Politiker vil sætte loft over Radius' prisstigninger – men det er deres eget bord, siger minister

Dansk Folkepartis energiordfører, Rene Christensen, vil bremse Radius' prisstigninger på transport af strøm. Men ifølge klimaminister Dan Jørgensen (S) er det ikke et politisk spørgsmål lige nu.

Elselskabet Radius' prisstigninger på transport af strøm fra årsskiftet er blevet en politisk varm kartoffel. 

Nyheden om de højere priser har fået Dansk Folkepartis energiordfører, Rene Christensen, op af stolen. Han vil sætte et loft over Radius' priser. 

- Det nytter ikke noget, siger han.

Radius har i denne uge meldt ud for sine en million kunder i hovedstadsområdet, Nordsjælland og Midtsjælland, at prisen på transport af strøm stiger med omkring 100 kroner om måneden fra 1. januar 2023, og at prisen stiger yderligere cirka 15 kroner om måneden fra 1. februar. 

Det bliver særligt i aftentimerne mellem klokken 17 og 21, at prisen på transport af strøm bliver dyr. Her bliver den nemlig fordoblet. 

- Vi bliver nødt til politisk at påtage os det ansvar at sige til elselskaberne, at det går ikke, siger Rene Christensen (DF) til TV 2 Lorry:

- De her prisstigninger er meget voldsomme. Når noget stiger til det dobbelte, kan det mærkes. Og man skal passe på, at det ikke ender med også at blive en social krise, for der står altså nogle borgere derude, som simpelthen ikke kan betale deres elregning, deres husleje eller deres varmeregning. 

Rene Christensen kan heller ikke se, hvorfor det skulle være nødvendigt at hæve prisen særligt i aftentimerne, da mange danskere i forvejen er flittige til at tjekke elpriserne og vaske på de tidspunkter, hvor strømmen er billigst. 

- Det er der slet ikke behov for. Så det nytter altså ikke noget, at elselskabet går med livrem og seler ved at hæve priserne så voldsomt, siger han. 

Politisk indblanding

Rene Christensen mener, at man fra politisk side må bremse udviklingen. Særligt, fordi det for ham ikke står klart, om de høje priser på transport af strøm overhovedet er nødvendige. 

- Jeg stiller lidt spørgsmålstegn ved, om elprisen virkelig kan begrundes med, at man nu hæver distributionsprisen med op mod 100 procent, siger Rene Christensen. 

Det er en diskussion, som regeringen dog ikke har planer om at gå ind i.

Klimaminister Dan Jørgensen (S) fortæller i et skriftligt svar til TV 2 Lorry, at det er netvirksomhederne, der fastsætter prisen på nettariffer efter faste principper, der overses af Forsyningstilsynet. 

Han anerkender, at prisstigningerne giver problemer for mange danskere, og fortæller, at det netop er derfor, at regeringen har udrullet den såkaldte vinterpakke. 

Bør man i stedet fastsætte et loft over Radius' tariffer, og så kan staten dække deres ekstra udgifter?

- Nettarifferne fastsættes af netselskaberne og skal dække deres udgifter. Mange er lige nu hårdt ramt på pengepungen af prisstigninger på energi og har svært ved at betale deres regninger. Regeringen vil gerne hjælpe. Vi har sammen med et bredt flertal i Folketinget lavet en aftale, der banker elafgifterne i bund, giver mulighed for at indefryse en del af elregningen og sikrer, at forbrugernes udgifter til nettab reduceres, skriver klimaministeren i en mail. 

Milliardregning

Radius oplyste til TV 2 Lorry tidligere på ugen, at deres prisstigninger skyldes, at det er blevet dyrere for Radius at lappe det hul i elnettet, der altid opstår, når man transporterer strøm. 

Der går cirka fire procent at strømmen tabt - på samme måde, som din mobiloplader taber noget strøm på vejen op til din telefon, når den bliver for varm. 

De fire procent strøm, som går tabt, skal Radius købe på elmarkedet, og her er priserne steget gevaldigt. Det plejer at koste dem 170 millioner kroner at indkøbe den tabte strøm, mens det i dag koster dem 1,7 milliarder kroner. 

Radius hæver priserne i aftentimerne, fordi det er i det tidsrum, at elnettet er mest belastet, forklarer de, og det derfor også er her, det er dyrest for dem at levere strøm. Samtidig håber Radius, at de differentierede priser vil få folk til at tænke sig om en ekstra gang, før de tænder vaskemaskinen i det tidsrum. 

- Vi er helt med på, at man ikke kan flytte, hvornår man laver mad, det er mere det forbrug, der godt kan flyttes til et andet tidspunkt, eksempelvis om natten, sagde Cäthe Bay-Smidt til TV 2 Lorry. 

Spørg Os - Afstemning

_