Sådan undgår du røg i stuen, når du fyrer op i brændeovnen

Fyrer du forkert i din brændeovn, risikerer du at forurene indeluften med røgpartikler. Læs, hvordan du undgår røg og røglugt i dit hjem.

Denne artikel er lavet i samarbejde med Videnscenteret Bolius.

Fyr kun med tørt, rent træ og giv ilden masser af luft. Det har længe været de to læresætninger for brændeovnsejere, der vil genere miljøet og naboerne mindst muligt.

Men også indendørs kan forkert brug af en brændeovn give problemer, så du får en lige så høj sod-koncentration i stueluften som i luften udenfor. Derfor bør du altid fyre korrekt op i din brændeovn. Læs her hvordan.

Tænd op fra toppen og undgå røg

De højeste indendørs koncentrationer af sodpartikler måles, når der tændes forkert op i en kold ovn.

Derfor skal du tænde op i brændeovnen fra toppen, fordi du på den måde kan du reducere partikeludledningen med op til 80 procent.

Du reducerer udledningen af partikler på denne måde, fordi røggasserne fra brændestykkerne i bunden bliver antændt af den flamme, der er i toppen. Hvis du derimod tænder fra bunden, vil flammen blive afkølet af brændet oven over, og det giver en masse uforbrændte gasser og partikler, og dermed mere forurening.

Sådan tænder du op fra toppen:

  1. Åbn helt op for luftspjældet i askeskuffen og luftspjældet længere oppe.

  2. Læg 2 stykker brænde i bunden af brændeovnen med barksiden nedad. Der skal være et par centimeters mellemrum mellem brændestykkerne.

  3. Tag en håndfuld optændingspinde og læg dem i tre lag oven på brændestykkerne. En god optændingspind er ca. 2 x 2 cm. og ca. 15-20 cm. lang.

  4. Brug 2-3 optændingsposer, optændingsblokke eller avispapirskugler. Placer dem forskellige steder mellem 2. og 3. lag af optændingspindene.

  5. Tænd optændingsposer el.lign., og lad ovndøren stå lidt på klem, så ilden får godt med ilt.

  6. Når der er kommet god varme og store flammer i ovnrummet, kan du lukke ovndøren og gradvist skrue ned for ovnens spjældmekanismer.

Spørg Os - Afstemning

_