TV 2 Lorry købte ulovlige cigaretter: Så let var det

Salget af illegale cigaretter er ifølge en fagmand eksploderet de seneste måneder. TV 2 Lorry har købt en ulovlig karton kopicigaretter for at se, hvor let og udbredt det er.

I flere lukkede grupper på Facebook vælter det med opslag om billige cigaretter. Så billige at ingen kan være i tvivl om, at der er gang i noget ulovligt.

Ofte er tilbuddene suppleret med billeder af hundredvis af cigaretpakker og med lovning på rabat, hvis man køber mange kartoner.

"Prince dansk indpakning 250,- pr karton kan laves billigere ved køb af over 10", skriver en i et opslag, der i løbet af 14 timer får 27 kommentarer fra folk, der vil købe.

I butikkerne koster en karton rød Prince 610 kroner, fordi staten skal have 475,70 kroner i moms og cigaretafgifter.

Eksempel på en salgsannonce for kopicigaretter på Facebook. Sælgerne har store mængder cigaretter til relativt få penge. Se flere eksempler på salgsannoncer ved at bladre i billederne øverst i artiklen
Eksempel på en salgsannonce for kopicigaretter på Facebook. Sælgerne har store mængder cigaretter til relativt få penge. Se flere eksempler på salgsannoncer ved at bladre i billederne øverst i artiklen
Foto: Martin Kiil

Salget foregår over hele landet. Nogle sælgere tilbyder endda at sende smøgerne med posten, mens andre sørger for at være til stede på flere adresser, så cigaretterne er lette at komme til.

"Så er der landet igen! Holbæk/Tølløse/Roskilde/Tåstrup/Amager! 1 for 250. 10 for 2400. 50 for 11.500", skriver en anden bruger i et opslag, der er slået op i adskillelige Facebook-grupper.

Sælgerne tilbyder, at man kan hente kopicigaretterne mange steder, og så tilbyder de store rabatter, hvis vil købe mange. Se flere eksempler på salgsannoncer ved at bladre i billederne øverst i artiklen
Sælgerne tilbyder, at man kan hente kopicigaretterne mange steder, og så tilbyder de store rabatter, hvis vil købe mange. Se flere eksempler på salgsannoncer ved at bladre i billederne øverst i artiklen
Foto: Martin Kiil

Siden de danske cigaretafgifter hen over sommeren blev hævet med 14 kroner per pakke, er salget på det sorte marked steget markant. Prisforskellen fra det lovlige til det ulovlige marked er blevet så stor, at både nye sælgere og købere er flokkes til.

- Det illegale marked er eksploderet. Der er kommet væsentlig mere aktivitet og væsentlig mere salg af kopicigaretter på det danske sorte marked, siger Christian Spohr, der er direktør i firmaet Eagle Shark, der efterforsker og overvåger det sorte marked for smøger for firmaer i tobaksindustrien.

Det meste salg finder sted i hemmelige og lukkede facebook-grupper, men TV 2 Lorry har i flere åbne facebookgrupper også set opslag om billige kopicigaretter. Finder man først en af de åbne grupper med ulovlige cigaretter, så kan man derfra meget let blive inviteret ind i de hemmelige grupper, hvor salget er både større og mere åbenlyst.

Store åbningstider for ulovligt salg

Cigaretsælgerne skriver igen og igen til folk, at de skal skrive til dem privat, så hele beskedudvekslingen og aftalen om salg ikke blotlægges offentligt. Nogle sælgere bruger Facebooks eget messenger-system, mens andre tyr til de kriminelles foretrukne besked-app Wickr, der sender alt krypteret og automatisk sletter alle beskeder efter 6 dage.

Vi vil gerne undersøge, hvordan salgene foregår, så vi skriver til nogle af dem, der har skrevet på Facebook, at de sælger cigaretter i hovedstadsområdet.

"Hva så! Mig fra fb med smøger", skriver en sælgerne på Wickr, efter at vi har skrevet til ham på Facebook. Han vil tydeligvis ikke kunne spores, men svarer beredvilligt, at han kan tilbyde Prince-cigaretter til 250 kroner per karton.

quote Altså man kan godt smage, at de ikke er originale, men de koster så også kun under det halve.

Cigaretsælger

Han sælger fra et afsidesliggende sted på Amager, og det er muligt at hente cigaretter alle eftermiddage og aftener, skriver han:

"Er der om ”aftenen” hele ugen. Fra 17:15-17:30 og så fra 18:30 og hele natten 😊", skriver han.

Det er altså let og belejligt for kunder, der har rig lejlighed for at komme og købe. Vi aftaler at komme forbi for at købe en enkelt karton.

Selve købet tog 81 sekunder

Vi kører til det aftalte sted og skriver til cigaretpusheren, at vi er der. Kort efter kommer han kørende på en gaffeltruck, med en enkelt karton cigaretter liggende bag sædet. Han er altså på arbejde, men kan køre til og fra, når der er kunder i hans private forretning.

