S-borgmestre: Udligningsreform giver dårligere vilkår for børn, ældre og udsatte

Flere socialdemokratiske borgmestre i hovedstadsområdet frygter konsekvenserne af regerings forslag til en ny udligningsaftale. Nu forsøger de at råbe partifællerne på Christiansborg op.

Der kommer dårligere vilkår for socialt udsatte, ældre og skoleelever i flere af hovedstadsområdet kommuner. 

Sådan lyder den klare udmelding nu fra en række af de socialdemokratiske borgmestre i hovedstadsområdet.

De frygter, at de må skære i velfærden, fordi regeringens udligningsreform sender penge fra Københavnsområdet til provinsen.

- For at vi kan have en ordentlig velfærd i Roskilde, så mangler vi de penge, siger Tomas Breddam, der er socialdemokratisk borgmester i Roskilde Kommune, som står til at skulle af med 46 millioner kroner, hvis regeringens udspil bliver en realitet. 

quote Nogle gange udligner vi til kommuner, der har bedre mulighed for at opretholde et ordentligt serviceniveau, end vi har.

Kirsten Jensen, socialdemokratisk ​​borgmester i Hillerød

I Hillerød lyder regningen for regeringens udspil til en udligningsreform på 33 millioner kroner, og her har den socialdemokratiske borgmester Kirsten Jensen samme oplevelse som Roskildes borgmester. 

Hvad siger du, når du mødes med dine socialdemokratiske partifæller på Christiansborg?

- Jeg siger, at det rammer Hillerød for hårdt. Vi udligner i forvejen rigtig meget til andre kommuner i Danmark. Nogle gange udligner vi til kommuner, der har bedre mulighed for at opretholde et ordentligt serviceniveau, end vi har, siger Kirsten Jensen til TV 2 Lorry.

Det rammer Hillerød hårdt at skulle udligne så meget, siger borgmester Kirsten Jensen (S).
Det rammer Hillerød hårdt at skulle udligne så meget, siger borgmester Kirsten Jensen (S).

Regeringen: Et mål at flytte penge væk fra hovedstadsområdet 

Da social- og indenrigsminister, Astrid Krag (S), præsenterede regeringens aftale, lagde hun ikke skjul på, at det er et mål for regeringen at flytte penge væk fra hovedstadsområdet.

- Med vores udspil der rykker vi 1,4 milliarder koner fra især de velstillede kommuner i Nordsjælland og hovedstaden til landkommuner og til yderkommuner, sagde Astrid Krag blandt andet.

Men flere af de hovedstadskommuner, der skal afgive penge, mener ikke, at de er bedre stillet, end de kommuner der modtager udligningskroner. Det gælder blandt andet Tårnby Kommune.

quote Vi matcher de kommuner, der får penge. Vi troede egentlig, at vi skulle modtage penge.

Allan Andersen, socialdemokratisk borgmester i Tårnby. 

- Vi har en lavere levealder. Vi har et uddannelsesniveau, der er lavere. Vi har en sundhedstilstand, som er lavere. Derfor synes vi, at vi matcher de kommuner, der får penge. Vi troede egentlig, at vi skulle modtage penge, siger Tårnbys borgmester, Allan Andersen (S), til TV 2 Lorry.

Vi matcher de kommuner, der får penge, lyder det fra Allan Andersen (S), der er borgmester i Tårnby. 
Vi matcher de kommuner, der får penge, lyder det fra Allan Andersen (S), der er borgmester i Tårnby. 

Tilflytning kræver penge til nye skoler og daginstitutioner

Ligesom de øvrige socialdemokratiske borgmestre understreger Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), at han støtter ideen om solidaritet. Men København står til at skulle af med 700 millioner kroner, og overborgmesteren frygter, at udligningen er ved at gå for vidt.

quote Hvis vi mister mere end en halv milliard kroner, så får det selvfølgelig stor indflydelse på, hvordan vi kan tilrettelægge vores økonomi

Frank Jensen (S), overborgmester i København

- Vi har brug for at kunne bygge vuggestuer, børnehaver, skoler, infrastruktur, plejecentre og alt det, der skal til, for at vi kan hjælpe vores udsatte borgere. Så det er klart, at hvis vi mister mere end en halv milliard kroner, så får det selvfølgelig stor indflydelse på, hvordan vi kan tilrettelægge vores økonomi, siger Frank Jensen til TV 2 Lorry.

Ballerups socialdemokratiske borgmester, Jesper Würtzen, er enig:

- Jeg synes, vi skal passe på, at vi ikke får et Danmark, der er i ubalance. Altså på den måde, at der er en del af hovedstadsområdet, der får en forringet kommunal service, siger han til TV 2 Lorry.

