Tank ikke ved motorvejen - og seks andre sparetips til din benzin- og dieselbil

Som følge af krisen i Ukraine stiger priserne på benzin og diesel støt. FDM giver dig her de syv bedste råd til at lette dit brændstofbudget.

Det er dyrt at tanke bilen op for tiden.

Priserne på benzin og diesel stiger og stiger, og det kan presse privatøkonomien for alle de mennesker, der af den ene eller anden årsag bruger deres bil til hverdag.

De stigende brændstofpriser sker som følge af generelt øgede priser på råolie. Dertil kommer krigen i Ukraine, der også har fået forbrugerpriserne på fossile brændsler til at accelerere yderligere.

Da Rusland invaderede Ukraine for 15 dage siden, var prisen på én liter benzin 13,5 kroner. 
Torsdag er prisen steget til omkring 16 kroner.

- Bare det, at prisen på benzin er steget, kan hurtigt betyde 5.000 kroner ekstra om året for en helt almindelig familie, siger forbrugerøkonom hos FDM, Ilyas Dogru til TV 2 Lorry.

Han giver dig her de bedste råd til at spare penge på brændstof. Uanset om du kører på benzin eller diesel. 

Her de bedste råd til at spare penge på brændstof

1

Vælg tankstationer tæt på hinanden


Der er naturligvis mange ting, der kan gøre, at det er nødvendigt at tage bilen. Når du gør det, er der også penge at spare. Det kan for eksempel godt betale sig at vælge en tankstation, hvor der er flere ved siden af hinanden, fordi det vil øge konkurrencen en smule. 


Og det er godt for pengepungen.


- Hvis du har mulighed for det, så vælg altid tankstationer, hvor der er flere ved siden af hinanden. Der vil nemlig være en vis grad af konkurrence, siger Ilyas Dogru.


fuelfinder.dk kan man følge med i pumpeprisen på flere forskellige tankstationer i landet. 

2

Lad være med at tanke ved motorvejen


Når du kører på motorvej, har du måske lagt mærke til, at hver rasteplads kun har én udbyder af brændstof. Typisk er der adskillige kilometer mellem hver station. Dermed er der en form for motorvejsmonopol blandt tankstationer langs de store trafikårer.


Dertil kommer, at der er mange, der tanker deres biler på servicestationerne ved motorvejen. 


På den måde kan prisen sættes højere, end man ville gøre længere inde i landet.


- Lad være med at tanke på motorvejen, hvis du kan undgå det. Tag en frakørsel, og vælg en tankstation i en landsby for eksempel. Priserne er typisk lavere der, fordi efterspørgslen er lavere end ude på motorvejen, forklarer han.

3

Gå efter ubemandede tankstationer


Hvis man tanker brændstof på tankstationer, hvor der ikke er en tilknyttet servicekiosk, kan man også spare en smule, hvis man tanker siger Ilyas Dogru fra FDM.


 - Vi ser typisk, at prisen er cirka ti øre lavere på ubemandede tankstationer, siger han.

4

Kør ikke mere end 2,5 kilometer for billigere benzin


For at svare på det, finder forbrugerøkonom Ilyas Dogru sin lommeregner frem. Hvis man for eksempel kører efter en ubemandet tankstation, sparer man typisk ti ører på en liter, forklarer han.


For eksemplets skyld siger vi, at pumpeprisen er 16 kroner for en liter benzin. Din bil har en brændstofstank på 50 liter og kører 16 kilometer på literen.


- Derfor må du ikke køre længere end 2,5 kilometer ud, og 2,5 kilometer hjem, før det ikke kan svare sig at køre en omvej efter det billigere brændstof. Det vil altså sige, at den samlede ekstrakørsel i dette tilfælde ikke må overstige fem kilometer i alt, forklarer han.