Uvis om hvad det faktisk er for nogle cigaretter, vi er ved at købe, spørger vi ham om, hvordan de smager.

- Jeg ryger dem selv. Jeg har altid røget almindelig røde Prince, og altså man kan godt smage, at de ikke er originale, men de koster så også kun under det halve, siger han.

Cigaretsælgeren har kortklippet hår, fuldskæg og tatoverede arme. Alligevel ligner han mere en håndværksuddannet familiefar end en hårdkogt kriminel. Han er også kun sidste led i kæden af en større organiseret handel med cigaretter.

Der har været en del ulovlige kopicigaretfabrikker i Østeuropa, men fordi han ikke er involveret i selve indsmuglingen, kan han ikke gøre os klogere på, hvor netop disse cigaretter er lavet.

- Jeg ved sgu ikke, hvor de kommer fra, men der er nogen, der importerer en containerfuld og så… ja, det er fint nok,  folk er glade for dem i hvert fald. Der var lige én forbi tidligere og hente 20 kartoner, siger han, og understreger, at vi altid kan kontakte ham for at købe flere, når vi har smagt de første.

- Jeg har altid nogen liggende. Altså medmindre, der er lige nogen, der er blevet taget nede ved grænsen. Sådan noget kan selvfølgelig ske.

quote Det er både bagmændene, og dem der står for selve salget, der laver en solid fortjeneste

Christian Spohr, Eagle Shark

- Men nu har du lidt at prøve i hvert fald, så du skriver bare, siger han, og så er handlen overstået, og han kører tilbage på arbejde. Fra vi mødte sælgeren, til han var væk igen, gik der 81 sekunder.

Tilbage står vi nu med en karton falske kopicigaretter. Skriften på pakken er engelsk, og der er ingen banderole, men udover det, så ligner det til forveksling en ægte pakke rød Prince, som den man kan købe for 61 kroner i butikkerne. Vi kan få dem for 25 kroner pakken.

TV 2 Lorry er bekendt med sælgerens identitet, men vælger at holde ham anonym.

Stor profit for mange kriminelle

Firmaet Eagle Shark, der efterforsker og overvåger det sorte marked for smøger for tobaksindustrien, vurderer, at det koster de udenlandske bagmænd omkring 50 kroner at producere en karton kopicigaretter. 

De danske bagmænd betaler omkring 100 kroner for pakken, når den når Danmark. Herefter er der typisk et par salgsled, før den ender hos slutkunden, der måske som jeg betaler 250 kroner for en karton. Dermed er der en prisudvikling, der gør, at flere led i kæden kan lave en god forretning.

- Der er altså profit nok til, at flere led kan tjene rigtig godt på det her. Så det er både bagmændene og dem, der står for selve salget, der laver en solid fortjeneste, siger Christian Spohr.

quote Hvis det bare er til dig selv, ”et par kartoner”, så er prisen 250 – men hvis det er til videresalg ”altså en del jævnligt” så finder vi en fornuftig pris

Cigaretsælger

En international undersøgelse viser, at 3,9 procent af alle de cigaretter, der blev røget i Danmark sidste år, var kommet ulovligt hertil. Siden er prisen på lovlige cigaretter steget, og der er kommet et forbud mod mentolcigaretter i hele EU. Begge ting gør, at det sorte marked i disse måneder forventes at vokse kraftigt.

- Der er mange nu på sociale medier, der sælger master cases, altså store kasser med 50 kartoner. Førhen så vi kun mindre salg på de sociale medier. Markedet er eksploderet, og der er kommet mange flere sælgere på, siger Christian Spohr fra Eagle Shark.

Cigaretpusher vil rekruttere os som faste sælgere

Jeg har skrevet til flere sælgere fra Facebook, og det er tydeligt, at fordi profitten på cigaretterne er så høj, så er der en form for kamp om kunderne.

"De polske cigaretter skal du holde dig fra, de er forfærdelige", skriver én til mig, i et forsøg på at overbevise mig om, at han sælger de bedste kopicigaretter.

"Jeg er på Sjælland i aften, hvis du skal bruge", skriver en anden sælger, efter at jeg har afvist, at han sendte smøger til mig med posten.

Mange opslag indeholder særlige tilbudspriser, hvis man køber hele master cases, eller bokse som de også kaldes, som indeholder 50 kartoner. En skriver direkte til os, at han gerne vil levere cigaretterne, hvis vi selv vil starte en lille forretning med kopicigaretter.

"Hvis det bare er til dig selv, ”et par kartoner”, så er prisen 250 – men hvis det er til videresalg ”altså en del jævnligt” så finder vi en fornuftig pris", skriver en sælger til mig i Facebooks messengersystem.

Spørg Os - Afstemning

_