Her er de røde flag: Regnskyl i nat sender 37 millioner liter kloakvand ud i Øresund

Hofor har grundet de store regnmængder i nat været nødsaget til at udlede kloakvand i hovedstadsområdets havne samt Øresund.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Nattens store regnskyl har sat kloakkerne i hovedstadsområdet på overarbejde. Det har resulteret i, at man hos forsyningsselskabet Hofor har været nødsaget til at udlede spildevand blandet med regnvand ud i havnene i København og i Øresund.

Hofor oplyser, at der mellem klokken to og seks i nat blev udledt 37 millioner liter vand fra kloakkerne, hvoraf ti procent var spildevand og 90 procent var regnvand.

Derfor er der registeret røde flag ved seks badeanstalter fra Havnevigen i København til Svanemøllebugten. De røde flag har ifølge badevand.dk betegnelsen ”dårlig badevandskvalitet”.

- Vi har været nødt til at aflaste hele systemet i nat i København, fordi den kraftige regn har fyldt systemet op. Det vil sige, at vi ikke kunne pumpe mere videre til rensningssystemet, så i stedet for at der kommer oversvømmede gader, så aflaster vi regnvand blandet med spildevand til havnene og havet, fortæller Christina Otzen, kommunikationsrådgiver i Hofor, til TV 2 Lorry.

Handler om intensiteten

Udledningen har dermed medført en forringelse af badevandet, men det er ikke Hofor, der tager beslutningen om, at der skal hejses røde flag ved badeanstalterne. Den beslutning ligger hos kommunerne.

- Der er en automatisk registrering af, hvornår der er overløb. Den forurening, der kommer fra overløb, beregner vi på, hvor meget kommer til at have indflydelse på badestederne samt hvornår, og det gør, at man lukker badestederne, forklarer enhedschef for vand i Københavns Kommune Jørgen Lund til TV 2 Lorry.

Grunden til overløbet skyldes den store regnmængde der faldt i nat, og da der er et fælles kloaksystem i København, hvor både spildevand og regnvand løber igennem, betyder det, at man ikke kan lave et kloaksystem, som kan klare alle regnhændelser.

- Det afgørende er ikke, hvor meget regn der falder, men hvor intenst det er. Hvis der kommer meget regn på kort tid, er det hårdt for kloakkerne, men hvis det er over længere tid, kan kloaksystemet godt klare det, siger Jørgen Lund.

Artiklen fortsætter under billedet

15 badeanstalter i TV 2 Lorrys sendeområde har hejst det røde flag.
15 badeanstalter i TV 2 Lorrys sendeområde har hejst det røde flag.
Foto: Rasmus Gerner

Rødt flag andre steder

Det er ikke kun i København, at badeanstalterne i TV 2 Lorrys sendeområde flager med rødt.

Fra Charlottenlund og hele vejen op til Espergærde er der på badevand.dk registeret ni røde flag. Administrerende direktør Jacob Brønnum fra Forsyning Helsingør, som blandt andet renser spildevand fra Espergærde, bekræfter overfor TV 2 Lorry, at der har været overløb på et af deres tre rensningsanlæg som følge af regnen.

Det har dog ikke været muligt at få årsagen til de resterende røde flag oplyst, da de respektive rensningsanlæg, som står for udledningen i disse kommuner, holder lukket.

I hovedstadsområdet regner enhedschef Jørgen Lund med, at badevandskvaliteten er forbedret lørdag, så borgere igen kan tage et dyb i havet.

Du har læst en artikel fra TV 2 KosmopolSpørg Os - Afstemning

_Nyheder

trafik kø

For 10 år siden kæmpede borgmestre mod betalingsringen – sådan forholder de sig til roadpricing i dag

Irma genstand Museum

Kan du undvære dit Irma-net?
Museum efterlyser Irma-genstande med en personlig historie

Skrald, strejke

Strejken er slut:
Nu vender skraldemændene tilbage på arbejde

Vis mere
20061028-153449-4-3543x2395ma

Derfor har vi stadig sommertid

Ali Najei

Ali var klar til at slå ihjel – men så mødte han en særlig kvinde

Vis mere