Tag kandidattesten her: Hvem er du mest - og mindst - enig med?
Nu kan du teste dig selv og tage TV 2 Lorrys store kandidattest til kommunal- og regionsrådsvalget den 16. november.
Tag kandidattesten til kommunalvalget her.
Tag kandidattesten til regionsrådsvalget her.
Hvem skal du stemme på til valget den 16. november?
Hvis du fortsat er i tvivl, kan du tage TV 2 Lorrys store kandidattest og blive klogere på, hvilken kandidat fra netop din kommune og din region, du er mest enig med.
Kandidattesten giver dog ikke svar på, hvem du skal stemme på. Men den kan hjælpe dig med at finde kandidater, hvis politiske holdninger matcher med dine. Betragt kandidattesten som god inspiration, når du skal træffe din beslutning.
Kandidattesten omfatter samtlige 34 kommuner samt de to regioner i TV 2 Lorrys sendeområde:
Albertslund, Allerød, Ballerup, Brøndby, Dragør, Egedal, Fredensborg, Frederiksberg, Frederikssund, Furesø, Gentofte, Gladsaxe, Glostrup, Greve, Gribskov, Halsnæs, Helsingør, Herlev, Hillerød, Hvidovre, Høje-Taastrup, Hørsholm, Ishøj, København, Køge, Lejre, Lyngby-Taarbæk, Roskilde, Rudersdal, Rødovre, Solrød, Stevns, Tårnby, Vallensbæk samt Region Hovedstaden og Region Sjælland.
Kandidattesten er lavet i samarbejde mellem, TV 2, TV 2 Regionerne, Jysk Fynske Medier, Sjællandske Medier, Det Nordjyske Mediehus, Megafon, Paqle og en række lokale medier.
Tag kandidattesten til kommunalvalget her.
Tag kandidattesten til regionsrådsvalget her.
Hvordan virker kandidattesten?
Vi beder dig svare på 25 politiske spørgsmål, som vi allerede har givet alle kandidaterne mulighed for at svare på. Ved at sammenligne dine svar med kandidaternes svar kan vi vise de kandidater, der ligger tættest på dine politiske holdninger. Du kan efter testen se kandidaternes uddybende forklaringer til hvert spørgsmål.
Hvordan bliver enigheden med kandidaterne beregnet?
Hvert spørgsmål, som du svarer på, bliver matchet med alle kandidaternes svar. De kandidater, der har svaret præcis det samme som dig på et spørgsmål, får tildelt fire point. Men hvis du har svaret “enig”, og kandidaten har svaret “helt enig”, så får kandidaten kun tre point. Jo længere fra dine svar, jo færre point får kandidaterne.
Pointene bliver omregnet til en procentskala, hvor man kun kan blive 100 procent enig med en kandidat, hvis man har svaret præcis det samme på alle spørgsmål og desuden har udvalgt to af de samme politiske temaer som valgets vigtigste.
Hvorfor er nogle af spørgsmålene formuleret, så forbedring af et område sker på bekostning af andre områder?
For at gøre svarene så interessante som muligt er en række af spørgsmålene formuleret som prioriteringsdilemmaer. Spørgsmålene er altså bygget op på en måde, så politikeren bliver nødt til at svare på, om han eller hun prioriterer et givent område højere end de øvrige områder. Megafon og de samarbejdende medier har valgt at gøre det for at sikre en skarp prioritering i svaret fra politikeren, så vi kan skabe det bedst mulige match mellem borger og kandidat. For politik handler blandt andet – uanset mængden af midler – om at vælge noget frem for andet. Vi spørger altså til, hvad politikernen prioriterer. Hvordan prioriteringen skal finansieres er ikke en del af spørgerammen, men politikerne kan selv uddybe det ved hvert spørgsmål.
_