til noget nyt og mere sikkert, siger han.

Ingen adgang til følsomme oplysninger

Rigspolitiet understreger desuden, at gerningsmændene ikke har skaffet sig adgang til følsomme oplysninger. Adgang til følsomme data kræver nemlig her et yderligere sikkerhedsniveau i form af NemID, og sagerne har udelukkende ramt børn og unge som logger ind via UNI.Login.

- Det de har kunnet se, er helt ufarlige informationer med fællesbeskeder fra skolen. Adgang til for eksempel private beskeder fra lærerne om de enkelte elever kræver NemID at få adgang til, ligesom de mere følsomme oplysninger gør, fortæller Claus Birkelyng.

Aula-systemet har kostet op imod 400 millioner kroner og er udviklet af Netcompany, der også står for driften via underleverandøren Amazon Web Services.
 

Politiets anbefaling mod hacking på AULA

 • Lav et stærkt kodeord. Politiet anbefaler at lave lange passwords, der består af både store og små bogstaver samt tegn.
 • Brug ikke det samme password alle steder.
 • Lad ikke kodeordet ligge og flyde.
 • Del aldrig dit brugernavn med andre- hverken på nettet eller i den virkelige verden.
 • Genbrug ikke tidligere kodeord eller kodeord som du bruger på andre hjemmesider.
 • Har du mistanke om at andre har fået adgang til dit eller dit barns brugernavn og password, så skift det.
 • Læs mere om, hvordan du sikrer dig og dit barn på nettet på www.sikreside.dk
 • Gode råd om password findes på www.sikkerdigital.dk

Kilde: Rigspolitiet

 


Oversigt

Seneste nyt

  Overblik

  Overblik

Oversigt

Seneste nyt

  Overblik

  Overblik