Grønt lys: Havvindmøllepark ved Køge Bugt skal give strøm til 300.000 husstande

Energistyrelsen har givet grønt lys til opførslen af en ny havvindmøllepark ved Køge Bugt, der skal levere strøm til 300.000 husstande og stå klar i 2026.

I 2026 vil 300.000 husstande i hovedstadsregionen modtage grøn strøm fra 26 nye havvindmøller, der bliver placeret i Øresund ved Køge Bugt.

Sådan lyder det fra Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, HOFOR, der nu har fået en etableringstilladelse af Energistyrelsen til opførslen af de 220 meter høje vindmøllepark, der har fået navnet Aflandshage. 

Placeringen af de nye havvindmøller har tidligere fået kritik fra blandt andre Stevns borgmester Henning Urban Dam (S), der var utilfreds med placeringen otte kilometer ud for Stevns kystlinje, ligesom han mente, at København i processen havde tromlet henover kystkommunerne i området. 

- Oplevelsen er både fra den ene og den anden side af klinten, og det, at møllerne kommer til at ligge så tæt på Stevns, er et problem. Det, synes jeg, burde have en større betydning for, om projektet får lov at fortsætte, lød det blandt andet fra Henning Urban Dam til TV 2 Lorry, da projektet blev præsenteret i februar i år. 

Visualisering af udsigten til de nye havvindmøller set fra Stevns Fyr. Foto: HOFOR
Visualisering af udsigten til de nye havvindmøller set fra Stevns Fyr. Foto: HOFOR

Og selvom kritikken dengang gjorde indtryk på Københavns teknik- og miljøborgmester, Line Barfod (EL), så ville hun lade Energistyrelsen om at vurdere, de forskellige indvendinger i forhold til projektet. 

- Det er jo den afvejning, som Energistyrelsen skal foretage, når de skal se på, hvad de vil lytte på i forhold til høringssvarene. Der er nogle naturhensyn, og det er jo den udfordring, vi står med, når vi skal udbygge den vedvarende energi, forklarede Line Barfod, der samtidig understregede, at det var vigtigt for hende at gøre en indsats for klimaet. 

Placering af Aflandshage ved Køge Bugt. (Foto: Hofor)
Placering af Aflandshage ved Køge Bugt. (Foto: Hofor)

Og nu har Energistyrelsen så givet grønt lys til etableringen af Aflandshage efter en proces, der har involveret offentlige høringer og møder med både borgere og politikere i de kystnære kommuner, der vil få udsyn til vindmøllerne. 

Og det har blandt andet ført til, at der i forhold til de oprindelige planer vil blive opført færre vindmøller, ligesom de bliver placeret på et fundament på selve havbunden, der skal være med til skabe et stenrev, så havmiljøet kan få så gode betingelser som muligt.

Og den dialog vil fortsætte fremadrettet, lyder det fra HOFOR, der er både glade og stolte over, at projektet nu lader til at blive realiseret. 

- Der er et stort politisk og folkeligt pres for at skrue op for ambitionerne på klimaområdet, men det svære er ofte at få dem realiseret. Men det gør vi her, og jeg er enormt stolt af, der formentlig allerede kan leveres grøn strøm til borgerne i hovedstadsområdet fra slutningen af 2025, siger Jesper Pedersen, der er områdechef for vind og energihandel i HOFOR, til TV 2 Lorry. 

TV 2 Lorry har forgæves forsøgt at få en kommentar til Energistyrelsens godkendelse fra Stevns borgmester, Henning Urban Dam (S).

I klippet nedenfor kan du set et tidligere indslag om kritikken af Aflandshage

Kort nyt

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik