Så meget koster det i strøm at stege juleanden

Det vil koste syv kroner i strøm at langtidsstege en and juleaften. Det er omkring to kroner mindre end sidste år.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Efter elpriserne har fået et ordentligt nøk opad, er det blevet hverdag for mange danskere at tjekke, hvad strømmen koster, inden der bliver tændt for elektriske apparater. 

Ofte er der penge at spare ved at flytte sit forbrug til bestemte tidspunkter af døgnet, men lige netop i morgen - juleaftensdag - er incitamentet måske ikke så stort. I mange hjem skal ovnen tændes på et bestemt tidspunkt, så anden eller flæskestegen kan blive klar til julemiddagen. 

Og her er der gode nyheder. Elprisen er juleaftensdag langt fra så høj, som vi ofte har set det i den seneste tid. Den svinger mellem 2,70 og 2,80 kroner, og det er inklusive afgifter, moms og tariffer. 

Det skriver Green Power Denmark i en pressemeddelelse. 

Faktisk er elprisen lavere end sidste år, hvor den var højere end nogensinde før på en juleaften.

- Elprisen har været relativt høj i løbet af december, men juleaftensdag bliver ikke skræmmende. Så der er ingen grund til at vogte på elmåleren juleaftensdag, lyder det fra Kristian Rune Poulsen, der er energianalytiker i Green Power Denmark.

Beskeden prisforskel

En almindelig ovn bruger omkring 2,5 kWh på at blive varmet op til 175 grader og køre i tre timer. Derfor vil det i morgen koste cirka syv kroner at langtidsstege en and. 

Da der er forskel på, hvor meget man betaler i tariffer forskellige steder i landet, kan der dog være små udsving i udgiften.

- Der vil være en del vind i Nordsøen og i det nordlige Tyskland. Samtidig vil forbruget være lavere end normalt - ikke mindst i Tyskland, hvor den energiforbrugende industri holder juleferie. Endelig er gasprisen faldet i de seneste dage, så det er blevet billigere at holde de tyske gasfyrede kraftværker i gang, fortæller Kristian Rune Poulsen.

quote Der er ingen grund til at vogte på elmåleren juleaftensdag.

Kristian Rune Poulsen, energianalytiker i Green Power Denmark

Juleaften er elforbruget som regel en smule lavere end andre dage, da virksomhederne holder lukket. Samtidig mødes vi juleaften og spiser sammen, så selvom der er gang i julekøkkenet, står mange hjem tomme juleaften og bruger derfor ikke meget strøm.

Juleaften er der en meget tydelig kogespids, som det kaldes i fagsprog, mellem klokken 16 og 18. Det betyder, at priserne er en smule højere i det tidsrum. I år er prisforskellen dog meget beskeden.

- Medmindre man går over til at spise kold and eller flæskesteg juleaften, er man nødt til at lave maden samtidig med, at alle andre gør det. Det fører så til en beskeden stigning på elregningen, som dog trækkes den modsatte vej af, at vi er mange som spiser sammen, afslutter Kristian Rune Poulsen.

Nyheder

20220321-163848-6-1920x1279we

Camilla kan alligevel få sin kræftmedicin:
"Nogen nåede at dø i mellemtiden"

hans toft

Konservativ stemmesluger og tidligere bykonge forlader politik efter sammenstød med partileder

60_percent

Smart teknologi skal være "varme hænder" for ældre: 'Der er rigtig meget godt ved det'

Vis mere
Skills Sissel

Farens død blev Sissels vej ind i faget:
Nu kan hun blive Danmarks bedste SOSU-assistent

20230201-141330-L-6000x4000ma

Tidligere overborgmesters kiste båret ud gennem allé af røde faner

Vis mere