Ballerups borgmester, Jesper Würtzen, mener, at man skal passe på, at man ikke får et Danmark, der er i ubalance på grund af forkert udligning.
Ballerups borgmester, Jesper Würtzen, mener, at man skal passe på, at man ikke får et Danmark, der er i ubalance på grund af forkert udligning.

Ifølge flere af de socialdemokratiske borgmestre bliver de bedt om at aflevere penge til udkantskommuner, der reelt er bedre stillet, end de er. Roskildeborgmester Tomas Breddam er en af dem, der rejser netop den kritik. 

Er det ikke bare fordi, I er en velstillet kommune. Er det ikke rimeligt nok, at I skal aflevere lidt?

-  Hvis jeg kunne se, at det her er rimeligt, sådan at alle kommuner, der modtager udligning, rent faktisk er fattige, så tror jeg faktisk ikke, at hverken jeg - eller borgerne i Roskilde - ville have et problem, siger Tomas Breddam.

Udligningsudspil skaber ny ulighed

De socialdemokratiske borgmestre mener, at regeringen tegner et forkert billede af hovedstadskommunernes økonomi og udnytter, at hovedstadsområdet er inde i en god periode med vækst, og at der derfor er mange private borgere med gode jobs og en fornuftig løn.

- Når vi sender så mange penge ud af hovedstadsområdet, så gør vi jo hovedstaden utilgængelig for almindelige indkomster, lyder det fra Roskildes borgmester, Tomas Breddam (S). 
- Når vi sender så mange penge ud af hovedstadsområdet, så gør vi jo hovedstaden utilgængelig for almindelige indkomster, lyder det fra Roskildes borgmester, Tomas Breddam (S). 

Men de kritiske borgmestre understreger over for TV 2 Lorry, at der er forskel på privat økonomi og kommunernes økonomi. Det er forkert at sende kommunernes penge mod vest, fordi nogle af borgerne er økonomisk godt stillet. Dermed risikerer man bare at forringe den kommunale velfærd, skulle sætte skatten op eller øge brugerbetalingen. Taberne bliver uanset hvad de svageste i hovedstadsområdet. Derfor øger forslaget til udligningsreformen ikke ligheden, lyder kritikken. Tværtimod bliver hovedstadsområdet endnu mere et sted for de rige.

- Når vi sender så mange penge ud af hovedstadsområdet, så gør vi jo hovedstaden utilgængelig for almindelige indkomster, siger Roskildes borgmester Tomas Breddam. 

- Vi risikerer, at vi får en ubalance imellem, hvad vores borgere oplever, at de har til rådighed - og det serviceniveau de får - og det man kan opleve andre steder i landet, siger Kirsten Jensen, borgmester i Hillerød.  

Stop med hele tiden at slå på hovedstaden, lyder budskabet fra Københavns overborgmester Frank Jensen.
Stop med hele tiden at slå på hovedstaden, lyder budskabet fra Københavns overborgmester Frank Jensen.

Stop hovedstadsbashingen

Fra flere af de socialdemokratiske borgmestre lyder det, at det er på tide, at deres kolleger på Christiansborg holder op med at lytte til dem, der ser det som et selvstændigt mål at flytte penge væk fra Københavnsområdet.

- Vi må altså væk fra det der hovedstadsbashing. At man hele tiden kan hente pengene i København, lyder det fra overborgmester Frank Jensen.

- Det er faktisk os, der bidrager mest til bruttonationalproduktet og bidrager til væksten i landet, siger Ballerups borgmester, Jesper Würtzen.

TV 2 Lorry har modtaget følgende skriftlige kommentar fra social- og indenrigsminister, Astrid Krag:

”Jeg forstår selvfølgelig godt, at de kommuner, der står til at bidrage mere med vores udspil, er utilfredse. Vi mener, at der skal være råd til en ordentlig velfærd i alle dele af Danmark. Derfor vil vi omfordele mere fra de mere velstillede kommuner til de mest trængte kommuner.

"For alle kommuner, uanset om man er velstillet eller ej, betyder det desuden noget, hvilken velfærdsøkonomi de har. Her har regeringen løftet den kommunale velfærd, og det vil vi også forpligte os til at gøre fremover,” siger Astrid Krag. 

Hvis der står minus foran, er det beløbet, kommunen skal aflevere mere årligt. Hvis der omvendt står plus foran beløbet, er det beløbet, kommunen yderligere modtager årligt.
Hvis der står minus foran, er det beløbet, kommunen skal aflevere mere årligt. Hvis der omvendt står plus foran beløbet, er det beløbet, kommunen yderligere modtager årligt.
Foto: TV 2 Lorry - grafik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik