Rygere reagerer på prisstigning: Nu tager vi til Malmø og køber smøger

Der vil snart være mange penge at spare ved at købe ens cigaretter i Sverige. Derfor siger flere rygere nu, at øgede tobaksafgifter i Danmark vil få dem til at handle i Sverige.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Jeg vil helt klart tage til Sverige mange gange for at købe smøger, det er helt sikkert.

Sådan lyder det fra 50-årige Thomas Ottosen fra Valby som reaktion på. at afgifterne på cigaretter I Danmark i dag stiger med 14 kroner, så en pakke fremover vil være 13 kroner billigere i Sverige.

- Jeg ryger cirka en pakke om dagen, så det bliver hurtigt mange penge, jeg kan spare ved at købe dem derovre, siger Thomas Ottosen.

Elisabeth Mannicke fra København, der ryger omkring 15 cigaretter om dagen, vil også fremadrettet købe smøger hinsidan.   

- Det er en stor besparelse man kan få, så jeg tror da, at jeg vil køre derover med jævne mellemrum, efterhånden som jeg løber tør for cigaretter,.

- Malmø er jo en rigtig hyggelig by, og så kan man jo lave en tur ud af det. Og det man sparer på cigaretterne kan jo så rigeligt betale for et cafebesøg, med den eller dem man tager afsted med, siger Elisabeth Mannicke. 

Lignende meldinger er der mange af i kommentarfelterne til de historier om afgiftsstigninger, som TV 2 Lorry har lagt på Facebook i det forgangne døgn.

- Det er fuldstændig sikkert, at vi kommer til at være mange, der tager turen til Sverige for at købe cigaretter, siger Thomas Ottosen.

Dyrere cigaretter kan gå ud over sundheden

Tobaksafgifterne i Danmark stiger per 1. april med 14 kroner for en pakke cigaretter for at øge folkesundheden. Formålet er, at færre danskere skal ryge, og især er håbet, at færre børn og unge vil starte med at ryge.

quote Jeg kommer ikke til at leve sundere, af at cigaretpriserne stiger, tværtimod

Thomas Ottosen, ryger fra Valby

Men for de, der nu vil til at tage turen over Øresund for at købe deres cigaretter, kan afgiftsstigningen måske ligefrem have en sundhedsskadelig effekt.

- Det er da klart, at når man alligevel er i Sverige, så køber man da også lige lidt ekstra slik og chokolade, for det er jo også markant billigere derovre, siger Thomas Ottosen.

- Jeg kommer ikke til at leve sundere af, at cigaretpriserne stiger, tværtimod, tilføjer han.

Lovligt at tage 800 cigaretter med over grænsen

Mens prisen på en pakke cigaretter altså stiger til 55 kroner, så vil prisen fortsat ligge på 42 kroner i Sverige. Det er lovligt at tage 800 cigaretter med over grænsen den dansk-svenske grænse. Det svarer til 40 pakker, og køber man så mange, så vil man spare 520 kroner på cigaretindkøbet i forhold til hvis man købte dem i Danmark.

quote Det er jo nærmest lige rundt om hjørnet at køre over broen

Thomas Ottosen, ryger fra Valby

En del af besparelsen vil dog blive spist af enten bro- eller færgeafgift, men den udgift kan flere rygere eventuelt dele hvis de rejser sammen.

- Det er jo nærmest lige rundt om hjørnet at køre over broen, så det kommer jeg til at gøre mange gange. Altså med sådan nogle prisstigninger, så beder staten jo næsten selv om at gå glip af de afgiftskroner, siger Thomas Ottosen.

Færgerne over Øresund forventer lidt flere passagerer

De grænsehandlende har grundlæggende tre måder at komme til Sverige på. De kan køre selv over Øresundsbroen, tage toget samme vej eller vælge at krydse med færge mellem Helsingør og Helsingborg.

Men hos rederiet Forsea, der normalt sender en færge afsted fra Helsingør mod Helsingborg hvert 20. minut, tør man ikke juble over stigende passagertal endnu.

- Vi kan sagtens forestille os, at det vil give os flere passagerer, men jeg tror ikke, det vil være et kæmpehop i forhold til vores nuværende passagermængde, siger Forseas direktør, Jens Ole Hansen.

I dag transporterer Forsea årligt omkring syv millioner passagerer over Øresund.

- Hvis der for eksempel kommer 100 mere om dagen, så vil det jo være godt 30.000 ekstra om året, men det er jo ikke så meget set i forhold til vores trafik i dag. Men kommer der pludselig 1000 om dagen, der skal købe cigaretter i Sverige, så er det jo en helt anden historie, siger Jens Ole Hansen, der dog understreger, at han umiddelbart tror, at antallet nok vil være i den lave ende.

quote Vi kan sagtens forestille os, at det vil give os flere passagerer

Jens Ole Hansen, Direktør, Forsea

- Men det vil være ren spekulation, hvis jeg lige nu skulle forsøge at spå om, hvor mange ekstra passagerer det faktisk vil give, siger Jens Ole Nielsen.

Øresundsbroen oplyser til TV 2 Lorry, at de ikke forventer, at cigaretpriserne vil påvirke trafikken over broen synderligt. De fortæller samtidig, at de ikke vil bruge de lavere priser til at markedsføre ture over broen.

Prisen på en pakke cigaretter vil i de kommende dage og uger fortsat være omkring 41 kroner. Afgiftsforøgelsen er nemlig lagt på den lovpligtige banderole, der lukker selve cigaretpakken. Prisstigningerne når derfor først ud til rygerne, når butikkerne har solgt de pakker, de allerede nu har på lager.

 

Du har læst en artikel fra TV 2 KosmopolSpørg Os - Afstemning

_Nyheder

TV-version.00_00_56_03.Still002

Stine har stor succes med sin simple mad Vi skal fjerne presset ved at invitere middagsgæster

20181215-025439-L-1920x1281we (2)

42-årig død under anholdelse på Køge-egnen

Knivstik i Roskilde

Kvindelig motionsløber identificeret i sag om knivoverfald i Roskilde

Vis mere
internationale tilflyttere København hovedstadsområdet International Citizen Days velkomstarrangement

Sidste års rekorder overgås: Boom i internationale tilflyttere til hovedstadsområdet

kort overblikket ejendomsvurderinger parcelhus

Samlet på ét kort: Nu kan du få overblik over alle ejendomsvurderinger

Vis mere