5

Økonomisk kørsel - sådan kører du længere på literen


Når du kører på motorvej, er der en del penge at hente, hvis du holder speederfoden lidt i ro, siger forbrugerøkonom hos FDM, Ilyas Dogru.


Uanset om du kører i benzin- eller dieselbil, kan du med fordel begrænse farten.


- Vores beregninger viser, man kan spare 20 procent af sit brændstofforbrug, hvis man kører 110 kilometer i timen i stedet for 130, forklarer han.


Folk der kører bil i hovedstadsområdet, vil også vide, at morgen- og eftermiddagstrafikken kan være voldsom. Det giver anledning til mange opbremsninger og accelerationer. Men god afstand til den forankørende kan også nedbringe brændstofforbruget markant. 


- Når du kører rundt i byen, så undgå at accelerere og bremse for meget. Selvfølgelig kun i det omfang, at det er forsvarligt over for dine medtrafikanter.


Det fremgår også af en artikel FDM har lavet, at man med fordel kan nøjes med at slippe gassen og rulle, når man kan se, der er rødt lys længere fremme.


Derudover kan man også slukke for de ekstraudstyret som for eksempel aircondition, radio og sædevarmeren.


Man kan med fordel også fjerne tunge ting fra bilen, hvis man ikke skal bruge dem. Ja, sågar kan selv den mindste vægtforøgelse udgøre ekstraomkostninger.


Jeremy Clarkson, tidligere TV-vært på det engelske BBC-bilprogram, Top Gear, beregnede tilbage i 2004, hvad det ville koste ham, at køre i en bil af modellen Ford Fiesta, hvis han samtidig anlagde sig et overskæg. 


På et års kørsel ville prisen være fem britiske pund, eller hvad der svarer til cirka 45 danske kroner i dag.


Det er vel og mærke et skøn.


Men når man tænker på, at et overskæg måske vejer et par gram, så kan man hurtigt se udgifterne vokse, hvis man kører rundt med en konstant løsvægt i bagagerummet på 10-20 kilo. 

6

Anskaf dig et rabatkort


Ønsker man at lette presset på sin privatøkonomi yderligere, henviser forbrugerøkonom Ilyas Drugo til, at man anskaffer sig en form for rabatkort. Det kaldes også et benzinkort. Sådan et kan fås hos vilkårlige foreninger. 


Det er selvfølgelig også muligt at benytte sig af de gratis rabatkort, der tilbydes af tankstationer som OK eller Circle K.


Der er typisk 10 til 13 øres rabat på de store stationers tankkort. Men det er ikke nødvendigvis, de penge du sparer per liter, der gør lige netop dét rabatkort til det billigste. 


Generelt kan man sige, at det er en fordel at vælge et kort, der giver dig overblik over, hvor stort dit månedlige forbrug er. Det er typisk de kort med en dertilhørende app, der har den service.


- Se, om du kan få rabat gennem forskellige benzinkort. Og har du et, så husk at bruge det, hver gang du tanker, siger Ilyas Dogru.

7

Overvej om turen er nødvendig


Ja, den er relativt oplagt.


Sidst men ikke mindst - uanset om du kører på diesel eller benzin - er det bedste råd, forbrugerøkonom hos FDM, Ilyas Dogru, kan give dig, at før du sætter dig bag rattet, skal du gennemtænke, om køreturen til Kvickly virkelig er nødvendig.


- Det bedste råd, jeg kan give, er, at du skal overveje, om du virkelig har brug for at tage den tur. Dernæst, om det skal være i bil. Hvis du kan erstatte køreturen med cyklen eller offentlig transport, er det selvfølgelig klart det bedste, siger han. 


Alternativt kan man, hvis man holder af sine kollegaer, aftale at lave en samkørselsordning til og fra arbejde. Det kræver naturligvis noget ekstra koordinering, men det kan være tid og energi, der er godt givet ud. 


Både for sin pengepung og for den grønne samvittighed, siger Ilyas Dogru. 




Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik