Klimaet er på dagsordenen, og det afspejler sig også i salget af elbiler, som er eksploderet i Region Hovedstaden og Region Sjælland.
Således viser nye tal fra de danske bilimportører, at af det rekordhøje salg af elbiler på 4757 i hele landet blev de 2020 elbiler solgt i Region Hovedstaden.
Det udgør en andel på cirka 25 procent af det samlede bilsalg i Region Hovedstaden. I Region Sjælland er andelen af solgte elbiler endda lidt højere – nemlig 31 procent af det samlede bilsalg.
For plug-in hybrid biler er tallene også rekordhøje. Af dem blev solgt der solgt 5509 styks i december måned over hele landet.
2222 af dem blev solgt i Region Hovedstaden, Det er en andel på 28 procent af det samlede salg, mens andelen af salget af plug-in hybridbilerne i Region Sjælland ligger på 29 procent.
Det er helt klart ikke et plus. Jeg satser på, det er midlertidigt på grund af corona og nogle spændinger i østblokken.
Ifølge Mads Rørvig, der er administrerende direktør hos De Danske Bilimportører, skyldes den høje interesse, at elbilerne er blevet mere tilgængelige.
- Det handler meget om pris. Det er med biler, som med al anden teknologisk udvikling, at man starter i det dyre segment. Det er de dyre biler, der produceres først. Men den udvikling, vi har nu, er, at det er de mere almindelige biler, der nu bliver produceret med elektrisk motor, forklarer han.
(Artiklen fortsætter under billedet)
Samtidig stiger elpriserne
Selvom eldrevne biler er blevet mere prisvenlige, ses det stik modsatte billede, hvad angår den el, bilerne er afhængige af. Her er priserne de seneste måneder steget betragteligt.
Ifølge beregninger fra Interesseorganisationen Dansk E-mobilitet er prisen for el siden 2020 frem til i dag steget med intet mindre end 250 procent.
Netop priserne har Jonas Honoré fra Frederiksberg skævet meget til, da han skulle erhverve sig en elbil.
- Det er helt klart ikke et plus. Jeg satser på, det er midlertidigt på grund af corona og nogle spændinger i østblokken, så jeg håber, at det kommer ned på et naturligt leje, siger han.
Alligevel var han ikke i tvivl om, hvorvidt han skulle investere i det grønne alternativ på firehjul, som han købte for en uge siden.
- I forhold til nærmiljø og det globale miljø, så er der ingen tvivl om, at en elbil er vejen frem, siger Jonas Honoré.
Energiselskaber holder øje
De stigende elpriser er også noget de holder nøje øje med hos energiselskabet E.On, der har el-ladestandere rundt omkring i København, hvor brugere kan lade op gennem et abonnement.
Her har det betydning for priserne, om situationen er midlertidig.
- Ind til videre har vi valgt og haft mulighed for ikke at lade vores priser overfor elbilisterne stige. Vi vil helst ikke lave for mange produktændringer, hvis det er en midlertidig situation, siger Vibeke Agerdal Kristiansen, der er pressechef hos E.ON.
Undersøg løsninger
El-bilsmarkedet er for mange en helt ny verden, og derfor skal man særligt nu med stigende el-priser sætte sig godt ind i, hvad den bedste løsning er, for ellers kan det gå hen og blive en bekostelig affære, lyder rådet fra FDM.
- Alt efter hvilken løsning, man vælger, risikerer man at betale alt mellem, jeg mener, det er to kroner og helt op til ni kroner per kilowattime, og hvis vi skal omregne det til kroner per liter, så taler vi om alt mellem 3 kroner per liter til 30 kroner per liter, siger Ilyas Dogru, som er Forbrugerøkonom hos FDM.
Selvom el-priserne er på himmelfart, så kan det, ifølge FDM, stadig betale sig at køre grønt.
- Trods stigende el-priser, så er elbilen faktisk stadig billigere ifølge vores beregninger. Det er jo sådan, at priserne på benzin og diesel også er steget markant de sidste år, forklarer han.
_