Ny togkøreplan trådt i kraft – det betyder den for dig

Søndag sker der flere ændringer på fjern- og regionaltog. Blandt andet bliver togrejsen længere på Kystbanen. Her kan du få et samlet overblik over ændringerne på Sjælland.

Opdateret klokken 08.40:
Artiklen blev oprindeligt udgivet den 13. november. Den er opdateret og genudgivet søndag.

Fra søndag bliver mange danskeres togrejse anderledes, end den har været hidtil.

Det skyldes, at en ny køreplan for fjern- og regionaltog træder i kraft i dag, søndag den 15. december.

Den nye køreplan ligner den tidligere, men der sker flere steder i landet visse ændringer.

En af de mest væsentlige ændringer fra den gamle plan til den nye er, at InterCity-tog til og fra Aalborg kører via Køge Nord i stedet for Høje Taastrup og Roskilde.

- Vi ændrer køreplanen en gang om året, og det gør vi blandt andet med afsæt i, at der er kommet en helt ny banestrækning mellem København, Køge Nord og Ringsted, og der begynder vi for alvor at høste gevinsterne. Det betyder blandt andet, at dem der rejser mellem de tre største byer i Danmark, altså København, Odense og Århus, de får en kortere rejsetid, fordi vi kan køre stærkere på den nye bane, siger Tony Bispeskov, informationschef i DSB, til TV 2 Lorry.

På Kystbanen vil togrejsen desuden blive nogle minutter længere med større ophold på Københavns Hovedbanegård for at modvirke, at forsinkelser spreder sig fra Sverige til Kystbanen.

Farvel til jernbanefærgen

Derudover vil rejsende til Hamborg fra Københavns Hovedbanegård fremover opleve, at det direkte tog nu kører over Storebæltsbroen og via Fyn og Jylland i stedet for den ellers efterhånden rituelle tur med tog ombord på færgen mellem Rødby og Puttgarden.

Der kommer også en ny køreplan for S-tog. Men her vil der ikke være nogle ændringer fra det, man kender i den nuværende køreplan.

Nedenfor kan du se, hvordan ændringerne kommer til at se til ud på Sjælland.

København H - Helsingør

På Kystbanen mellem København H og Helsingør fortsætter grundstrukturen fra 2019, og der sker kun få ændringer, som  - med DSB's egen formulering - samlet set gør køreplanen "mere robust".


Det indebærer, at der lægges tre minutters ekstra køre- og holdetid på rejser mellem Malmö C og Helsingør. Mellem København H og Helsingør er der lagt et minut på køretiden, mens togene skal holde nogle ekstra minutter på København H.


Ændringerne på Kystbanen skal modvirke, at forsinkelser spreder sig fra Sverige til Kystbanen.

 

Supplerende myldretidstog standser i Hellerup

 

Efter ønske fra Pendlerklubben Kystbanen standser de supplerende myldretidstog fremover i Hellerup.
 

Der kører mange tog mellem København H og Helsingør, og det er derfor ikke muligt for DSB at standse ved flere stationer uden at springe andre over. Det betyder, at de supplerende myldretidstog ikke længere vil standse i Snekkersten.

Her kan du se den nye køreplan for Kystbanen.
Her kan du se den nye køreplan for Kystbanen.
Foto: DSB - grafik

Roskilde og Høje Taastrup

Færre InterCity til Roskilde og Høje Taastrup og flere via Køge Nord
 

Fremover kører InterCity-tog til og fra Aalborg via Køge Nord i stedet for Roskilde og Høje Taastrup. InterCityLyn-tog til og fra Aalborg, Struer og Sønderborg kører uden stop mellem København H og Odense.
 

InterCity-tog til og fra Esbjerg vil derfor være de eneste tog mellem landsdelene, der standser i Roskilde, Høje Taastrup og Valby.


Ekstra morgenafgange fra Roskilde til København


I den nye køreplan starter DSB  to regionaltog op i Roskilde, som kører til København H lige før to store InterCity-tog, så der er bedre plads til lokale pendlere fra Roskilde.


De to nye afgange kører fra Roskilde kl. 7.03 og 8.03 og ankommer på København H kl. 7.26 og 8.26. Der er stop i Trekroner og Høje Taastrup undervejs.

Køge Nord

Fra Køge Nord med InterCity
 

InterCity-tog til og fra Aalborg standser nu hver time i Køge Nord, mens InterCityLyn-tog kører uden stop mellem København H og Odense.


Tog hver halve time mod Ringsted og København


I dagtimerne vil der være tog fra Køge Nord hver halve time i begge retninger, da regionaltogene til og fra Nykøbing F fortsat standser på stationen:

 • Mod Ringsted kører togene i minuttal 25 og 59
 • Mod København kører togene i minuttal 00 og 34

Ny Ellebjerg

Fra Ny Ellebjerg med InterCity


InterCity-tog til og fra Aalborg standser nu i Ny Ellebjerg hver time. Dermed bliver det en naturlig skiftestation for rejser mellem København og landsdelene, da der i forvejen kører flere S-togslinjer fra Ny Ellebjerg.
 

Tog hver halve time mod Ringsted og København


I dagtimerne vil der være tog fra Ny Ellebjerg hver halve time i begge retninger, da regionaltogene til og fra Nykøbing F fortsat standser på stationen.

Hedehusene

Færre tog i morgenmyldretiden
 

DSB fortsætter med at køre tog til og fra Hedehusene hver halve time, men de supplerende myldretidstog om morgenen standser i den nye køreplan ikke længere i Hedehusene.
 

Ændringen skyldes, at togene i den nye køreplan kører med tre minutters mellemrum.

Trekroner

Morgentog til RUC hele året
 

Toget fra København H kl. 7.34 til Roskilde kører nu alle hverdage og standser undervejs i Høje Taastrup (kl. 7.46) og Trekroner (kl. 7.53).

Holbæk

 • Efter stort ønske fra de lokale pendlere kører togene mellem København og Holbæk fremover hver halve time hele aftenen på alle hverdage.
   
 • For at kunne køre flere tog om aftenen fjernes et enkelt myldretidstog om morgenen fra Holbæk til København H i den nye køreplan.

Næstved

 • Efter ønske fra Pendlerklubben Næstved kører DSB to ekstra afgange fra København H til Næstved natten efter fredag og lørdag.
   
 • De to tog til Næstved kører fra København H kl. 1.43 og 3.43 natten efter fredag og lørdag og standser ved alle stationer undervejs.
   
 • Fra Næstved til København H kører togene hver lørdag og søndag kl. 3.09 og 5.09 og ankommer til København H kl. 4.17 og 6.17.

Slagelse, Sorø og Ringsted 

 • Regionaltog til og fra Slagelse kører fremover også om aftenen og hele weekenden. Det giver endnu flere afgange mellem Roskilde, Ringsted, Sorø og Slagelse hele ugen. I Ringsted er der forbindelse mellem regionaltog og InterCity-tog til og fra Aalborg.
   
 • Regionaltogene til og fra Slagelse standser fortsat ved alle stationer undervejs.

Spørg Os - Afstemning

_